Οι σχέσεις είναι δύσκολες και περίπλοκες. Όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι ή προσπαθούμε να αποφύγουμε την αλήθεια. Ακόμα και η προσπάθεια να διατηρήσουμε μια στάση αισιόδοξη και να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο αποτελεί πολλές φορές αυτό που λέμε wishful thinking.
Θυμήσου πόσο περίπλοκες ήταν οι σχέσεις σου. Φαντάσου τώρα να είναι οι συγκυρίες τέτοιες που αυτή την περιπλοκότητα την επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο. Φαντάσου να διχάζεσαι για πράγματα που δεν μπορείς να εξηγήσεις στον εαυτό και καλείσαι παράλληλα να τα εξηγήσεις και σε κάποιον τρίτο για να μπορέσεις να είσαι όσο πιο «εντάξει» γίνεται.
Φαντάσου λοιπόν το παρακάτω σενάριο το οποίο δεν είναι μακρινή πραγματικότητα. Έχει συμβεί σε πολλούς και μπορεί να συμβεί και σε εσένα. Είσαι σε μια σχέση, ή σχεδόν σχέση κι αισθάνεσαι ότι αρχίζεις να έλκεσαι από κάποιο άλλο άτομο του ίδιου φύλου. Έχεις προσπαθήσει να πείσεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου ότι είναι μια κουλή ιδέα που απλά σου καρφώθηκε στο μυαλό και δεν αξίζει να δώσεις παραπάνω χρόνο και χώρο σε κάτι τέτοιο. Προσπαθείς και δεν τα καταφέρνεις γιατί έχεις όλα τα σημάδια. Υπάρχει ένταση, αυτό το δημιουργικό άγχος και οι πεταλούδες στο στομάχι και τώρα πια ξέρεις. Δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία, πρέπει να το πεις στο άτομο που έχεις στη ζωή σου και να εξηγήσεις ότι πραγματικά δε σου έχει ξανατύχει κι ότι απ’ όσο ξέρεις και όπως έχεις μεγαλώσει είσαι κι ήσουν straight.
Πώς θα επικοινωνήσεις λοιπόν κάτι τέτοιο; Τι θα πεις για να μη σηκώσεις θύελλα και μπορέσεις να διαχειριστείς και το ταμπού για την έλξη. Το πρώτο βήμα είναι να αντιληφθείς εσύ σε βάθος τι συμβαίνει, να μην αμφιβάλλεις τον εαυτό σου και απενοχοποιήσεις όσα αισθάνεσαι. Θα σου παραθέσω κάποια στοιχεία που ίσως βοηθήσουν να καταλάβεις ότι τα στεγανά που βάζουμε στην έλξη και την επαφή είναι κατασκευές που εύκολα μπορούν να μετασχηματιστούν, να σπάσουν και να εμφανίσουν μια διαφορετική, πιο πλούσια, κοινωνική πραγματικότητα.
Μια πρώτη σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση είναι να αντιληφθείς ότι η τρέχουσα κοινωνική, ετερο-σεξουαλική, οργάνωση της κοινωνίας δεν αποτελεί κοινό τόπο ανά τις χρονικές περιόδους. Η ετεροκανονικότητα θεωρείται από πολλούς κοινωνικούς επιστήμονες ένα σύστημα που δημιουργεί και ενισχύει τις ανισότητες ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες. Η straight ταυτότητα μάς δίνει εξ’ αρχής προνόμια και δύναμη που άτομα που ανήκουν στην LGBTQ κοινότητα δεν έχουν. Με λίγα λόγια ερχόμαστε στον κόσμο και ξεκινάμε τη σεξουαλική μας ζωή έχοντας ως υπαγορευμένο (prescribed) μια straight ταυτότητα, την οποία και δεν προσβάλλουμε ποτέ, μέχρι να βρεθεί το άτομο που θα μας «αφυπνίσει».
Παίρνοντας λοιπόν αυτό ως δεδομένο πρέπει εδώ να πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να βρεθείς σε θέση αμφισβήτησης αλλά αν τύχει, μη σε παραξενέψει. Ναι είναι διαφορετικό, αλλά δεν πρέπει να σε κάνει να αισθανθείς άβολα ή άσχημα ή ότι κάτι κάνεις λάθος. Στον έρωτα δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ένας άνθρωπος μπορεί να αισθανθεί έλξη από κάποιον άλλο και δε χωρά παραπάνω σκέψη.
Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να κρατήσεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου είναι ξεκάθαρα το κομμάτι του «επικοινωνώ τα θέλω μου, χωρίς να σημαίνει ότι ο απέναντι θα το αποδεχτεί». Όταν λοιπόν επικοινωνήσεις το τι συμβαίνει στο πρόσωπο που είπαμε παραπάνω πρέπει να θυμάσαι ότι η αντίδρασή του δεν θα είναι αυτή που θα ήθελες για να αισθανθείς καλύτερα. Μπορεί να θυμώσει, μπορεί να εκραγεί, μπορεί να νιώσει αμήχανα. Είναι κι αυτό μέσα στο πρόγραμμα, ωστόσο μην αφεθείς να σε προσβάλλει ή μη δικαιολογήσεις τυχόν παρεμβατικές συμπεριφορές, χάριν της αχρείαστης ενοχής. Σε όλη τη διαδικασία σημασία έχει να έχεις εσύ αποδεχτεί αυτό που συμβαίνει και να μην προσπαθήσεις να πείσεις. Είναι αυτό που λέμε, καμιά φορά, πως η πολλή προσπάθεια μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ποιος είναι όμως ο λόγος που μπαίνουμε στη διαδικασία να εξηγήσουμε τα περί έλξης κείμενα; Ένας και απλός. Το να μην τη φοβάσαι απ’ όπου κι αν προέρχεται. Κάθε τι που θα ζήσεις θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις νέες πτυχές της ζωής σου. Χωρίς να σημαίνει ότι άλλαξες σεξουαλικό προσανατολισμό, χωρίς να σημαίνει και πως δεν άλλαξες. Ο χρόνος θα δείξει και οι επιλογές. Μη φοβηθείς όμως να τις κάνεις.
Έχεις κάθε δικαίωμα.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου