Είναι μόλις οχτώ γράμματα ή μήπως εφτά; Εξαρτάται ποια γραφή επιλέγει κανείς. Κι όμως κάποιες φορές είναι τόσο δύσκολο να τα ξεστομίσουμε. Συγ(γ)νώμη. Λέξη ακριβή, με αξία ανυπολόγιστη για εκείνον που θα την ακούσει και με μεγάλη βαρύτητα για εκείνον που θα την αρθρώσει. Και δε μιλάμε για το «συγγνώμη που σας πάτησα» ή «συγγνώμη που σας πήρα τη σειρά, δεν το κατάλαβα». Μιλάμε για εκείνα τα συγγνώμη που ενώ φτάνουν στο στόμα, πεισμώνουν και δε βγαίνουν. Σαν μικρό παιδί που ζητά παγωτό και δεν του το παίρνουν, μένουν εκεί, πίσω από τα δόντια και αρνούνται να ξεμυτίσουν. Δημιουργούν έτσι προβλήματα τεραστίων διαστάσεων στο άτομο που οφείλει τη συγγνώμη, σε εκείνο που περιμένει να την ακούσει, αλλά και στη μεταξύ τους σχέση. Κι όταν δεν μπορεί κάποιος να το πει; Υπάρχει λύση; Μα μπορεί το συγγνώμη να αντικατασταθεί; Κι όμως! Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ευθύς αμέσως. Θα δούμε όχι έναν, όχι δύο, αλλά 10 τρόπους να ζητήσει κανείς συγγνώμη χωρίς να χρειαστεί να πει τη μαγική λεξούλα.

 

1. Αν δεν μπορείς να το πεις, ζωγράφισέ το

Με μαρκαδόρο στην χαρτοπετσέτα. Μια καρδιά, ένα χαμόγελο, ένα λουλούδι, μπορεί να αλλάξει τη διάθεση και να κάνει τις προθέσεις για συγγνώμη σαφείς. Με κραγιόν στον καθρέφτη. Απλά, παραδοσιακά και κατανοητά. Τι καλύτερο από το να βρει τα γράμματά σου να ζητούν συγγνώμη το πρωί πριν ξεκινήσει για δουλειά; Ακόμα κι αν το κραγιόν δεν ανήκει σε σένα είναι σίγουρο ότι θα σε συγχωρήσει (και για αυτό).

 

2. Πες το με ένα φιλί

Η Καίτη το είπε χρόνια πριν και αυτό από μόνο του κάνει την πρόταση κλασική και τη συνταγή βέβαιη επιτυχία. Αν η αντιδικία αφορά ζευγάρι, το φιλί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ζητήσει κανείς συγγνώμη. Παραμένει εξίσου αποτελεσματικό, όμως, και σε ενδοοικογενειακές εντάσεις και υπό συνθήκες και σε φιλικές.

 

3. Αφιέρωσε ένα τραγούδι ή ένα quote

Μπορεί το να ζητάμε συγγνώμη να μην είναι το δυνατό μας σημείο. Μπορεί, επίσης, να μην το προτιμάμε ή να μη βρίσκουμε τον τρόπο να το κάνουμε. Κάποιοι, ωστόσο, τον έχουν βρει και μάλιστα έχουν μεγάλη γκάμα επιλογών. Ευτυχώς το έγραψαν, έγινε τραγούδι, κυκλοφορεί σε quote, σε ποίημα, σε στιχάκι στον τοίχο. Μπορούμε, λοιπόν, κάποια από αυτά να τα επικαλεστούμε και να τα χρησιμοποιήσουμε για να βγούμε από τη δύσκολη θέση χωρίς να πούμε τη λέξη που μας τρομάζει.

 

4. Κάνοντας το «συγγνώμη» πράξη

Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς και ουσιαστικούς τρόπους να ζητήσει κανείς συγγνώμη χωρίς να χρειαστεί να το πει. Πρώτο βήμα είναι η αλλαγή συμπεριφοράς, ώστε να δείχνει ότι καταλάβαμε ότι κάτι που κάναμε ήταν λάθος. Με τον τρόπο αυτό δηλώνουμε ότι έχουμε αντιληφθεί πως η στάση μας ενόχλησε, στενοχώρησε, πλήγωσε τον απέναντί μας. Συγχρόνως, κάνουμε σαφή την πρόθεσή μας να αλλάξουμε και να μην επαναληφθεί. Και όλα αυτά όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Αυτό είναι που κάνει και το όλο εγχείρημα ακόμα πιο σημαντικό. Γιατί η πραγματική συγγνώμη έρχεται μέσα από τις πράξεις και τότε έχει και μεγαλύτερη αξία.

 

5. Εξουσιοδοτώντας κάποιον άλλον να το κάνει αντί για μας 

Στην εποχή που υπάρχει η δυνατότητα σχεδόν όλα να γίνουν χωρίς εμάς για εμάς μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε ακόμα και για να ζητήσουμε συγνώμη. Οι τρόποι να γίνει αυτό πολλοί και η επιλογή εξαρτάται και από τις διαθέσεις μας. Μπορεί, ας πούμε, να γίνει μέσω μιας ραδιοφωνικής αφιέρωσης. Επίσης, άλλος τρόπος είναι μέσω social media, με ένα duo video στο tik tok για παράδειγμα ή παραδοσιακά με ένα ραβασάκι. Όποιον τρόπο και να διαλέξει κανείς είναι σημαντικό να είναι ευθύς, ειλικρινής και ουσιαστικός για να έχει αξία η κίνηση και ασφαλώς η ίδια η συγγνώμη.

 

 

6. Βάζοντας τον απέναντί μας στο επίκεντρο

Συχνά ένας από τους λόγους που μας εμποδίζουν να πούμε συγγνώμη είναι ο εγωισμός μας. Δε θέλουμε να εκτεθούμε, μας εκνευρίζει να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος, γενικά δεν προτιμάμε να βάλουμε τον εαυτό μας σε τέτοιες δυσάρεστες διαδικασίες. Είναι ώρα να πράξουμε ακριβώς αντίστροφα. Να βάλουμε τον εαυτό μας -και τον εγωισμό μας- σε δεύτερη μοίρα και δίνοντας προτεραιότητα στον απέναντί μας, στις επιθυμίες ή στις προτιμήσεις του. Μπορούμε να δούμε την αγαπημένη του ταινία ή να πάμε στο μαγαζί που προτιμά παρ’ όλο που δεν είναι το δικό μας αγαπημένο. Μικρές ή μεγαλύτερες κινήσεις που θα παραμέριζαν τον εγωισμό μας και θα έδιναν χώρο σε άλλο πρόσωπο δείχνοντας την αξία που έχει για εμάς και το πόσο μετανιώσαμε για ό,τι προηγήθηκε.

 

7. Κάνε ένα δώρο

Όπως σωστά υπέθεσες, η χρηματική αξία δεν έχει την παραμικρή σημασία. Αυτό που μετράει είναι η κίνηση, το ότι ασχολήθηκες, το σκέφτηκες, προσπάθησες. Αν μάλιστα το δώρο έχει και μια χειροποίητη διάσταση ή μια αφιέρωση γίνεται πιο προσωπικό και ιδιαίτερο. Συγχρόνως μαρτυρά τα συναισθήματα εκείνου που το προσφέρει αλλά και την πρόθεση συμφιλίωσης που υπάρχει πίσω από μια τέτοια κίνηση.

 

8. Ειδική περιποίηση από τον προσωπικό μετρ

Φτιάξε το αγαπημένο φαγητό, το γλυκό που προτιμά, το κοκτέιλ που θέλει να πίνει. Δεν έχει σημασία αν δεν το έχεις ξανακάνει. Μεταξύ μας δεν έχει σημασία ούτε καν το αποτέλεσμα. Αυτό που μετράει είναι η πρόθεση. Και η προσπάθεια. Οπλίσου και με τα δύο και…voila! Μπορείς να περιποιηθείς το άτομο που έχεις απέναντί σου ως ένδειξη ότι έχεις μετανιώσει και θες να τα βρείτε.

 

9. Αγκαλιά, η θεραπευτική

Είναι τόσα τα οφέλη μιας αγκαλιάς και ακόμα τόσες οι μαγικές ιδιότητες που της έχουν αποδοθεί. Σε αυτά περιλαμβάνεται η ικανότητα να μειώνει την ένταση, να φέρνει τα άτομα που αγκαλιάζονται πιο κοντά, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Με τον τρόπο αυτό αρκούν τα αγγίγματα και τα βλέμματα να λύσουν την όποια παρεξήγηση είχε δημιουργηθεί. Τα λόγια στην αγκαλιά είναι συχνά από μόνα τους περιττά. Μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερο τρόπο να ζητήσετε συγγνώμη από μια μεγάλη και γνήσια αγκαλιά; Κι αν ναι, σίγουρα δε θα βρείτε πολλούς καλύτερους!

 

10. Να γελάμε μαζί

Θεωρίες για το γέλιο υπάρχουν πολλές. Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε αυτή που λέει ότι είναι μεταδοτικό και αυτή που λέει ότι ομορφαίνει τη ζωή. Αντί για συγγνώμη, φορέστε το πιο γλυκό σας χαμόγελο. Για να το πετύχετε χρειάζεται η συγγνώμη να είναι από καρδιάς και ειλικρινής. Συνάμα σκεφτείτε έναν τρόπο που θα μπορούσε να φτιάξει η διάθεση του ατόμου που χρειάζεται να σας συγχωρέσει. Χαμογελάστε, γελάστε φωναχτά και αφήστε το γέλιο να πάρει μακριά όσα προηγήθηκαν. Μπορεί να μη γίνεται να τα διαγράψει αλλά ίσως καταφέρει να τα πασπαλίσει με λίγα πειράγματα, κάποια δειλά χαμόγελα και μικρές στιγμές. Κι αυτό μπορεί κάποιες φορές να είναι μια καλή αρχή.

 

10 τρόποι και όποιον κι αν διαλέξει κανείς για να ζητήσει συγγνώμη χωρίς να το πει υπάρχει κάτι εξαιρετικά σημαντικό που καλό είναι να μην ξεχνάμε. Η συγγνώμη πρέπει να λέγεται -ή να ζητιέται- όσο γίνεται πιο σύντομα και πιο κοντά στο γεγονός . Όσο αφήνουμε τον χρόνο να περνά χάνει τη βαρύτητά της και υπάρχει κίνδυνος όταν πια την ξεστομίσουμε να έχει χάσει την ουσία της για εκείνον που την εισπράττει. Η συγγνώμη τότε κινδυνεύει να γίνει εγωιστική. Θυμίζει μια κίνηση που κάνουμε για να ανακουφίσουμε τον εαυτό μας περισσότερο, παρά εκείνον που στο παρελθόν πληγώσαμε διπλά, πρώτα με τις πράξεις και έπειτα με την απουσία συγγνώμης. Για αυτό χρειάζεται να τη λέμε, να τη δείχνουμε, να την πράττουμε, να την τραγουδάμε και ό,τι άλλο καθένας επιλέγει. Μα να είναι σύντομα. Γιατί έτσι είναι βάλσαμο και για εκείνον που το λέει και για εκείνον που το ακούει.

 

Συντάκτης: Ελένη Καραχανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.