Θες να χωρίσεις. Βλέπεις ότι δεν τραβάει άλλο η φάση και παίρνεις βαθιά ανάσα να το πεις, βγάζοντας το τσιρότο. Σκέφτεσαι τι θ’ ακολουθήσει. Και σου σκάει στο μυαλό η ερώτηση: «Κι αν κάνω λάθος; Κι αν το μετανιώσω; Κι αν δε μ’ αρέσει η μοναξιά;». Φοβάσαι να χάσεις το μαξιλαράκι ασφαλείας σου. Αποφασίζεις να φύγεις αφήνοντας μια χαραμάδα ανοιχτή. Κάτι σαν τον Ross και τη Rachel, που κανείς δεν κατάλαβε αν έκαναν διάλειμμα απ’ τη σχέση τους ή αν είχαν χωρίσει (μεταξύ μας… είχαν χωρίσει). Πάμε να δούμε 8 ατάκες που χωρίζεις αφήνοντας την πόρτα μισάνοιχτη;

 

1. «Θέλω χρόνο για τον εαυτό μου»

Κλασική ατάκα, έχει παίξει παντού. Πες το, βάλε και λίγο παραπάνω δράμα, άσε κι ένα δάκρυ -αν μπορείς- να κυλήσει και η στιγμή θα είναι έντονα φορτισμένη. Μπορεί και να πετύχει. Δε χρειάζεται να προσδιορίσεις πόσο χρόνο ούτε τι τον θες τον χρόνο. Μπορεί να είναι ένας μήνας, μπορεί μια ολόκληρη ζωή. Αν όμως αποφασίσεις να ξαναγυρίσεις, θα προφασιστείς κάλλιστα ότι εσύ και ο εαυτός σου τα βρήκατε και είστε τώρα έτοιμοι να ξεκινήσετε κάτι απ’ την αρχή.

 

2. «Θέλω να επικεντρωθώ στη καριέρα μου»

Είναι απλώς θέμα προτεραιοτήτων. Δεν είναι πως δε θεωρείς τον άνθρωπο αυτό σημαντικό, όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει κάτι πιο σημαντικό για σένα, στο οποίο και πρέπει να εστιάσεις. Άσε που εδώ μπορείς να παίξεις και το χαρτί ότι δε θες να παραμελείς τον άλλο και να μην του αφιερώνεις τον χρόνο που έχει ανάγκη. Όταν βρεις έναν μπούσουλα στα επαγγελματικά σου, μπορείς να γυρίσεις δηλώνοντας έτοιμος να ρίξεις το βάρος και στην προσωπική σου ζωή.

 

3. «Δε φταις εσύ, φταίω εγώ»

Με την ατάκα αυτή δεν αφήνεις ακριβώς την πόρτα ανοιχτή, απλώς αναλαμβάνεις την ευθύνη του τέλους. Άσε που δίνεις περιθώριο στον άλλο να το ξεπεράσει πιο εύκολα, καταλογίζοντας σε εσένα το ότι δεν τα καταφέρατε. Έτσι, άπαξ και ξαναγυρίσεις θα είσαι εσύ αυτός που θα πρέπει να αναγνωρίσει το λάθος του και να ζητήσει μια ακόμα ευκαιρία, ενώ το το πρώην ταίρι δε θα παιδεύεται για το πού έφταιξε και δεν τα βρήκατε.

 

4. «Ας κάνουμε ένα break»

Έτσι, θα έχεις τη δυνατότητα να απομακρυνθείς για λίγο από τη σχέση και να απολαύσεις τα οφέλη των singles. Μοιάζει βολικό, όμως επειδή το ταίρι πιθανότατα θα ζητάει απαντήσεις για το πόσο θα κρατήσει αυτό το break -ή κάποιοι μπορεί να μην το αποδεχτούν καν- πρέπει σύντομα ν’ αποφασίσεις τι θέλεις. Αν σ’ αρέσει η κατάσταση, γίνεται μόνιμη, αν δε σ’ αρέσει, επιστρέφεις και δηλώνεις πως δε χρειάζεσαι πια χρόνο για σένα και πως ξεκαθάρισες όσα είχες να ξεκαθαρίσεις.

 

 

5. «Να μην ξεκόψουμε»

Να έχεις, δηλαδή, εικόνα της πορείας του άλλου και να μπορείς όποτε θέλεις -και ξέρεις πως και η φάση είναι κατάλληλη- να κάνεις κίνηση να επιστρέψεις. Άσε που αν θες το πλασάρεις και φιλικά, ότι νοιάζεσαι να μη χάσετε επαφή και να μαθαίνετε ο ένας νέα του άλλου, προς τιμήν όσων ζήσατε. Ένα απλό «τι κάνεις;» ή ένα «σε σκέφτομαι» αρκεί για να κρατήσει τον άλλο ψημένο -έστω για κάποιο χρονικό διάστημα-, ενώ εσύ -κακώς- απολαμβάνεις τη χαρά της επιβεβαίωσης.

 

 

6. «Ας μιλήσουμε για το μέλλον»

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείς κατά κάποιο τρόπο προσδοκίες, αφήνεις τα γεγονότα να δείξουν πως ίσως τώρα δεν είναι το οριστικό τέλος ανάμεσά σας, αλλά μπορεί αργότερα αυτό που είχατε να συνεχιστεί. Αφήνεις τον άλλο να σκέφτεται αν κάπου συγκλίνετε, αν θα μπορούσε στην πορεία το story σας να εξελιχθεί. Είναι κάπως ύπουλος τρόπος να κρατήσεις την πόρτα ανοιχτή, μιας και συντηρεί ελπίδες, και μπορεί να δυσκολέψει τον άλλο να πάει παρακάτω.

 

7. «Να μη χαλάσει το παρεάκι»

Κρατάς κοινούς γνωστούς και φίλους κι έτσι αραιά και πού πέφτετε ο ένας πάνω στον άλλο δήθεν για χάρη της παρέας. Έτσι, ανά πάσα στιγμή έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ξανά κάποια κίνηση, απ’ τη στιγμή που υπάρχει κοινός άξονας. Κι αν όντως ενδιαφέρεσαι, κάπου θα βάλουν το χέρι τους και τα φιλαράκια, υπενθυμίζοντας την παρουσία σου, κανονίζοντας να είσαι συχνότερα εκεί σε συναντήσεις ή λέγοντας έναν καλό λόγο για σένα και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

 

8. «Ας βρισκόμαστε μόνο για σ@ξ»

Απ’ τα χειρότερα που μπορείς να κάνεις είναι να μετατρέψεις τη σχέση σου σε σχεδόν σχέση για να κρατήσεις τον άλλο stand-by αλλά και για να περνάς και καλά. Δεν είναι εύκολο αυτό να διατηρηθεί ανάμεσα σε ένα πρώην ζευγάρι, ειδικά αν η απόφαση του χωρισμού είναι μονόπλευρη, όπως συμβαίνει συνήθως. Παρ’ όλα αυτά, αν συμβεί, έχεις τη δυνατότητα να περάσετε ξανά σε σχέση, όπως ήσασταν, δηλώνοντας πως καταλάβατε πως χώρια δεν μπορείτε.

 

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που θες να κρατήσεις την πόρτα ανοιχτή, είτε από καπρίτσιο, είτε από εγωισμό, καλό θα ήταν -στον βαθμό του εφικτού- να μην πληγώσεις κάποιον συνειδητά. 

Συντάκτης: Ηλιάνα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.