Γιατί κάνουμε σχέσεις; Φοβόμαστε να είμαστε μόνοι μας; Ή μήπως ελπίζουμε να βρούμε τον χαμένο μας εαυτό, με τους άλλους να κινούν τα νήματα; Αλήθεια, ποιος έδωσε αυτή την -ας την πούμε- ελπίδα ότι μπορούμε να βρούμε τον εαυτό μας σε μια σχέση όταν δεν έχουμε εμείς την ευθύνη μας; Κι όταν καταλάβουμε ότι τελικά χάσαμε τον έλεγχο, πώς βρίσκουμε τον εαυτό μας; Πώς ξεφεύγουμε από αυτό το μπερδεμένο κουβάρι;
Φεύγεις; Μένεις; Αλλάζεις; Προσαρμόζεσαι; Ίσως όταν καταλάβουμε ότι έχουμε χάσει τον εαυτό μας, είναι αργά. Ίσως πάλι, πάντα υπάρχει περιθώριο για μια ακόμη ευκαιρία.
Χόμπι, μια άγνωστη λέξη
Δεν πηγαίνεις πια στις δραστηριότητες που κάποτε σε γέμιζαν. Έχεις αφήσει το γυμναστήριό σου, την ξένη γλώσσα που μάθαινες, το pilates σου. Είσαι μόνο με το ταίρι σου κι εκτός αυτού η ζωή σου μοιάζει εντελώς άδεια.
Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι
Έχεις παρατήσει τους φίλους σου και κάθε φορά που προσπαθούν να σε προσεγγίσουν εσύ τους αποφεύγεις. Αισθάνεσαι άβολα να συζητάς μαζί τους γιατί νιώθεις ότι δεν έχεις κάτι να μοιραστείς. Σε ψάχνουν στα τηλέφωνα, σου προτείνουν να βγείτε, αλλά εσύ αρνείσαι κάθε προσπάθεια να σε πλησιάσουν.
Προτεραιότητες
Προτεραιότητα είναι πια μόνο ο σύντροφός σου κι η ικανοποίηση των αναγκών του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει το ακριβώς αντίθετο από όσα θέλεις εσύ. Έχεις αφήσει τον εαυτό σου και την περιποίησή σου σε δεύτερη μοίρα, κάπου ξεχασμένη.
Όλα ένα
Μιλώντας σε γνωστούς και φίλους, δεν μπορείς να μιλήσεις για ένα δικό σου προσωπικό πλάνο. Όλα τα πλάνα σου είναι με τον σύντροφο σου μαζί, κοινά, ενιαία, καμιά φορά δικά του που εσύ ακολουθείς. Το «εγώ» έχει πεθάνει κι υπάρχει μόνο το «εμείς». Φτάνεις στο τέλος σε σημείο να μην αναγνωρίζεις ποιο είναι το γούστο σου. Ξεχνάς τι σου άρεσε και τι όχι κι εννοείται δε θυμάσαι την τελευταία φορά που έκανες κάτι μόνο για σένα.
Χάνεις ευκαιρίες
Χάνεις ευκαιρίες ανέλιξης σε πολλούς τομείς γιατί φοβάσαι πώς θα επηρεάσει τη σχέση σου. Η καριέρα σου μένει πίσω, ενώ δε σ’ ενδιαφέρει τόσο, καθώς σε πρώτη μοίρα έχει μπει να είναι καλά οικονομικά και στη δουλειά το ταίρι σου.
Όταν επιβεβαιωθούμε ότι όντως χάνουμε τον εαυτό μας σε μια σχέση και το καμπανάκι κοντεύει να ξεχαρβαλωθεί, πρέπει ν’ αναλάβεις τα ηνία της ζωής σου. Στην αρχή θα φοβηθείς, ίσως και να δειλιάσεις. Θα νιώσεις τύψεις ως προς το ταίρι σου, καθώς θα αισθανθείς πως το προδίδεις. Δεν είναι όμως έτσι. Μην αυτομαστιγώνεσαι συνεχώς. Κάθε αρνητική σκέψη συνδέεται και μας οδηγεί σε εξίσου αρνητικά συναισθήματα (μίσος, φόβος, θυμός, άγχος, στενοχώρια, θλίψη, εκνευρισμός, απογοήτευση, ανασφάλεια), τα οποία μας οδηγούν να έχουμε παρωπίδες για το πώς βλέπουμε τον κόσμο, γύρω μας.
Είναι πολύ βασικό βήμα αν θες να γνωρίσεις τον εαυτό σου από την αρχή. Να σε επιβραβεύεις για τις επιτυχίες σου -τις προσωπικές- και να τις σημειώνεις κάπου, ώστε να τις διαβάζεις συχνά και να παρατηρείς την άνοδό σου. Να σου φέρεσαι σαν να σε φλερτάρεις, να σε φροντίζεις όσο μπορείς. Να σου κάνεις μικροδωράκια, να σε βγάζεις έξω, να σε περιποιείσαι. Με τον εαυτό σου είχες και θα έχεις σχέση ως το τέλος κι είναι μια σχέση που χρειάζεται να είναι υγιής.
Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να συζητάς με τον εαυτό σου, να μην τον βλέπεις ως εχθρό, δικό σου αλλά και της σχέσης σου. Κι όσο κι αν αγαπάς έναν άνθρωπο, μην αφήνεσαι να σε ορίζει αυτή σου η αγάπη. Δε θα σε κάνει καλύτερο σύντροφο μα μια σκιά που θα ψάχνει να βρει ποιον ν’ ακολουθήσει για να μπορεί να υπάρχει.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου