Σκηνή νούμερο ένα: Πρωί. Να ξυπνήσεις στην ώρα σου, να ετοιμαστείς και να ετοιμάσεις και όσους άλλους βασίζονται σε σένα, παιδιά, σκυλιά, ιγκουάνα, γονείς, σύντροφο (εαυτός εντός σπιτιού τσεκ).

Σκηνή νούμερο δύο: Στη δουλειά σου. Να είσαι ευπρεπής, αποδοτικός, συναδελφικός, ενημερωμένος και φυσικά, χαλαρός και φιλικός (γιατί περνάς καλά και βγαίνει προς τα έξω). Να δουλέψεις στο ωράριό σου και καμιά φορά κι εκτός ωραρίου, να συνεχίσεις να κουβαλάς τη δουλειά στο κεφάλι σου ακόμα και φεύγοντας από κει και να τη σκέφτεσαι μαζί με τη λίστα απ το σούπερ μάρκετ (εαυτός εργαζόμενος τσεκ).

Σκηνή νούμερο 3: Μεσημέρι, απόγευμα, σούρουπο, ανάλογα! Να έχεις να οργανώσεις την υπόλοιπη μέρα σου, να μιλήσεις με το φιλαράκι που ετοιμάζει ένα νέο επαγγελματικό βήμα, να δείξεις ενδιαφέρον αλλά και προσοχή, να τονίσεις τα θετικά και να δηλώσεις συμπαράσταση στην επιτυχία αλλά και την αποτυχία,να το καθησυχάσεις ότι όλα θα πάνε καλά. Να σταματήσεις να δεις τα αδερφάκι σου που γνώρισε μια ενδιαφέρουσα κοπέλα κι ανυπομονεί να τη γνωρίσεις και ‘συ. Να κάνεις χιούμορ, ωραίες ερωτήσεις, ευχάριστη παρέα, να μη μονοπωλήσεις τη συζήτηση, να μη μιλάς για σένα (κοινωνικός εαυτός τσεκ).

Σκηνή νούμερο 4: Βράδυ. Να επιστρέψεις σπίτι, να φροντίσεις ό,τι χρειάζεται, να τακτοποιήσεις, να μαγειρέψεις ή να παραγγείλεις, να είσαι σε ωραία διάθεση το βράδυ για στιγμές με το σύντροφό σου (ερωτικός εαυτός τσεκ).

Ανάσα; Μάλλον κόπηκε και μόνο που τα διάβασες. Χρόνος πάντως για ανάσα δεν περίσσεψε, πόσο μάλλον για τον εαυτό σου, για εκείνη τη συζήτηση που έχετε σε εκκρεμότητα, για εκείνη τη χαλάρωση που τόσο χρειάζεσαι και συνέχεια αναβάλλεις. Μόνο κάποια βραδιά προλαβαίνεις να αναρωτηθείς, «Πόσους εαυτούς χώρεσα και σήμερα στη μέρα μου; Είναι αυτό ευτυχία; Είναι έτσι ένας ισορροπημένος εαυτός;» και ν’ αποκοιμηθείς πριν προλάβεις να απαντήσεις. Το «η πιο σημαντική σχέση της ζωής σου είναι με τον εαυτό σου γιατί ο,τι κι αν συμβεί πάντα θα είσαι ο εαυτός σου» που τόσο εύστοχα είπε η Diane von Furstenberg, ούτε να το σκεφτείς πρόλαβες πάλι, ούτε να φροντίσεις αυτή τη σχέση βρήκες χρόνο και τρόπο.

Κι αν σου έλεγαν ότι μπορείς να χωρέσεις 2 σε 1; Δε θα έμοιαζε δελεαστικό; Να γράφεις τη λίστα του σούπερ μάρκετ π.χ. την ώρα που ακούς την παρουσίαση ενός συναδέλφου, ή να διαβάζεις την εφημερίδα την ώρα που κάνεις ελλειπτικό κ.ο.κ. Μα αυτό γίνεται, θα πεις! Το κάνεις ήδη και με επιτυχία! Κι όμως όχι! Για την ακρίβεια, μάλλον συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αφού μελέτες, όπως αυτή των Ophir, Nass, Wagner (2009) δείχνουν ότι όσα περισσότερα πράγματα κάνεις ταυτόχρονα, τόσο μειώνεται η συγκέντρωσή σου, αυξάνονται τα λάθη, μειώνεται η επιτυχία κι αυξάνει ο χρόνος που χρειάζεται για να φέρεις εις πέρας μια εργασία. Η έρευνα του D. Strayer (2010), μάλιστα, έχει δείξει ότι μόνο 2 με 2.5% των ανθρώπων μπορεί να διεκπεραιώσει με επιτυχία δύο διαφορετικά ζητούμενα ταυτόχρονα.

Αν δεν είσαι στις εξαιρέσεις, λοιπόν, η λύση δε βρίσκεται στο να εμφανίζεις πολλές εκδοχές του εαυτού σου παράλληλα, για να κάνεις πολλά ταυτόχρονα και να γλιτώσεις χρόνο. Παραδόξως, μάλιστα, φαίνεται να βρίσκεται στο ακριβώς άλλο άκρο. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι να πιέσεις πολλούς εαυτούς σου σε μία δουλειά, σε ένα περιβάλλον ή σε μία συνθήκη για να είναι η καθημερινότητά σου αποδοτική κι επιτυχημένη. Αντιθέτως, είναι προτιμότερο να μειώσεις λίγο (ή πολύ) τους εαυτούς που στριμώχνεις να χωρέσουν σε κάθε μέρα. Δοκίμασε να μοιράσεις τους ρόλους σου, προσπάθησε να ζητήσεις βοήθεια στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας από τους ανθρώπους της ζωής σου, άρχισε να σκέφτεσαι οργανωμένα κι αποφασιστικά να δώσεις περισσότερο χώρο στον ένα πραγματικό σου εαυτό κάθε φορά.

Δύσκολο; Ναι, ίσως να είναι κάπως δύσκολο στην αρχή, τόσο για σένα όσο και για τους γύρω σου που σε έχουν συνηθίσει αλλιώς. Όμως, σίγουρα, αξίζει τον κόπο. Ρώτα τον εαυτό σου! Αυτόν που πια δεν τρέχεις να στριμώξεις σε ρόλους.  Τώρα που βρεθήκατε και γίνατε, επιτέλους, φίλοι είναι σίγουρο ότι θα σού πει!

 

Συντάκτης: Ελένη Καραχανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου