Η «συναισθηματική οικειότητα» είναι μία από τις πιο ομορφότερες εμπειρίες που μπορεί να γευτεί ένας άνθρωπος. Τίποτα δε μοιάζει με αυτή την εμπειρία, κατά την οποία μοιραζόμαστε τις πιο βαθιές μας σκέψεις και τα συναισθήματά μας με έναν άλλο άνθρωπο. Η συναισθηματική οικειότητα μάς προτρέπει να ανοιχτούμε συναισθηματικά, αφού εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι τα συναισθήματά μας θα βρουν πρόσφορο έδαφος.
Oι περισσότεροι σύντροφοι συνηθίζουν στην αρχή μιας σχέσης να είναι περισσότερο δοτικοί, συναισθηματικοί και παρόντες, γεγονός που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την ερωτική ζωή και των δύο. Στη συνέχεια, σταδιακά, αν τα πράγματα είναι καλά στη σχέση, η μαγεία συνεχίζει να υπάρχει και παράλληλα εισχωρεί το κομμάτι της βαθύτερης εμπιστοσύνης. Ίσως να μοιάζει δύσκολο, αλλά το να εμβαθύνουμε και οι δύο λίγο μετά το ξεκίνημα μιας σχέσης -ο ένας στον συναισθηματικό κόσμο του άλλου- είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε, τόσο στον εαυτό μας όσο και στο ταίρι μας!
Για αυτό τον λόγο είναι καλό να δείξουμε στον σύντροφό μας εμπιστοσύνη χωρίς να φοβηθούμε. Να είμαστε γεμάτοι καλοσύνη και καλοπροαίρετη διάθεση, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Να γίνουμε δοτικοί -αν δεν είμαστε ήδη- και να του δείξουμε τον όμορφο κόσμο που κρύβουμε, αυτόν που λαχτάρησε να δει. Να τον μοιραστούμε και να τον εμπλουτίσουμε μαζί του.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με κάποιες σταθερές: Η εμπιστοσύνη και το συναισθηματικό άνοιγμα είναι από τα βασικότερα συστατικά μιας σχέσης. Και βέβαια για να υπάρξουν αυτά απαραίτητο στοιχείο είναι η σωστή επικοινωνία. Αυτή βέβαια αφορά στη διαδικασία να συναντηθούν οι δικές σου ανάγκες με τις ανάγκες του άλλου. Για να χτιστεί, δεν αρκεί η ομιλία, αλλά θέλει και κατανόηση, διάθεση να ακούσουμε το ταίρι χωρίς να αισθανθεί λεπτό πως κρίνεται.
Επίσης, η ανάληψη προσωπικής ευθύνης, η παραδοχή ότι κι εμείς κάνουμε λάθη κι η ικανότητα να ζητούμε από τον σύντροφό μας ανοιχτά βοήθεια όταν δεν τα καταφέρνουμε είναι εξίσου απαραίτητα στοιχεία για να αναπτυχθεί η επικοινωνία ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι. Η αυθεντικότητα στη σχέση, αυτή που χαρίζει ελευθερία και στους δύο, έρχεται με την ατομική γνησιότητα του καθενός.
Οι ειδικοί των σχέσεων διατυμπανίζουν ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις θέλουν θάρρος και ευαλωτότητα. Άλλωστε το να είμαστε ευάλωτοι, δε σημαίνει ότι είμαστε κι αδύναμοι. Σημαίνει πως είμαστε σε θέση να ανοιχτούμε και να εκφράσουμε τα αληθινά μας συναισθήματα, τις ανησυχίες μας, να πούμε «σ’ αγαπάω», «μου λείπεις» και να αφιερώσουμε ένα τραγούδι στον έρωτα τον ίδιο. Επίσης, μπορούμε να μοιραστούμε με το ταίρι κάτι που συνέβη στη δουλειά μας ή να εκφράσουμε ένα συναίσθημα το οποίο είχαμε στο παρελθόν κι ήταν δύσκολο να το μοιραστούμε με κάποιον. Μπορούμε να αποκαλύψουμε κάτι που δεν τολμήσαμε να παραδεχτούμε ούτε στους εαυτούς μας, όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί αυτό είναι το νόημα στον έρωτα, να απαντάμε στον φόβο με ελπίδα.
Κι ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε ένα εξίσου σημαντικό θέμα το οποίο απειλεί τη συναισθηματική οικειότητα σε όλες τις σταθερές συντροφικές σχέσεις. Δυστυχώς, είτε είστε μαζί 5 μήνες, είτε 50 χρόνια, είναι εύκολο να θεωρήσετε δεδομένα τα χαρίσματα του συντρόφου σας ή να δυσκολεύεστε να εκφράσετε πόσο πολύ εκτιμάτε αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά. Κάνοντας όμως κάποια στοχευμένα κομπλιμέντα στον σύντροφό σας, θα ξαναθυμηθείτε, γιατί αυτός ο άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Ένα σχόλιο για το άρωμά του ή μια φράση για τα ωραία της μαλλιά, αυτόματα θα ζεστάνει την ατμόσφαιρα μεταξύ σας.
Και βέβαια, μπορεί η συναισθηματική οικειότητα να είναι κάτι ξεχωριστό από τη σωματική οικειότητα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η μία δεν επηρεάζει την άλλη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Sex and Martal Therapy», διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια ανέφεραν ότι είχαν μεγαλύτερη συναισθηματική σχέση όταν ήταν ερωτικά ικανοποιημένα. Καταλαβαίνουμε, επομένως, ότι η συναισθηματική οικειότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωματική. Με άλλα λόγια, μπορεί η ίδια η ερωτική πράξη, να μην αποτελεί θεραπεία για τη βελτίωση τού συναισθηματικού δεσμού στη συντροφική σχέση, αλλά το να αφιερώνουμε χρόνο για να μαθαίνουμε και να εξερευνούμε τις επιθυμίες του συντρόφου μας φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική σύνδεση.
Όπως και να ‘χει, η συναισθηματική οικειότητα και η βαθιά αγάπη αποτελούν εξέλιξη ενός παθιασμένου έρωτα. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή τη μετάβαση είναι η προθυμία του ζευγαριού να μείνει μαζί και να μη φοβηθεί τη μεταβατική περίοδο. Άλλωστε, όπως σε κάθε μετάβαση κι αλλαγή, έτσι κι εδώ, θα υπάρξουν αμφισβητήσεις, έντονα συναισθήματα ή συγκρούσεις. Όμως σ’ αυτό ακριβώς το σημείο, το ζευγάρι θα χρειαστεί να δεσμευτεί εκ νέου στον άνθρωπό του και να δηλώσει «Ναι, σε επιλέγω ξανά, όπως ακριβώς είσαι. Όχι όπως φαντάστηκα ότι είσαι, ούτε όπως θα ήθελα -ιδανικά- να είσαι».
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.