Οι ψυχολόγοι μάς λένε πως για να νιώσει κανείς ευτυχισμένος, δε χρειάζεται να αποκτά διαρκώς όλο και περισσότερα πράγματα στη ζωή του. Αντίθετα, το μόνο που χρειάζεται είναι να νιώσει επαρκής με αυτά που έχει και ευγνώμων για αυτά. Και κάπως έτσι, λοιπόν, έρχεται με ένα μαγικό τρόπο η ικανοποίηση στη ζωή, αφαιρώντας από αυτήν, την ανάγκη να θες πάντα περισσότερα και ζώντας με μια αίσθηση αυτονομίας και ελευθερίας.

Να λοιπόν κάποιες μικρές κινήσεις που μπορείς να κάνεις καθημερινά ώστε στο τέλος της μέρας να νιώθεις πιο αποτελεσματικός και τελικά πιο ικανοποιημένος.

 

1. Κάνε διάλειμμα ανάμεσα στις απαιτητικές εργασίες της ημέρας σου.

Οι έρευνες δείχνουν ότι μετά από μία απαιτητική δουλειά ή μετά από μία διαδικασία όπου ήμασταν πλήρως συγκεντρωμένοι, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ένα διάλειμμα, προκειμένου να αποθηκεύσει, να κατηγοριοποιήσει και να επεξεργαστεί αποτελεσματικότερα τις πληροφορίες που του δώσαμε. Μπορούμε άνετα στο διάλειμμα αυτό να συμπεριλάβουμε μία άλλη καθημερινή δραστηριότητα, όπως μία  όμορφη και χαλαρή βόλτα ή την τακτοποίηση του σπιτιού μας.

 

2. Απόλαυσε το φαγητό σου.

Ναι, Θα συμφωνήσεις σίγουρα κι εσύ ότι το φαγητό είναι πέρα από κυρίαρχη βιολογική μας ανάγκη είναι και μια πηγή ευχαρίστησης. Δυστυχώς, όντας πανικόβλητοι από το τρέξιμο της μέρας συχνά τρώμε στο πόδι, στα γρήγορα, αλλά ακόμη και στην περίπτωση που έχουμε την πολυτέλεια να φάμε σπίτι, -ακόμα και το αγαπημένο μας φαγητό- το κάνουμε τόσο γρήγορα και μηχανικά, που στο τέλος καταλήγουμε όχι μόνο να μην απολαύσαμε τη γεύση του, αλλά και να πεινάμε κιόλας!

 

3. Πρόσφερε βοήθεια γύρω σου, αλλά μην το κάνεις αυτοσκοπό.

Σ’ ένα συγγενή, στο συνάδελφό σου, σ’ έναν αγαπημένο σου φίλο, στο σύντροφό σου, σε έναν περαστικό στο δρόμο, ακόμα και σε έναν άγνωστο. Όταν γίνεται συνήθεια το να βοηθήσεις, να  διευκολύνεις, να δώσεις οδηγίες ή ενθάρρυνση σε κάποιον που το έχει ανάγκη, αυτόματα λόγω το ότι ως άνθρωποι είμαστε ιδιοτελή όντα, επωφελείσαι πολύ περισσότερο από την πράξη σου αυτή απ’ ό, τι μπορεί να αντιλαμβάνεσαι. Βάλε το, επομένως, εσύ στο μυαλό σου και θα παρουσιαστεί η ευκαιρία, κάπου εκεί, μπροστά σου. Όταν βοηθάμε, βοηθάμε και για εμάς.

 

4. Φέρσου καλύτερα στον εαυτό σου.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού μας διαλόγου είναι γεμάτο ανησυχίες, λίστες προτεραιοτήτων και αυτοτιμωρίες για τα πράγματα που δεν προλάβαμε ή για όσα δεν καταφέραμε να κάνουμε. Ήρθε μάλλον η ώρα να βρεις στιγμές μέσα στη μέρα σου, όπου ο εσωτερικός σου διάλογος θα επικεντρωθεί στο συναίσθημα της ευγνωμοσύνης. Ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχεις στη ζωή σου, ευγνωμοσύνη για όλα όσα συμβάινουν στη ζωή σου, ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχεις καταφέρει και ευγνωμοσύνη για αυτό που, εν τέλει, είσαι. Άλλωστε, η ποιότητα του εσωτερικού μας διαλόγου, είναι και εκείνη που καθορίζει τα επίπεδα της ευτυχίας μας!

 

5. Υιοθέτησε χαρακτηριστικά ανθρώπων που θαυμάζεις.

«Το κλειδί για να κάνεις φίλους και να συνεργαστείς καλά με τους συναδέλφους σου, είναι να υιοθετείς τις ιδιότητες των ανθρώπων που θαυμάζεις και να γίνεσαι έτσι καλύτερος και πιο ώριμος άνθρωπος», είχε πει κάποτε ο Warren Buffett σε ετήσια συνάντηση μεγαλομέτοχων, ο οποίος τυχαίνει να είναι μεγάλος επενδυτής και ταυτόχρονα φιλάνθρωπος. Πράγματι, έχοντας ως πρότυπο κάποιους ανθρώπους που εμείς οι ίδιοι θαυμάζουμε, έχουμε για κάποιους τομείς της ζωής μας, κάποια ιδέα για το πώς θέλουμε να είμαστε ή τι εικόνα θέλουμε να έχουν οι άλλοι για εμάς κι αυτό -εάν γίνεται κατόπιν κριτικής σκέψης και με κάποια δόση επιλεκτικότητας-, μας δίνει μια αίσθηση ασφάλειας, κάτι σαν ένα είδος σταθερών συντεταγμένων στο χώρο και στο χρόνο για το ποιοι είμαστε και πού πάμε.

Ωστόσο, συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας να παρασύρεται σε μοτίβα αρνητικών σκέψεων, στα οποία αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας, τους άλλους και τις δυνατότητές μας. Κι όπως θα έχεις δει κι εσύ, σίγουρα είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τις αρνητικές σκέψεις, δεδομένου ότι οι σκέψεις μας πάντα μας φαίνονται τόσο άμεσες και αληθινές, έχοντας μια τάση να τις αποδεχόμαστε, χωρίς κριτική και χωρίς καμία αμφισβήτηση.

 

6. Φύγε μακριά από την παγίδα των «πρέπει».

Τα πρέπει αποτελούν στην πραγματικότητα μια από τις παγίδες της τελειομανίας. Πρόκειται για άκαμπτους κανόνες, οι οποίοι μας αναγκάζουν να κάνουμε κάτι το οποίο δε θέλουμε, καταλήγοντας τελικά να ζούμε μια ζωή την οποία δεν απολαμβάνουμε. Ξεκίνα λοιπόν, σήμερα κιόλας, να ρωτάς τον εαυτό σου: «Γιατί να το κάνω αυτό; Θέλω να το κάνω ή απλά πρέπει;».

 

7. Η παγίδα του αρνητικού μηρυκασμού.

Ο μηρυκασμός είναι ένα είδος αρνητικής σκέψης στον οποίο έχουμε κολλήσει ψυχικά και συνεχίζουμε να γυρίζουμε τους τροχούς μας, χωρίς να κάνουμε κάποια πρόοδο, όπως ακριβώς γίνεται με ένα αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται κολλημένο σε μια χιονοθύελλα. Άτομα για παράδειγμα που νιώθουν μοναξιά, αρχίζουν να σκέφτονται ότι θα μείνουν μόνοι τους για πάντα, ότι δε θα βρουν ποτέ τον κατάλληλο σύντροφο, ότι θα χάσουν τους φίλους τους, καταλήγοντας να ζουν απομονωμένοι. Αν, επομένως, πετυχαίνεις τον εαυτό σου σε μια τέτοια κατάσταση, πήγαινε μια βόλτα ή μίλα με έναν φίλο σου, πράξε μια τομή εκείνη τη στιγμή στη σκέψη σου κάνοντας κάτι δραστήριο και σίγουρα θα τα δεις όλα καλύτερα.

 

8. Η παγίδα της κυνικής εχθρότητας.

Η κυνική εχθρότητα είναι ένας τρόπος σκέψης και αντίδρασης που χαρακτηρίζεται από έντονη δυσπιστία και θυμό για τους άλλους. Για την ακρίβεια, βλέπουμε τους άλλους ανθρώπους ως απειλές, σκεφτόμαστε ότι μπορεί να μας εξαπατήσουν, να μας εκμεταλλευτούν, να μας απογοητεύσουν ή να μας προκαλέσουν κακό. Εδώ, λοιπόν, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναλογιστούμε τα πιθανά καλοπροαίρετα ή  έστω τα λιγότερο τοξικά κίνητρα για τη συμπεριφορά των άλλων, απέναντι σε εμάς. Και φυσικά, σίγουρα θα ήταν πολύ χρήσιμο να παρατηρήσουμε πώς η δική μας συμπεριφορά μπορεί να απομακρύνει τους άλλους ή να τους παρακινεί να αντιδρούν αρνητικά απέναντί μας.

 

9. Η παγίδα της εργασιομανίας.

Το συναίσθημα του να πετυχαίνεις ένα στόχο είναι σίγουρα απερίγραπτο. Ωστόσο, το να δουλεύεις μόνιμα σκληρά και με μανία, είναι μια παγίδα που συχνά οδηγεί στη δυστυχία. Είναι πράγματι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι πέφτουν πραγματικά μες τα μούτρα στην εργασία για διάφορους λόγους, κάποιοι είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί και συναγωνίζονται άλλους συναδέλφους, άλλοι μέσα από την εργασία παίρνουν κύρος και αυτοπεποίθηση, άλλοι έχουν ταυτιστεί τόσο πολύ με τον ρόλο στον οποίο έχουν μπει στην εργασία τους που δεν έχουν κάτι άλλο στη ζωή τους. Ωστόσο, πάντα πρέπει να βρίσκουμε χρόνο και ενέργεια και για άλλα πράγματα και δραστηριότητες, προκειμένου να αποφορτιζόμαστε και να αναζωογονούμαστε.

 

10. Η παγίδα του να νιώθεις το «θύμα».

Αυτή είναι ίσως και η πιο επικίνδυνη παγίδα, γιατί όταν νιώθεις αδύναμος και θύμα των περιστάσεων, δύσκολα θα κάνεις κάποια κίνηση για να φέρεις αλλαγές στη ζωή σου. Μη νιώθεις λοιπόν έτσι. Αντίθετα, τσέκαρε τι επιλογές έχεις, πάρε τις αποφάσεις σου και ξεκίνα να διεκδικείς τη ζωή που θέλεις, εδώ και τώρα.

Εν κατακλείδι, αν θέλεις να κυριαρχεί χαρά και ένα αίσθημα ικανοποίησης στη ζωή σου, δεν έχεις παρά να αποκτήσεις μια καλή σχέση με τον εαυτό σου. Μίλησέ του πιο όμορφα, μίλησέ του σαν να τον διεκδικείς, σαν να βγαίνεις μαζί του ραντεβού για πρώτη φορά και προσπαθείς σιγά-σιγά να τον ανακαλύψεις, μίλησέ του σαν να τον θέλεις για παρέα σου. Μίλησέ του με αγάπη. Με άλλα λόγια, μίλησέ του, όπως θέλεις να σου μιλούν.

Συντάκτης: Ειρήνη Μακρινού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου