Λίγο πιο ηλικιωμένος ή κατά τι νεότερος. Ενίοτε πιο τροφαντός και κοντός και άλλοτε ψηλός, γεροδεμένος και με ροδαλά ζυγωματικά. Πάντα με γενειάδα, γυαλιά και με σήμα κατατεθέν το αξεπέραστο κόκκινο ντύσιμό του. Ο Άγιος Βασίλης αποτελεί πλάσμα- σύμβολο της παιδικής μαγείας που συνεχίζεται ανά τους αιώνες, διεκδικώντας τη θέση της στον κόσμο τον ενηλίκων.

Το μεγαλύτερο όνειρο των απανταχού παιδιών, είναι να τον πιάσουν στα πράσα την ώρα που μπαίνει στο σπίτι για να τους αφήσει τα δώρα. Η μεγαλύτερη αγωνία τους, απ’ την άλλη, το αν θα πάρουν αυτό που ζήτησαν ή όχι. Και, πραγματικά, δεν είναι μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις η αποκάλυψη ότι «δεν υπάρχει Αϊ Βασίλης» που συμβαίνει κάπου εκεί στα πρώτα σχολικά χρόνια από κάποιο φιλαλήθη συμμαθητή, δάσκαλο, συγγενή. Αλλά, αλήθεια, δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης; Και ποιος μπορεί να δώσει απάντηση με σιγουριά σε αυτό το ερώτημα;

Σίγουρα όχι όσοι κατακλύζουν τα ταχυδρομεία -κι όχι μόνο- με γράμματα προς αυτόν κάθε χρόνο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ζητώντας του αυτό που περισσότερο ποθούν. «Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη» ξεκινά το γράμμα και μετά ο καθένας συμπληρώνει με όποιον τρόπο θέλει, ζητώντας εφικτά κι ανέφικτα, πραγματικά και φανταστικά, υλικά και άυλα. Κι αν κάποιο άτομο, από όλα εκείνα που πιστεύουν την ύπαρξή του, έγραφε στο γράμμα του προς εκείνον ότι «το μόνο που θέλω για τα Χριστούγεννα είσαι εσύ»; Αν, δηλαδή, αυτό το περιβόητο και γνωστό “all I want for Christmas is You” αναφερόταν στον ίδιο το μεγάλο πρωταγωνιστή των ημερών; Τι θα μπορούσε άραγε να συμβεί;

Ενδιαφέρον, δε βρίσκετε; Φανταστείτε, δε, εκείνος να δεχόταν την επιθυμία και να φρόντιζε να πραγματοποιηθεί. Μαγικό! Μια βραδιά με τον Santa Claus! Δώρο ανυπολόγιστης αξίας κι εμπειρία αξέχαστη! Κι ακόμα περισσότερο αν το άτομο που έγραψε την ευχή είναι διαχρονικά ερωτευμένο με τον κοκκινοφορεμένο αγαπημένο όλων μας. Και, λόγω συνθηκών κι επαγγελματικών υποχρεώσεων του Santa τον συναντά μόνο μια μέρα το χρόνο! Ξέρω τι θα σκεφτείτε! «Δύσκολη σχέση», «αυτά δε γίνονται», «μόνο μια μέρα το χρόνο-αδύνατο» κ.ο.κ. Μπορεί να έχετε και δίκιο. Αν και πάντα θα ελπίζω ότι η αγάπη έχει τη δύναμη να κάνει εφικτό αυτό το αδύνατο. Άλλωστε δε μιλάμε για μια τυχαία σχέση. Μιλάμε για μια σχέση της οποίας το ένα μέλος είναι ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης!

Σκεφτείτε τώρα να σας έλεγα ότι ο συντάκτης του γράμματος είναι άντρας. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όντως διατηρεί αυτή τη σχέση της μιας μέρας το χρόνο με τον Άγιο Βασίλη. Queer ζευγάρι. Πρόκειται για το πραγματικό σενάριο του τρέιλερ για τον εορτασμό των 50 ετών από την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη Νορβηγία. Το clip τιτλοφορείται “when Harry met Santa” κι είναι ο τρόπος που τα νορβηγικά ταχυδρομεία διάλεξαν για να γιορτάσουν την επέτειο.

Τρέιλερ που ξαφνιάζει; Ναι! Ασφαλώς και ξαφνιάζει, όπως κάθε περίπτωση που μας υπενθυμίζει ότι απέναντι στην αγάπη είμαστε όλοι ίσοι. Τόσο ίδιοι μα την ίδια στιγμή τόσο διαφορετικοί. Αλήθεια τόσο προφανή που, όμως, συνεχίζουμε να ξεχνάμε, σε μια καθημερινότητα που ακόμα και τα αυτονόητα ζητούν αποδείξεις. Και μέσα σ’ αυτά, η διαφορετικότητα, που πολλές φορές αντιμετωπίζεται ως πληγή, ως λάθος, ακόμα κι ως έγκλημα, ως λόγος περιθωριοποίησης. Γροθιά σε αυτή την πραγματικότητα είναι ο Harry με τον Santa. Γροθιά και ταρακούνημα στις κοινωνίες να ξυπνήσουν και να δουν χωρίς παρωπίδες και στους ανθρώπους να δεχτούν και να αποδεχτούν.

Μας ξαφνιάζει, ωστόσο και για έναν ακόμη λόγο το ολιγόλεπτο αυτό clip. Είναι τρέιλερ που σπάει τα ταμπού και τις προκαταλήψεις σε πάρα πολλά επίπεδα και πάμε να τα δούμε ένα ένα.

Καταρχάς σε αυτό που αφορά την ίδια την ύπαρξη του Santa αλλά και τα συναισθήματά του. Το σενάριο θεωρεί αυτονόητο και προφανές τόσο ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης αλλά και το ότι μπορεί και να ερωτευτεί. Μπορεί να πεθυμήσει, να κουράζεται από την απόσταση, να στενοχωριέται. Η ίδια του η εργασία αποτελεί μεν πηγή χαράς για εκείνον αλλά και τροχοπέδη για τη σχέση του. Δεν είναι απλά και σκέτα «ο Άγιος Βασίλης». Είναι ένα πλάσμα που αγαπά τη δουλειά του αλλά αγαπά και τον άνθρωπό του. Κι όπως είναι φυσικό, αναζητά ισορροπίες. Προσπαθεί να διεκδικήσει χρόνο για το άτομο το οποίο ερωτεύεται. Αποζητά τις κοινές τους στιγμές, νοσταλγεί, κάνει υπομονή αλλά όταν βλέπει ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν, αποφασίζει να δράσει. Παραμερίζει για λίγο τη δουλειά και, τελικά, οργανώνει μια έκπληξη. Δίνει προτεραιότητα στη σχέση του.

Φέρεται, δηλαδή, όπως θα έκανε κάθε ένας που ενδιαφέρεται για τον σύντροφό του. Σε τέσσερα, σχεδόν, λεπτά που η ιστορία διαρκεί, ο Άγιος Βασίλης έχει γίνει πιο ανθρώπινος και πιο «κοντινός» μας από ποτέ. Έξω από τη λαμπερή του φήμη, τη γεμάτη χαμόγελα σαν διαφήμιση ζωή του, την ευτυχισμένη καθημερινότητά του. Εδώ τσαλακώνεται, εξανθρωπίζεται, αποκαλύπτεται. Μοιράζεται τα προβλήματά του, σπάει την εικόνα της απόλυτης ευτυχίας και γίνεται πιο προσιτός και πιο αγαπητός από ποτέ.

Σε έναν κόσμο που υπάρχουν χώρες στις οποίες η ομοφυλοφιλία είναι ακόμα παράνομη. Σε μια παγκόσμια κατανομή που μας λέει ότι υπάρχουν 69 χώρες στις οποίες η ομοφυλοφιλία αποτελεί, ακόμα και σήμερα, έγκλημα! Σε αυτό τον κόσμο, ο Άγιος Βασίλης μας θυμίζει ότι οι επιλογές μας είναι δικές μας. Ιδίως όταν η συζήτηση έρχεται στην αγάπη και τον έρωτα. Τον Δεκέμβρη του 2020, σε 81 χώρες υπήρχε νομοθεσία κατά της εργασιακής διάκρισης με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό. 20 χρόνια πριν, οι αντίστοιχες χώρες ήταν μόλις 20!

«Το 2022, θα περάσουν 50 χρόνια από τότε που έγινε νόμιμο ν’ αγαπάς όποιον θέλεις στη Νορβηγία», όπως είναι η τελευταία ατάκα του τρέιλερ, που συνοψίζει τόσο τον λόγο δημιουργίας του, αλλά και την επέτειο για τον εορτασμό. Και μ’ αυτά τα λόγια κι αυτή την εικόνα, αυτό το σενάριο κι αυτή την προσέγγιση, προσπαθεί να θυμίσει σε όλους μας την αξία αυτού κι άλλων αντίστοιχων εορτασμών. Όχι για το πάρτι αλλά για την ουσία πίσω από αυτό. Τα βήματα που γίνονται μέχρι να φτάσουμε ακόμα πιο κοντά στον αλληλοσεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Βήματα γίνονται. Ας είναι συνεχή, σταθερά κι από όλους μας. Γιατί η αγάπη δεν έχει σχήμα, χρώμα, φύλο και κανόνες. Έχει μόνο γεύση. Κι ας είναι εκείνη των φιλιών. Το αίμα δεν της ταιριάζει.

 

Πηγή φωτογραφίας 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Καραχανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου