Ξυπνάς με χαμόγελο, αλλά το σύμπαν τρίβει μοχθηρά τα χέρια του και δε χάνει λεπτό να σου υπενθυμίσει πως στη διάθεσή σου δεν κάνεις μόνο εσύ κουμάντο. Πρώτη δουλειά του κινητού σου, μόλις ανοίξεις τα ματάκια σου, να σου ανακοινώσει μέσω Facebook ότι το πρώην αμόρε έχει γενέθλια και να μην ξεχάσεις να του ευχηθείς τα καλύτερα.
Το αν είναι ή όχι καλή ιδέα να στείλεις «χρόνια πολλά» σε πρώην αποτελεί αιώνιο δίλημμα που κολλητοί και σύμβουλοι σχέσεων δεν έχουν κατορθώσει να επιλύσουν. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει “one size-fits all” απάντηση κι είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη ορισμένοι παράγοντες, καθώς μια τέτοια, έστω κι αθώα, επικοινωνία μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω.
Ενδεχομένως να θεωρείς ανθρώπινο κι ευγενικό το να ευχηθείς στο πρώην ταίρι «ό,τι καλύτερο», ειδικά αν η σχέση έληξε με έναν σχετικά όμορφο κι ήρεμο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις και λόγοι που καλό θα ήταν να κάνεις αριστερό swipe, διαγράφοντας τη γνωστοποίηση και να αποφύγεις τις ευχές και το feed του κάποτε έρωτά σου.
Ορίστε λοιπόν 9+1 καταστάσεις και λόγοι να μη στείλεις:
1. «Νομίζω τα ‘χω χάσει, δε σε ‘χω ξεπεράσει.»
Ακόμη κι αν δεν έχεις κρατήσει επαφές με τον άλλο, η ενεργή αλληλεπίδρασή σας στα social media μπορεί να σε κάνει «άνω κάτω», πόσο μάλλον σε μια μέρα έντονα συναισθηματικά φορτισμένη όπως τα γενέθλια ή η γιορτή, που πιθανότατα στο παρελθόν την περνούσατε μαζί, κι ίσως τώρα σου γεννήσει δεύτερες σκέψεις για το τι νιώθεις. Αν αισθάνεσαι αμήχανα, ίσως θα ήταν καλύτερα, αντί να μπεις σε αυτή την αγχωτική διαδικασία να στείλεις ένα μήνυμα, να κάνεις ένα mute και να σταματήσεις να δυσχεραίνεις τη διαδικασία επούλωσης που διανύεις μετά τον χωρισμό.
2. Πας για μαλλί, κι αν βγεις κουρεμένος;
Συχνά οι χωρισμοί οδηγούν σε έλλειψη αυτοπεποίθησης η οποία εν τέλει δημιουργεί δίψα για μια ένεση αυτοεκτίμησης. Έτσι, η επικοινωνία με το πρώην αμόρε, έστω και μέσω ενός τόσο απλού μηνύματος, πιστεύεις ότι –λόγω οικειότητας– πιθανώς να σου δώσει το αίσθημα ασφάλειας και την επιβεβαίωση που αποζητάς. Επειδή, όμως, οι αντιδράσεις δεν είναι πάντα οι προβλεπόμενες, καλύτερα μη χρησιμοποιήσεις ένα «χρόνια πολλά» για να νιώσεις εσύ καλά.
3. «Κι είμαι μια χαρά, στα καλύτερά μου.»
Η αλήθεια είναι πως μετά από κάθε φινάλε θα διαβάσεις σε χιλιάδες άρθρα και quote πως η καλύτερη εκδίκηση είναι να ‘σαι και να δείχνεις ευτυχισμένος δίχως την παρουσία του άλλου. Ίσως νιώσεις την ανάγκη να το κάνεις κι εσύ. Γιατί πραγματικά το να φροντίζεις τον εαυτό σου και να αισθάνεσαι πλήρης, ακόμη και μετά από μια απώλεια, είναι δύναμη. Όμως είναι περιττό να το τρίψεις στη μούρη του άλλου. Καλύτερα κράτα το για ‘σένα. Αν, λοιπόν, το μήνυμά σου είναι τύπου «Χρόνια σου πολλά, πώς είσαι; Εγώ μόλις γύρισα από Μαλδίβες με το άλλο μου μισό», απομακρύνσου απ’ το πληκτρολόγιο.
4. «Διαβάστηκε» και ποτέ δεν απαντήθηκε
Σκέφτηκες όλα τα πιθανά σενάρια και προετοίμασες τον εαυτό σου για το χειρότερο ενδεχόμενο, αυτό της αγνόησης του μηνύματός σου; Ο άλλος μπορεί πολύ εύκολα να το προσπεράσει και να το διαγράψει, θέλοντας να σου δείξει ότι δεν ασχολείται πλέον με παρελθοντικές καταστάσεις. Λογικά μια τέτοια στάση θα σε τσούξει, οπότε καλύτερα απόφυγε το να σε φέρεις σε δύσκολη θέση.
5. Μη σπάσεις τον ευρέως γνωστό κανόνα «Δε στέλνουμε σε πρώην»
Γενικά η αποστολή μηνυμάτων σε πρώην είναι ένα πισωγύρισμα που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει δυσάρεστα αποτελέσματα. Πόσο μάλλον ένα ευχετήριο μήνυμα το οποίο θα φαγωθείς να συντάξεις ολόσωστα κι έπειτα θα σε επηρεάζει διαρκώς. Μην αναλώνεσαι σε πεπερασμένες φάσεις κι αποδέξου ότι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον πρώην έρωτα είναι να τον αφήσεις να γιορτάσει με αγαπημένα πρόσωπα, ακόμη κι αν δε συγκαταλέγεσαι πλέον σ’ αυτά.
6. Το «χρόνια πολλά» ίσως είναι συγκεκαλυμμένη «συγγνώμη»
Αν το τέλος της σχέσης σας δεν ήταν για ‘σένα το επιθυμητό κι η φάση έληξε με καβγά κι ένα κάρο βρισιές, το να στείλεις «χρόνια πολλά», εκτός από κάπως υποκριτικό, είναι και δειλό. Δεν είναι ο ορθός τρόπος να γνωστοποιήσεις στον άλλο τη μετάνοιά σου. Αν υπάρχουν hard feelings, καλύτερα ξεκίνα μια ειλικρινή κι ώριμη συζήτηση, κι άσε τα ευχετήρια μηνύματα για αργότερα.
7. Ευγένεια κι αξιοπρέπεια πάνω απ’ όλα
Έλα, εδώ γελάνε κι οι πέτρες. Σε ρωτάει το κολλητάρι γιατί θες να στείλεις και λες πως το κάνεις επειδή είσαι ανώτερος άνθρωπος και πως «Σιγά, μωρέ, το “χρόνια πολλά” του θεού είναι». Όχι, όχι και πάλι όχι. Δεν υπάρχει λόγος να ψευτοτιμήσεις ένα άτομο που ένα μήνα πριν ίσως να σε ‘κανε να κλαις και να αμφισβητείς τον εαυτό σου ή, ακόμη χειρότερα, που εσύ του φέρθηκες σκάρτα. Δεν υπάρχει λόγος για δήθεν ευγένειες.
8. Δεν περιμένουν καν να τους στείλεις κι είναι ok με αυτό
Δε χρειάζεται να κάθεσαι ατελείωτες ώρες να σκέφτεσαι αν θα πρέπει να στείλεις και πώς θα το εκλάβει, γιατί το πρώην αμόρε δεν περιμένει ή μπορεί και να μη θέλει να δει μήνυμά σου. Τελειώσατε για κάποιο λόγο κι ίσως δεν είναι σωστό να του το υπενθυμίσεις και να μαυρίσεις τη μέρα του. Φαντάσου μάλιστα να ‘χει προχωρήσει στη ζωή του και μαζί με το νυν αίσθημα να δουν το μήνυμά σου και να αναφωνήσει αμήχανα «Α, κοίτα να δεις, μου έστειλε ο/η πρώην!». Awkward!
9. Κανείς δε γύρισε με ένα «χρόνια πολλά»
Μπορεί να θέλεις να φανείς τρυφερός και γλυκός, να δείξεις ότι παρά τα όσα έγιναν, έχεις ακόμα αισθήματα, προκειμένου να κάνεις τον/την πρώην να ξανασκεφτεί τον χωρισμό σας. Μεγάλο λάθος! Αν πιστεύεις ότι ένα απελπισμένο «χρόνια πολλά» θα σώσει τη σχέση σου, δυστυχώς πετάς στα σύννεφα κι η προσγείωση θα ‘ναι απότομη.
9+1. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίπλοκες και καμία κατάσταση δεν είναι ίδια. Ακόμη κι αν πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε μία απ’ τις παραπάνω περιστάσεις, στην τελική να κάνεις αυτό που νιώθεις, αυτό που θα σε ικανοποιήσει και θα σε αφήσει με ένα χαμόγελο. Αν αυτό είναι το κουμπάκι «Αποστολή», τότε παίξε all in και στείλε, αλλά τουλάχιστον κράτα το τυπικό!
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη