Τεχνική “Νiksen”. Mια νέα και εντελώς φρέσκια μέθοδος κι αντίληψη, έρχεται σιγά-σιγά από τη Βόρεια Ευρώπη και υπόσχεται να φέρει πιο κοντά τη ζωή μας σε καλύτερους, αργότερους και μάλλον ποιοτικότερους ρυθμούς ζωής. Μία μέθοδος που έχει αφετηρία της τη μακρινή Ολλανδία, και είναι πολύ πιο εύκολη από άλλες πιο γνωστές σε εμάς μεθόδους.

“Νiksen” λοιπόν  σημαίνει στην κυριολεξία να μην κάνεις τίποτα. Πιο συγκεκριμένα, σε αντίθεση με τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές διαλογισμού, οι οποίες επικεντρώνονται στο να είμαστε παρόντες στη στιγμή και να δίνουμε σημασία στις σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας, οι λάτρεις του niksen, μας προτρέπουν να αφήσουμε -για λίγα λεπτά μέσα στη μέρα μας- τις σκέψεις μας να περνούν, χωρίς να τους δίνουμε καμία σημασία, σαν να είναι κάτι ξένο για εμάς, σαν να μην είναι δικές μας, σαν να μη μας αφορούν.

Ίσως βέβαια να έχεις μπερδευτεί λίγο και να σου ακούγεται κάτι πολύ απλό κι αυτονόητο. Πράγματι ακούγεται απλό, τόσο απλό, όσο το να είσαι αναπαυτικά καθισμένος στον καναπέ σου και να χαζεύεις έξω από το παράθυρο το βουνό που φαίνεται χιονισμένο στο βάθος ή τους ανθρώπους που διασχίζουν το δρόμο κι ο καθένας πηγαίνει σ’ ένα σημαντικό -για εκείνον πάντα- προορισμό. Ναι, είναι η τέχνη του να κάνεις κάτι μια δεδομένη στιγμή και να μην έχεις κάποιο σκοπό, κάποια δεύτερη σκέψη, κάποιον -έστω και μηδαμινό- προβληματισμό.

Και τώρα πώς σου ακούγονται όλ’ αυτά; Φαίνεται να είναι κάτι εύκολο και οικείο για σένα, το έχεις δοκιμάσει ποτέ, ακόμη κι αν δεν ήξερες ότι αυτή η διαδικασία έχει πλέον κάποιο όνομα; Θα έμπαινες στη διαδικασία να το βάλεις στη ζωή σου;

Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι τα τελευταία χρόνια, οι πιο πολλοί από εμάς, δεν έχουμε συνηθίσει να μην κάνουμε απολύτως τίποτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, υπάρχουν κι εκείνοι που τους είναι παντελώς αδύνατον να θυμηθούν κάποια λεπτά μέσα στη μέρα τους μέσα στα οποία ήταν αδρανείς σωματικά αλλά κι εγκεφαλικά παράλληλα. Αντίθετα, οι πιο πολλοί από εμάς ακόμα κι όταν αποφασίσουμε να χαλαρώσουμε ακούγοντας μουσική, πηγαίνοντας μια ήρεμη βόλτα, χαμηλώνοντας τα έντονα φώτα κι ανοίγοντας την απλίκα του καθιστικού μας, οι σκέψεις μας συνεχίζουν να τρέχουν. Σκεφτόμαστε τι έχουμε να κάνουμε τις αμέσως επόμενες ώρες, τις επόμενες μέρες, ακόμα και τους επόμενους μήνες (αν ειδικά είσαι κι εσύ από αυτούς που λατρεύουν να κάνουν πάντα μακροπρόθεσμα σχέδια).

Και είναι κι αυτοί οι ήχοι από τα κινητά τηλέφωνα, τα mails, οι ειδοποιήσεις στον υπολογιστή, το κουδούνι που χτύπησε γιατί περιμένεις εκείνη την μπλούζα που παρήγγειλες πριν δύο μέρες, η υπενθύμιση που έβαλες να κλείσεις το θερμοσίφωνα, ο κολλητός σου που σε παίρνει τηλέφωνο για να βγείτε απόψε, η μητέρα σου που σε πήρε για να σε ρωτήσει αν σου άρεσε το δώρο που σου πήρε. Είναι τόσα πολλά τα μηνύματα κ οι αποσπάσεις σου από το περιβάλλον, που ακόμα και να επιδιώξεις να χαθείς μέσα στη μαγεία του Νiksen, είναι πολύ πιθανόν, γρήγορα να επιστρέψεις στην πραγματικότητα και στις απαιτήσεις της.

Για όλους αυτούς τους λόγους όμως, το niksen έρχεται για να μας βοηθήσει να μειώσουμε το στρες της καθημερινότητας. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα οφέλη, πνευματικά και ψυχολογικά μπορείς να έχεις, προσπαθώντας να βάλεις αυτή τη μέθοδο στη ζωή σου. Από εμφανή μείωση του άγχους μέχρι την ενδυνάμωση του σώματός σου και την αύξηση της δημιουργικότητάς σου. Άλλωστε, όταν το μυαλό αδειάζει, γίνεται φρέσκο, καινούριο και μπορεί να συλλάβει ιδέες, να βρει λύσεις (εκεί που δεν υπάρχουν), να αποθηκεύσει νέες πληροφορίες, να κάνει συνδυαστικές σκέψεις, με άλλα λόγια .

Είναι επομένως σημαντικό να μπορούμε να μείνουμε έστω και για λίγο αδρανείς, ειδικά αν οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μας κουράζουν σωματικά και ψυχικά. Όπως φορτίζουμε τα τηλέφωνά μας, έτσι θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να επαναφορτίσουμε και τον εαυτό μας. Λίγη αυτοπειθαρχία και επιμονή χρειάζεται μόνο, για να δούμε και να έχουμε αποτελέσματα μέσα σε λίγο καιρό.

Μην περιμένετε θαύματα από τις πρώτες μέρες. Δώστε λίγο  χρόνο στον εαυτό σας και θα δείτε μέρα με τη μέρα να γίνεστε ένας πιο παραγωγικός και πιο ισορροπημένος άνθρωπος στην εργασία σας, στις σχέσεις σας με τους φίλους σας, κι εν τέλει και στην προσωπική σας ζωή, κάνοντας -απίστευτο- απολύτως τίποτα!

 

Συντάκτης: Ειρήνη Μακρινού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου