Η ερωτική επαφή είναι, μάλλον, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες και υποκειμενικές εμπειρίες που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να διηγηθούν όλη την παλέτα έντασης και με όλες τις διαβαθμίσεις, από μια κακή ερωτική επαφή ως μια επαφή που τους εκτίναξε σε άλλα επίπεδα απόλαυσης. Υπάρχουν κι άλλοι που έχουν αδιάφορες, μέτριες, συμβατικές ερωτικές επαφές. Από την άλλη, άνθρωποι που έχουν διαρκώς επαφές που βγάζουν πυροτεχνήματα αναζητούνται από τις αρχές και τους ερευνητές. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που οδηγήθηκαν σε ερωτική επαφή με τη βία είτε ως θύματα κακοποίησης. Σε αντίστοιχη κατηγορία, βρίσκονται εκείνοι που υπέστησαν παρενόχληση ακόμα κι αν αυτή δεν οδήγησε σε ολοκληρωμένη δια της βίας ερωτική πράξη.
Το γεγονός του βιασμού καθ’ αυτό είναι σοκαριστικό και δημιουργεί σε εκείνον που τον έχει υποστεί, πληθώρα διαταραχών τόσο σωματικών όσο και ψυχολογικών. Οι σωματικές επιπτώσεις μπορεί να είναι βραχυχρόνιες ή μακροχρόνιες και χρειάζονται ειδική ιατρική παρέμβαση και συμβουλευτική. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις, από την άλλη πλευρά ποικίλουν και σε μορφές και σε αλληλουχία. Συχνά, εμφανίζεται συναισθηματική αστάθεια, αισθήματα ανασφάλειας και φοβίες.
Το άτομο που έχει υποστεί μια εμπειρία αυτού του είδους, νιώθει συχνά μετατραυματικό στρες (PTSD), ντροπή, μοναξιά. Σύνηθες είναι να κατηγορεί κι αυτό γίνεται από το να επιρρίπτει ευθύνες στον εαυτό του «γιατί πήγα από εκεί;» «γιατί δε γύρισα με ταξί;», μέχρι και να κατηγορεί τους γύρω του, τον ίδιο τον θύτη αλλά και το σύστημα που του επιτρέπει να κυκλοφορεί, τους άλλους που νιώθει ότι δεν το καταλαβαίνουν. Πολλές είναι επίσης οι φορές που νιώθει εκνευρισμό και θυμό. Σύμφωνα με έρευνες του Rape Crisis Center, τα στάδια διαχείρισης από ένα άτομο, του βιασμού τον οποίο υπέστη είναι 6. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής: σοκ/ αποδιοργάνωση, άρνηση, κατάθλιψη/ ενοχή, φόβος/ άγχος, θυμός, επαναποδοχή του εαυτού. Τα στάδια αυτά δεν είναι απαραίτητα να συμβούν με αυτή τη σειρά ούτε συμβαίνουν έτσι ακριβώς σε όλους, καθώς κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και κάθε άτομο μοναδικού. Κατά συνέπεια, ο τρόπος που βιώνονται τέτοια τραυματικά γεγονότα μπορεί να διαφέρει.
Όταν, ωστόσο, ο κύκλος κλείσει και ο παθών καταφέρει με βοήθεια από τους γύρω του ή/ και τους ειδικούς να φτάσει στην πολύτιμη επαναποδοχή του εαυτού, είναι η στιγμή που χρειάζεται να τεθούν οι βάσεις της νέας αρχής. Και χρειάζεται να είναι γερές βάσεις για να αντέξουν παλινδρομήσεις και τάσεις φυγής που, σχεδόν αναπόφευκτα, θα προσπαθήσουν να εισβάλουν, την πρώτη φορά που θα δεχτεί ένα φλερτ, τη φορά που θα δεχτεί ένα άγγιγμα, πολύ, δε, περισσότερο σε μια επόμενη ερωτική επαφή.
Η πολυπόθητη ισορροπία είναι δύσκολο να κατακτηθεί, αλλά ειδικοί ανά τον κόσμο προσπαθούν και προτείνουν κάποια βήματα που είναι πιθανό να βοηθήσουν στην επαναποδοχή του εαυτού, αρχικά και της ίδιας της ερωτικής επαφής στη συνέχεια, δημιουργώντας τις συνθήκες για να επέλθει και η απόλαυση.
Εξερευνώντας το κορμί
Η σύσταση αφορά στην εκ νέου γνωριμία με το κορμί μετά το γεγονός που έχει προκληθεί. Το ντους είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσει κάποιος. Ελέγχει κανείς τι νιώθει με το άγγιγμα του νερού. Καταγράφει στο μυαλό ή ακόμα και σε χαρτί. Σύμφωνα με τη Dr Moulds, που ειδικεύεται σε περιπτώσεις ατόμων μετά από κακοποίηση, το να ανακαλύπτει κανείς τι τον κάνει να νιώθει ευχάριστα και τι τον δυσαρεστεί είναι ένα πολύ βασικό πρώτο βήμα.
Αυτοϊκανοποίηση
H Inez Carey, μέλος του 1800 respect, προχωρά ένα βήμα παραπέρα και θεωρεί ότι μέσα από την αυτοϊκανοποίηση, κάποιος μπορεί να αποδεχτεί το σώμα του και να επανασυνδεθεί μαζί του. Παράλληλα, έχει τον πλήρη έλεγχο τον κινήσεων, της έντασης και του ρυθμού και είναι πιθανό να φτάσει στην απόλαυση αλλά και στην κορύφωση. Τέλος, είναι ένας τρόπος να απενοχοποιήσει την απόλαυση, δίνοντάς της και πάλι έναν υγιή χαρακτήρα.
Βάζοντας όρια
Τα άτομα που έχουν υποστεί τέτοιου είδους παρενόχληση, είναι σημαντικό να θέτουν όρια και να γίνεται σαφές προς το σύντροφό τους ότι δε θα γίνει τίποτα χωρίς τη συναίνεσή τους. Το συγκεκριμένο, το αυτονόητο για όλες τις υγιείς σχέσεις, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η αξία του είναι μεγάλη και η σημασία του καίρια. Αυτό γιατί αποτελεί μαξιλαράκι ασφαλείας στην προσπάθειά τους να χαλαρώσουν τον εαυτό τους. Σε αυτό το πλαίσιο, καλό είναι να γίνονται γνωστές και οι προτιμήσεις αλλά και πράξεις, κινήσεις, λέξεις που πρέπει να αποφευχθούν.
Δίνοντας χρόνο
Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάθε τραυματικό γεγονός προσεγγίζεται με διαφορετικό τρόπο από τον καθένα. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει επαφή αλλά να μην έρθει το πάθος. Αυτό δε σχετίζεται απαραίτητα με την ίδια την επαφή ούτε με εκείνους που συμμετέχουν. Μπορεί να είναι γνωστό ότι ο σύντροφος είναι ασφαλής, αλλά δεν είναι εύκολο να χαλαρώσει κανείς, ακριβώς εξαιτίας του μετατραυματικού στρες. Δίνοντας χρόνο και με υπομονή αλλά και ψυχραιμία, χωρίς πίεση και άγχος, είναι πιθανό η κατάσταση να βελτιώνεται. Ένας σύντροφος με κατανόηση είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση.
Το να καταφέρει το άτομο που έχει υποστεί βιασμό, να κάνει σε μετέπειτα φάση καλό και απολαυστικό έρωτα, δεν είναι μόνο σημάδι επούλωσης της πληγής, είναι και παράσημο δύναμης. Μπορεί να μην έρθει γρήγορα, μπορεί να μην έρθει εύκολα. Όμως όταν έρθει, απέναντι θα είναι εκείνος ο άνθρωπος που θα έχει δώσει τη θεραπευτική αγκαλιά του. Μέσα της θα φιλοξενήσει, χωρίς κριτική και με αμέριστη αγάπη, έναν άνθρωπο που αγωνίστηκε να κατακτήσει ξανά μια απόλαυση, που πολλοί θεωρούν δεδομένη. Μα πάνω από όλα, μέσα στην αγκαλιά, είναι ένας άνθρωπος που έχει δουλέψει πολύ με τον εαυτό του και τον έχει αγαπήσει εκ νέου τόσο ώστε να επιθυμεί να του χαρίσει μια υγιή ερωτική επαφή. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου