

Το γυμναστήριο είναι για τους περισσότερους μια στιγμή εκτόνωσης, χαλάρωσης, αποσυμπίεσης από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Η λόγος της προσθήκης του γυμναστηρίου στο καθημερινό πρόγραμμα του καθενός μπορεί να ποικίλει. Ενδεχομένως κάποιος να αποφάσισε να το ξεκινήσει ως διέξοδο ενός χωρισμού, καθώς η εκτόνωση που σου προσφέρει η γυμναστική βοηθάει στη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων που φέρνει ένας χωρισμός. Η παρακίνηση ενός φίλου καθώς όλοι θα θέλαμε ένα gym buddy να μας “σηκώνει” από τον καναπέ μας. Η συνειδητοποίηση πως ίσως να έχουμε παραμελήσει τον εαυτό μας και θα θέλαμε μια αλλαγή, μια βελτίωση, να νιώσουμε πιο άνετα με τον εαυτό μας , όχι απαραίτητα με το σώμα μας και έπειτα από σχόλια που μπορεί να έχουμε δεχθεί στα πλαίσια του body shaming. Είναι η επιλογή να αρχίσεις ένα χόμπι, να περάσεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου.
Φυσικά, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, σε έναν χώρο όπου συνυπάρχεις με άλλους ανθρώπους όπως αυτός του γυμναστηρίου οφείλεις να σέβεσαι και να κατανοείς πως πρέπει να τηρείς κάποιους κανόνες ώστε να γίνει αυτή η συνύπαρξη όσον το δυνατόν καλύτερη και να μπορέσει ο καθένας να απολαύσει την προπόνηση του. Βέβαια, αν καθίσουμε να το σκεφτούμε για λίγο, όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια ενοχλητική κατάσταση στο γυμναστήριο και αντί να χαλαρώσουμε εκνευριστήκαμε. Ακολουθεί ένας άτυπος 10λογος όπου καλό θα ήταν να ακολουθείται ώστε να υπάρχει ένα καλό κλίμα στη διάρκεια των προπονήσεων και να μην ταράζεται το νευρικό σύστημα κανενός αθλούμενου.
1. Μην καταλαμβάνεις μηχανήματα χωρίς να τα χρησιμοποιείς
Πιθανόν όλοι θα θέλαμε το προσωπικό μας γυμναστήριο όπου θα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε χωρίς να υπάρχει κάποιο εμπόδιο. Όμως όταν σε μια αίθουσα μηχανημάτων υπάρχουν και άλλοι οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε πως ένα μηχάνημα θα χρησιμοποιηθεί και από τους υπόλοιπους και το αφήνουμε μόλις ολοκληρώσουμε την άσκηση μας.
2. Φωνές, κραυγές, ένταση κατά την εκτέλεση των ασκήσεων
Είναι κάτι αρκετά άβολο όταν ακούγονται διάφορες φωνές στην προσπάθεια κάποιου να εκτελέσει μια άσκηση, ίσως το παρακάνει με την προσπάθεια. Δεν κάνουμε διαγωνισμό και μπορεί ο οποιοσδήποτε περισπασμός να ενοχλεί τον καθένα που βρίσκεται στον χώρο.
3. Μη λες σε όλους τι να κάνουν
Οι συμβουλές σίγουρα είναι κάτι ευπρόσδεκτο αλλά καλό θα ήταν να προέρχονται από τους ειδικούς, δηλαδή τους γυμναστές, καθώς κανένας δεν θα ήθελε να τραυματιστεί, Επίσης δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες και δε θέλουν όλοι να ακούσουν τις δικές σου απόψεις πάνω στη σωστή τεχνική της κάθε άσκησης.
4. Άσε τον εξοπλισμό στη θέση του
Όπως όταν ήμασταν μικροί μαζεύαμε τα παιχνίδι μας, έτσι και ως ενήλικες που θέλουμε να γυμναζόμαστε και να χρησιμοποιούμε τον εξοπλισμό του κάθε γυμναστηρίου οφείλουμε στο τέλος της προπόνησης μας να τον επιστρέφουμε στη θέση του, ώστε να μπορέσει να τον βρει και ο επόμενος.
5. Μην πιάνεις συζήτηση/ μιλάς στο κινητό στα όργανα
Σε συνδυασμό με το δεν κάνουμε κατάληψη των μηχανημάτων, όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο μηχάνημα να το κάνουμε για την εκτέλεση κάποιας άσκησης και όχι για να σκρολάρουμε στο ινσταγκραμ ή να πιάσουμε συζήτηση στο τηλέφωνο, αν συντρέχει σοβαρός λόγος αποδεσμεύουμε το μηχάνημα, είπαμε περιμένουν κι άλλοι.
6. Φλεξ μπροστά στον καθρέφτη
Επίσης, κάτι αρκετά άβολο. Εντάξει είναι λογικό να είσαι περήφανος για την πρόοδο σου ή να θες να δεις το pump αφού έχεις ολοκληρώσει μια απαιτητική άσκηση αλλά με τακτ όσο γίνεται.
7. Μουσική χωρίς ακουστικά
Η μουσική αποτελεί μια καλή παρέα κατά τη διάρκεια της προπόνησης σε βοηθάει είτε στη συγκέντρωση είτε στην αποσύνδεση από όλα τα άλλα, γι’ αυτό έχουμε τα ακουστικά μας μαζί και δεν αποφασίζουμε να γίνουμε ο dj του γυμναστηρίου και ενδεχομένως να ενοχλήσουμε και τους υπόλοιπους.
8. Μην είσαι αγενής με το προσωπικό
Η ευγένεια είναι ένα χαρακτηριστικό που κερδίζει ακόμα και τον πιο δύσκολο άνθρωπο. Ειδικά πρέπει να σεβόμαστε το προσωπικό του χώρου καθώς είναι εργαζόμενοι και προσπαθούν να μας προσφέρουν όλα όσα χρειαζόμαστε. Έναν αγενή άνθρωπο κανείς δεν τον θέλει κοντά του.
9. Μη σχολιάζεις τους αρχάριους
Αν είσαι κάποιος με εμπειρία στη γυμναστική και σε όλα τα σχετικά του γυμναστηρίου (να γνωρίζεις ασκήσεις, τεχνική, διατροφικές συμβουλές) θα είσαι ο πρώτος που ξέρει πως είναι να είσαι αρχάριος και να ξεκινάς να χτίζεις από το μηδέν. Οπότε φρόνιμο είναι να μη σχολιάζουμε κανέναν (όχι μόνο στο γυμναστήριο), αντιθέτως να προσπαθούμε να βοηθάμε με σεβασμό και με καλή διάθεση.
10. Χρησιμοποίησε πετσέτα
Τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής, δεν είμαστε στο σπίτι μας αλλά σε έναν κοινόχρηστο χώρο οπότε σεβόμαστε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους υπολοίπους.
Σίγουρα η γυμναστική βελτιώνει τη σωματική μας κατάσταση και είναι ευεργετική και για την ψυχική μας υγεία. Το να πηγαίνεις γυμναστήριο ή να κάνεις κάποια μορφή άσκησης έστω και 2 φορές την εβδομάδα, θα δεις τα αποτελέσματα στη διάθεσή σου για αρχή, καθώς η απόκτηση κοιλιακών δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό, αρκεί βέβαια να μη σου χαλάνε τη διάθεση. Για τον λόγο αυτό ας έχουμε στα υπόψιν μας τα άνωθεν. Καλή προπόνηση!