Γυρνάμε 22 έτη πίσω. Στους τηλεοπτικούς δέκτες κάνει πρεμιέρα η νέα σειρά «Σ’ αγαπώ μ’ αγαπάς». Μια τηλεοπτική σειρά, που χαρίζει γέλιο, ωμές αλήθειες κάποιες φορές και φυσικά ανεξίτηλες ατάκες, όπως το κλασικό σε όλους μας «Θοδωρή, εγώ πότε θα γίνω μάνα;».
Η Δήμητρα Παπαδοπούλου κι ο Θοδωρής Αθερίδης, ένα ζευγάρι που κλείνει σχεδόν δεκαετία, συζεί, δεν έχει παντρευτεί και μας καλωσορίζει στο σπίτι του και στην πραγματικότητα των σχέσεων. Άθελά της, ή και εντελώς σκοπίμως, η πένα της Παπαδοπούλου έβγαλε στο φόρα νοήματα και μηνύματα που εν τέλει έγιναν μαθήματα. Ακολουθούν 10 από αυτά.
1. Με γάμο ή χωρίς, με παιδιά ή χωρίς, με σκυλιά ή γατιά, πρέπει να είστε πάνω από όλα ενωμένοι, ομάδα. Έχετε επιλέξει ο ένας τον άλλον για κάποιους λόγους, υπάρχετε πρώτα οι δυο σας και το να είστε συνένοχοι, συνοδοιπόροι, συγκάτοικοι, σύμμαχοι, είναι κάτι παραπάνω από ευτυχία.
2. Με το πέρασμα του χρόνου, υιοθετεί ο ένας τις συνήθειες του άλλου. Δοκιμάζετε ό,τι δοκιμάζει το ταίρι σας, μπαίνει ο ένας στον κόσμο του άλλου και μπορεί να καταλήγετε να κάνετε μαζί «ατασθαλίες» που δε θα τις βγάζετε προς τα έξω, αλλά θα ‘ναι τα δικά σας μυστικά.
3. Το «Σ’ αγαπώ μ’ αγαπάς» μας έμαθε ν’ αγαπάμε τον άλλον με τις ανάγκες του, όπως ξεκινά και στα πρώτα δεύτερα το δεύτερο επεισόδιο της σειράς. Η Δήμητρα καπνίζει, ο Θοδωρής νευριάζει, εκείνη απαιτεί να την αγαπά με την ανάγκη της για τσιγάρο κι εκείνος για αντίποινα καπνίζει, απατώντας της με την ατάκα της.
4. Το «Σ’ αγαπώ μ’ αγαπάς» έθιξε θέματα που ακόμη και σήμερα θεωρούμε ταμπού στην Ελλάδα. Το να πηγαίνεις σε ψυχολόγο ή σε σύμβουλο σχέσεων για να ζητήσεις βοήθεια ή τέλος πάντων μια τρίτη γνώμη, είναι ένα από αυτά. Απενοχοποιώντας το αυτονόητο, το να θέλεις να πας ένα βήμα παρακάτω, να γνωρίσεις τον εαυτό σου και τον σύντροφό σου, αντίστοιχα, η σειρά μας καλωσορίζει στην ψυχοθεραπεία.
5. Θίγει κοινωνικές ανισότητες και συζητάει για την LGBTQ+ κοινότητα, όταν το 2000 ακόμη η τηλεόραση κι η κοινή γνώμη γυρνούσαν την πλάτη στις σεξουαλικότητες πέραν του ετεροκανονικού.
6. Στη σειρά, το ζευγάρι μας, από κάποια χρόνια και μετά, παρακολουθεί κοινές δραστηριότητες μαζί, διευρύνοντας τον κόσμο τους και περνώντας ποιοτικό χρόνο, απομυθοποιώντας έτσι και την έννοια της ρουτίνας στη σχέση, αλλά και την ανάγκη δυο εραστών να είναι και φίλοι.
7. Το «Σ’ αγαπώ μ’ αγαπάς» μας κάνει να θυμόμαστε πώς υπάρχει η φιλία, ανάμεσα σε ζευγάρια, τη σημασία του να συζητάνε οι φίλοι στο τραπέζι ανοιχτά για τις επαφές τους, τις σχέσεις τους και τα προβλήματά τους. Μια ρεαλιστική απεικόνιση της φιλίας, που δε σημαίνει ότι επειδή έχεις σχέση αλλάζει χαρακτήρα.
8. Η σειρά έδειξε ότι η ζήλια είναι καλό να υπάρχει, όταν είναι σε φυσιολογικά πλαίσια. Κι όταν λέμε φυσιολογικά, εννοούμε να διεκδικεί ο ένας τον άλλον, χωρίς να ρουτινιάζουν ή να ψάχνονται αλλού.
9. Στο «Σ’ αγαπώ μ’ αγαπάς», μάθαμε ότι το χιούμορ είναι βασικό συστατικό του ερωτισμού. Φέρνει το ζευγάρι κοντά και τους χαρίζει πάμπολλες στιγμές για να μειώνουν τη σοβαροφάνεια με τον αυτοσαρκασμό.
10. Αν κάτι άλλο μάθαμε στο «Σ’ αγαπώ μ’ αγαπάς» είναι ότι στους καβγάδες, είναι σημαντικό να υπάρχει υποχώρηση αλλά και συνειδητοποίηση του γιατί υποχωρείς. Αν αγαπάς, κάνεις βήματα προς τον άνθρωπό σου κι όχι μακριά από αυτόν, γιατί η αγάπη είναι πάντα πιο σημαντική.
-Θοδωρή ξέρεις τι έχει πει για την επικοινωνία ο Φρόιντ;
-Όχι, δεν ξέρω τι έχει πει για την επικοινωνία ο Φρόιντ, και δε με νοιάζει. Ούτε τι έχει πει ο Φρόιντ, ούτε ο Νίτσε, ούτε ο Καζαντζάκης.
-Α, ούτε ο Καζαντζάκης…
Φωτογραφία από wikipedia
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου