Η σχέση θεραπευτή και θεραπεύομενου είναι πολύτιμη και είναι πάνω απ’ όλα σχέση εμπιστοσύνης. Έτσι λοιπόν η επιλογή ενός ψυχοθεραπευτή είναι σημαντική υπόθεση κι όπως σε όλες τις σχέσεις έτσι και σε αυτή η χημεία παίζει ρόλο. Άλλωστε δεν είμαστε όλοι άνετοι να ανοίξουμε τον εσωτερικό μας κόσμο σε οποιονδήποτε. Βέβαια, όταν κάποιος δεν αισθάνεται τελικά τόσο άνετα σε μία τετ-α-τετ συνάντηση με έναν ψυχοθεραπευτή και δημιουργείται στρες και δυσφορία, πρέπει να γνωρίζουμε πως υπάρχουν κι άλλες επιλογές, πέρα από την παραδοσιακή ατομική ψυχοθεραπεία, πριν αποφασίσει κάποιος για λάθος λόγους να εγκαταλείψει τη σκέψη.

 

1. Ομαδική ψυχοθεραπεία

Η ομαδική ψυχοθεραπεία διεξάγεται σε ομάδες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν παρόμοιους προβληματισμούς, με τον συντονισμό ενός ψυχοθεραπευτή. Κάποια από τα θέματα ομαδικών ψυχοθεραπειών είναι το άγχος, η κατάθλιψη, το πένθος, η εξάρτηση πάσης φύσεως. Η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να ενδιαφέρει κάποιον ο οποίος δε νιώθει έτοιμος για μια ατομική συνεδρία με έναν ψυχοθεραπευτή. Μία ομάδα κάνει έναν άνθρωπο να ανοιχτεί πιο εύκολα, να νιώσει πιο οικεία και να γνωρίσει και άλλους ανθρώπους με παρόμοιες δυσκολίες. Είναι ένα δίχτυ ασφαλείας και σε κάνει να νιώθεις πως εκτίθεσαι λιγότερο.

 

2. Online Ψυχοθεραπεία

Η online ψυχοθεραπεία, η οποία είναι πολύ διαδεδομένη στις μέρες μας λόγω των καταστάσεων που ζούμε, είναι μια ατομική συνεδρία με έναν ψυχοθεραπευτή με τη διαφορά ότι γίνεται από την άνεση του χώρου του ψυχοθεραπευόμενου. Για κάποιον ο οποίος μπορεί να νιώθει άβολα σε ένα ξένο περιβάλλον με έναν θεωρητικά άγνωστο άνθρωπο η online θεραπεία είναι μία πολύ καλή επιλογή- αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει στο εκατό τοις εκατό τη δια ζώσης εμπειρία. Επίσης, η online θεραπεία είναι ιδανική και διευκολύνει κατά πολύ κάποιον ο οποίος κατοικεί σε μία χώρα του εξωτερικού και δεν επικοινωνεί καλά την ξένη γλώσσα και θα ήθελε να βρει έναν ψυχοθεραπευτή στη μητρική του γλώσσα.

 

3. Δραματοθεραπεία

Η Δραματοθεραπεία είναι μία μέθοδος θεραπείας ενός ατόμου μέσω της τέχνης του θεάτρου αλλά και της τέχνης γενικότερα. Οι βάσεις της ψυχοθεραπείας αυτής προέρχονται από την αρχαιότητα. Συνήθως διεξάγεται στο πλαίσιο μιας ομάδας, μέσα από μια σειρά ασκήσεων εμπιστοσύνης, role playing, αυτοσχεδιασμών κ.α.. Μέσα από τις συνεδρίες δίνεται η ευκαιρία στους ψυχοθεραπευόμενους να πειραματιστούν, να γνωρίσουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης καταστάσεων και να εκφραστούν πιο άνετα, χωρίς να λογοκρίνουν οι ίδιοι τον εαυτό τους διαρκώς. 

 

4. Θεραπεία ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους διεξάγεται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που συνάπτουν μία σχέση, με τον συντονισμό ενός ψυχοθεραπευτή. Η θεραπεία αυτή έχει ως σκοπό την ανάπτυξη κατανόησης μεταξύ των δύο μελών και την εκδήλωση των συναισθημάτων έτσι ώστε να αποφευχθεί η επίλυση των προβλημάτων. Αρκεί βέβαια να δεσμευτούν σε αυτό και να θέλουν από κοινού να συμβάλλουν ως προς μια αλλαγή για το καλύτερο.

 

Οι προβληματισμοί είναι αρκετοί πριν ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία και μέσα σε κάποιες από τις σκέψεις μας μπορεί να είναι και το λάθος ότι «ψυχοθεραπεία κάνουν όσοι έχουν πρόβλημα» ή η απορία του πώς θα ξέρω αν ο Ψυχοθεραπευτής με βοηθάει».  Επόμενο βέβαια να αισθάνεται κάποιος περίεργα πριν ξεκινήσει κάτι παντελώς άγνωστο γι’ αυτόν. Είναι σαν το ποδήλατο που δεν ξέρεις τι κάνεις πριν το μάθεις κι αφού εξοικειωθείς αφήνεις και τα χέρια με ένα συναίσθημα περηφάνιας κι ελευθερίας. Δε χρειάζεται, λοιπόν, να έχεις κάποιο «πρόβλημα» για να κάνεις ψυχοθεραπεία, είναι η τέλεια ευκαιρία για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Αν δεν αισθάνεσαι άνετα με κάποια τεχνική ή χρειάζεσαι κάποια παραπάνω καθοδήγηση από τον ψυχοθεραπευτή σου μπορείς να συζητήσεις μαζί του για το πώς νιώθεις. Πάντα έχεις αυτό το δικαίωμα. 

 

Συντάκτης: Ειρήνη Χριστοδούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου