Εφόσον έχεις αντίληψη, έχεις κι άποψη. Ορισμένες φορές όμως, δέχεσαι αυτό που σου λένε, χωρίς να εξετάζεις τη δική σου γνώμη, σκέψη κι επιλογή. Άλλες φορές πάλι, σού επιβάλλεται. Είναι σκληρό να είσαι ο πιο αδύναμος κρίκος, αλλά ακόμη χειρότερο, να έχεις γαλουχηθεί με τρόπο τέτοιο που να αισθάνεσαι πως δε δικαιούσαι να μιλάς!

Πώς είναι να είσαι παθητικός σε μια σχέση; Γεμίζεις ενοχές κι όταν κάτι δε σου αρέσει, αποφεύγεις να το πεις στα ίσα κι είτε πετάς μικρά υπονοούμενα, είτε το καταπίνεις για να μην προκαλέσεις διαφωνία, με κατάληξη να είσαι καταπιεσμένος και δυστυχισμένος.

Ένα άτομο που επιλέγει να ζει τις σχέσεις του παθητικά, ενδεχομένως να έχει υποστεί χειραγώγηση, ίσως και βία, μέσα στην οικογένεια, επομένως να κουβαλάει ένα τραύμα που μεταφέρει σε όλες τις επαφές του. Πιθανό είναι να μιλάμε για έναν ήπιο χαρακτήρα, από την άλλη, ίσως δεύτερο ή τρίτο κατά σειρά παιδί στην οικογενειακή κλίμακα, με πολύ φανερά δείγματα people pleasing χαρακτήρα. Σκύβει το κεφάλι, θάβει τη φωνή του και δε διεκδικεί όσα αξίζει. Αλήθεια, πόσα χάνουν αυτά τα άτομα, πόσα στερούνται και τι έχουν ζήσει, για να θεωρούν ότι η φωνή τους δεν έχει σημασία;

Κι αν όλη σου τη ζωή τη ζεις παθητικά και συμφωνώντας, αλλάζει αυτό;

 

1. Φόβος απόρριψης

Αρχικά πρέπει να είσαι διατεθειμένος ν’ ακουστείς -άρα και να εκτεθείς- και να μη φοβάσαι την ενδεχόμενη ρήξη. Για να γίνει αυτό, πρέπει να πιστέψεις στον ίδιο σου τον εαυτό αλλά και να καταπολεμήσεις κάποιον πιθανό φόβο απόρριψης, πως αν μιλήσεις τότε θα φύγουν από κοντά σου. Δεν είναι δίπλα σου γιατί τους κάνεις τα χατίρια, κι αν είναι, τότε δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουν.

 

2. Οριοθέτηση

Όλοι οι άνθρωποι έχουν όρια. Το πιο πιθανό είναι να γνωρίζεις τα δικά σου, αλλά να επιλέγεις να μην τα επικοινωνείς. Ξεκίνα λοιπόν γνωστοποιώντας τα, μιλώντας γι’ αυτά φωναχτά και τοποθετώντας τα σε λέξεις, για να ξέρεις κι εσύ ο ίδιος πως υπάρχουν.

 

3. Στόχοι

Να θέτεις μικρούς, καθημερινούς στόχους. Κάθε μέρα να διεκδικείς κι από κάτι, να παλεύεις για σένα και να χτίζεις έναν πιο γερό και σταθερό χαρακτήρα, χωρίς φόβο γι’ αυτά που επιθυμείς. Μη δώσεις τη θέση σου στο αεροπλάνο, αυτή ήθελες και γι’ αυτή πλήρωσες. Διάλεξε εσύ την ταινία απόψε και μην πεις “ό,τι θέλεις εσύ”. Πες τουλάχιστον ένα “όχι”.

 

4. Ψυχολόγος

Αν αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι καθοδήγηση, τότε μπορείς να ζητήσεις βοήθεια. Ο ψυχολόγος, είναι ένα είδος φίλου που μας βοηθά να ενώσουμε τα σπασμένα κομμάτια του εαυτού μας. Η ψυχή μας, ο χαρακτήρας, τον έχουν ανάγκη, γιατί έχουν πληγωθεί και θέλουν ένα σπρώξιμο για το κάτι καλύτερο, αλλά και για να ξανά ενωθούν μεταξύ τους. Ο ψυχολόγος είναι αυτός που θα μας ακούσει από την αρχή ως το τέλος, θέτοντας τις σωστές ερωτήσεις όταν εμείς αδυνατούμε να το κάνουμε. Είναι ο συνδετικός κρίκος για να ξαναβρούμε τον εαυτό μας.

 

5. Η πορεία προς την δόξα

Στην προσπάθεια να γίνεις πιο διεκδικητικός, μπορεί να δεχθείς ειρωνικές ή επιθετικές συμπεριφορές από τους άλλους γύρω σου, που κατά διαστήματα τους έχεις κακομάθει. Μην αφήσεις τη συμπεριφορά αυτή να σταματήσει την προσπάθεια να διεκδικήσεις το καλύτερο για σένα. Οι ενοχές είναι το βασικό εμπόδιο που κατά καιρούς σε ωθούσε στην παθητικότητα. Να μην ξεχνάς πως δεν έχουν καμία εξουσία πάνω σου, ακόμη κι αν είναι οι ίδιοι σου οι γονείς.

Η ζωή είναι σαν ένα καράβι. Και τα καράβια δε φτιάχνονται για να σαπίζουν σ’ ένα λιμάνι. Κάποια στιγμή θα βγουν να κάνουν το ταξίδι τους κι ας πιάσει και φουρτούνα.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ηλιάνα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου