Πώς μετριέται η ευτυχία; Πόσο δύσκολο είναι να την κατακτήσουμε και να τη ζήσουμε μέχρι τελικής πτώσης; Την κυνηγάμε υπερβολικά ή έρχεται και μας πιάνει μόνη της τη σωστή στιγμή; Αλήθεια, τι σημαίνει να χαίρεσαι; Πόσο διαφέρει στον κάθε άνθρωπο και πόσο διαρκεί; Καθυστερώντας την ευτυχία, χαίρεσαι περισσότερο; Με το να περιμένεις τη «μεγάλη χαρά» νιώθεις πιο γεμάτος ή απλώς κουράζεσαι τόσο στην πορεία να καταφέρεις κάτι, που στο τέλος έχεις εξαντληθεί;
Στο τελευταίο επεισόδιο του πρώτου κύκλου των Singles, η Ράνια αναφέρει ότι αν γυρίσουμε την πλάτη έστω για μια στιγμή στην ευτυχία (καθώς θα τη θεωρήσουμε δεδομένη), κινδυνεύει να χαθεί. Είναι αλήθεια κι αστείο ταυτόχρονα. Μια στιγμή αρκεί για ν’ ανατραπεί το σύμπαν, ο κόσμος όλος. Kι εδώ που τα λέμε, δεν έχουμε ιδέα τι είναι ευτυχία. Ενδεχομένως να είναι κι ένα κατασκεύασμα για να μη φουντάρουμε από κανέναν γκρεμό. Κάτι να έχουμε να ψάχνουμε. Η αλήθεια είναι ότι από τη χρονιά που ήρθε ο covid στην Ελλάδα, έχω κι εγώ εντάξει στη γενέθλια ευχή μου, να μάθω πώς να είμαι πραγματικά ευτυχισμένη. Να βρίσκω λόγους να είμαι. Να κλειδώνω εικόνες που θα μου δίνουν ώθηση να χαίρομαι. Να νιώθω γεμάτη κι όχι να περιμένω στο παρά 5, να μου έρθει σαν θεία φώτιση, αυτό που γράφεται με χρυσά γράμματα.
Υπάρχουν πολλά ψέματα που λέμε στον εαυτό μας και μας απομακρύνουν από τη χαρά. Το πρώτο και βασικότερο είναι ότι έχουμε τη συνήθεια που πάει πακέτο με το ένστικτο της επιβίωσης, να πηγαίνει το μυαλό στον κίνδυνο και να μας κρατάει πίσω. Να θεωρούμε ότι μας κατακλύζει μια γκαντεμιά, ένα μαύρο σύννεφο, από το οποίο πρέπει να προφυλαχτούμε. Κι ίσως αυτό να ισχύει, μα περιμένοντας να φύγει, φεύγει και η ζωή μας.
Συνεχίζουμε με το γεγονός ότι φοβόμαστε να πάρουμε ρίσκα. Ρίσκα στο να κάνουμε ακόμη πράγματα που δεν ξέρουμε την έκβασή τους κι έτσι, ζητάμε αναβολή για άλλη μια μέρα. Αποφεύγουμε καταστάσεις που δε γνωρίζουμε τι θα επιφέρουν, γιατί το ανάστημά μας έχει αποκοιμηθεί σε κάποιο ξεχασμένο συρτάρι του μυαλού μας, στην εποχή που το ρίσκο σημαίνει κι εκτός συστήματος πολλές φορές.
Χάνουμε την ευτυχία, τέλος, όταν θεωρούμε ότι φταίνε άλλοι για την απουσία της από τη ζωή μας. Κατηγορούμε και δείχνουμε, αποφεύγοντας να παραδεχτούμε τα λάθη μας. Δε συζητάμε με τον εαυτό μας- χάνουμε επαφή, να βρούμε τι φταίει και πού κρύβεται η λύση. Η Μεγάλη Κική Δημουλά, είχε πει για την ευτυχία: «Είδα κι έπαθα να μην έχω την ανάγκη της. Και τώρα που παλεύοντας τα κατάφερα, έρχεται και μου δίνει συγχαρητήρια, πως αυτό ακριβώς, ότι δεν έχω την ανάγκη της, αυτό είναι ευτυχία. Άπιαστη σου λέω.» Παρέδωσε το σημαντικό μάθημα, σε δυο μόνο προτάσεις.
Από την άλλη ο αγαπημένος συγγραφέας του best seller “Το Δώρο”, Στέφανος Ξενάκης, όταν ρωτήθηκε για το τι μας φέρνει πιο κοντά στην ευτυχία είπε: «Ο σκοπός της ζωής μας κι η ευγνωμοσύνη για απλά, μικρά, φαινομενικά ασήμαντα πράγματα. Μόνο όταν στερηθείς κάτι αντιλαμβάνεσαι την αξία του κι αρχίζεις να το εκτιμάς. Ιδανική συνθήκη για ν’ αντιληφθούμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, είναι η πρόσφατη πανδημία». Ενώ για το τι είναι: «Είχα διαβάσει κάποτε ότι “επιτυχία δεν είναι να έχεις αυτό που θέλεις, αλλά να θέλεις αυτό που έχεις”.»
Όσο καθυστερούμε την ευτυχία, ξενερώνουμε κι ίσως η αναμονή αυτή είναι που μας κάνει να ξεχνάμε τον αρχικό μας στόχο. Βάζουμε τρικλοποδιές και τίποτα παραπάνω. Είναι επιλογή να είσαι χαρούμενος. Θα υπάρχουν κι οι κακές μέρες, σαφώς! Μέρες, που θα ξυπνήσουμε στραβά, που θα θέλουμε να κλειστούμε στον εαυτό μας, να μελαγχολήσουμε, μακριά από όλους και από όλα, μέρες που θα φοβηθούμε και θα μας πάρει από κάτω. Που θα κάνουμε τον καναπέ προέκταση του σώματός μας και την κουβέρτα, δεύτερο δέρμα. Είναι η ανάπαυλα από την καθημερινή πίεση και ρουτίνα. Είναι η όποια κούραση. Είναι φυσιολογικό κι ανθρώπινο!
Να μη σου γίνει έμμονη ιδέα το κυνήγι της χαράς, είναι το μυστικό. Ο ήλιος στο δέρμα, μια μπάλα παγωτό σοκολάτα, το αγαπημένο σου τραγούδι στο ράδιο κι ένα φιλί από το σκυλί σου, είναι χαρά. Μεγαλύτερη από αυτή που περιμένεις και ποτέ δεν έρχεται. Γιατί δε βλέπεις, ότι είναι ήδη εκεί.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου