Αν δεν είσαι από τους «τυχερούς» που τα συναισθήματά σου τελείωσαν πριν την οριστική λήξη της σχέσης σου, συνήθως μετά το χωρισμό σε περιμένει μια δύσκολη περίοδος προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα κι ένας αγώνας να ξεπεράσεις το άτομο που τόσο καιρό ήταν κομμάτι της ζωής σου. Αρχικά το χωρισμό θα ακολουθήσει μια περίοδος πένθους. Δε θα έχεις διάθεση για τίποτα, θα πιεις πολύ, θα ακούσεις κάθε καψουροτράγουδο που ανήκει στις προτιμήσεις σου για να βγάλεις από μέσα τον πόνο σου, θα βρίσεις, θα φωνάξεις, θα κλάψεις πολύ και γενικά η ζωή σου θα πάρει μια πιο καταθλιπτική διάσταση.

Το να βρεθείς σε αυτή τη φάση είναι απόλυτα φυσιολογικό και όλοι θα σε αφήσουν να πάρεις το χρόνο σου, ώστε να σταθείς πάλι στα πόδια σου. Θα πάνε με τα νερά σου και θα προσαρμοστούν στις διαθέσεις σου. Ξέρεις, όμως, πως δεν είναι λειτουργικό κι ούτε οι γύρω σου θα δεχτούν αυτή σου η κατάσταση να διαρκέσει για πάρα πολύ καιρό. Από ένα σημείο κι έπειτα, θα το ξέρεις κι εσύ ο ίδιος καθώς θα σου κρούουν καμπανάκια από παντού πως είναι καιρός να πάψεις να αναλώνεις τόση ενέργεια για το συγκεκριμένο πρόσωπο που ανήκει στο παρελθόν κι ήρθε καιρός για μια επανεκκίνηση της προσωπικής σου ζωής.

Κάπου εκεί είναι που θα κάνεις τα πάντα για να δείξεις σε όλους -ιδανικά να φτάσει και στ’ αυτιά των πρώην- και πάνω από όλους στον εαυτό σου- πως το πρόσωπο εκείνο δεν επηρεάζει πια τη ζωή σου και είσαι γεμάτος ενέργεια και δίψα να αδράξεις κάθε σου μέρα και κάθε ευκαιρία στη ζωή. Όταν θα ‘σαι με παρέα θα προκαλείς τον εαυτό σου να γελά δυνατά και με ψυχή• είσαι πάλι καλά, πρέπει να το δουν. Θα βγαίνεις συνέχεια και θα φροντίσεις να το μαθαίνει ο προσωπικός καθώς και ο social-media κύκλος σου. Περνάς τόσο γαμάτα ως single! Χορεύεις και τραγουδάς μέχρι τελικής πτώσεως, κάνεις νέες γνωριμίες! Φυσικά, επιδεικτικά επιλέγεις να μη βλέπεις στόρι και αναρτήσεις του άλλου ατόμου και θα ενημερώσεις κολλητάρια κι οικογένεια ότι επιτέλους βρήκες την υγειά σου. Αν κάποιος κοινός γνωστός, δε, πάει να σου μεταφέρει πληροφορίες, βροντοφωνάζεις πως δε σε ενδιαφέρει καθόλου πια και τελειώνεις τη συζήτηση εκεί. Όλα είναι τέλεια, σαφώς, πρέπει να σε πιστέψουμε!

Ίσως κάποιες στιγμές να πείθεσαι κι εσύ ίδιος πως τα ‘χεις καταφέρει να ξεπεράσεις την πρώην σχέση σου. Θέλεις να πιστεύεις, μάλιστα, πως αυτό νιώθουν κι όλοι οι άλλοι, καθώς και το πρόσωπο το οποίο ευθύνεται για όλα αυτά. Μα, στην πραγματικότητα, το βλέμμα όλων εκείνων που σε ξέρουν καλά σου πετάει μόνιμα στα μούτρα ένα «Ποιον νομίζεις ότι κοροϊδεύεις; Αφού καίγεσαι ακόμα.» και σε βάζει στη θέση σου. Όχι πως δεν ξέρεις από μόνος σου πως το μόνο που ‘χεις καταφέρει είναι μια ψευδαίσθηση πως όλα πάνε καλά, απλά ήλπιζες να φτάσει να είναι το προσωπικό σου μυστικό και να μην απασχολεί κανέναν άλλο. Άλλωστε, όταν μένετε οι δύο σας, εσύ κι ο εαυτός σου, στην πραγματικότητα είστε τρεις, γιατί το πρώην αμόρε φέρνει βόλτες ανελλιπώς στο μυαλό σου.

Η αλήθεια όμως είναι μία και τη γνωρίζεις καλά• ξέρεις ότι έχεις ξεπεράσει μια σχέση, μόνο όταν δε σε ενδιαφέρει να δείξεις ότι την ξεπέρασες. Γιατί όσο παλεύεις να αποδείξεις κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα αυτός που ορίζει τις κινήσεις σου είναι το άτομο εκείνο. Άρα πώς καυχιέσαι πως είναι παρελθόν;  Δε γίνεται να μη βλέπεις το οξύμωρο.

Το να ξεπεράσεις κάποια σχέση σου είναι μια απόλυτα εσωτερική διεργασία. Χρειάζεται πολλή συζήτηση με τον εαυτό σου, μια καλή ανασκόπηση της σχέσης και να βρεις τι την έφτασε σε τέλμα. Στην ουσία, πρέπει να δεις τι απομάκρυνε το άλλο άτομο κι ίσως να ανακαλύψεις πράγματα που η θολούρα του συναισθήματος που σε κατέκλυζε δε σου επέτρεπε να αναγνωρίσεις. Σε πρώτο στάδιο, λοιπόν, να έχεις ξεπεράσεις έναν άνθρωπο σημαίνει να έχεις αναθεωρήσει τη σχέση σας και να έχεις κλείσει το κεφάλαιο αυτό μέσα σου, έχοντας δώσει καίριες απαντήσεις. Συνεπάγεται ότι έχεις κρατήσει στην καρδιά σου όλα τα καλά εκείνου του ανθρώπου και μια γλυκιά γεύση από ό, τι σας συνδέει. Ταυτόχρονα, να υπάρχει ένα υγιές ενδιαφέρον να είναι καλά ο άλλος, που να μη συνοδεύεται από καμία πικρία, καμία ζήλια, κανέναν εγωισμό.

Όταν έχεις ξεπεράσει μια σχέση σου, δεν ταράσσεσαι αν τυχαία συναντήσεις  το πρόσωπο αυτό, ούτε πονάς αν έχει προχωρήσει τη ζωή του, αντίθετα ένα γλυκό χαμόγελο στολίζει το πρόσωπό σου. Μάλιστα, εσύ ο ίδιος έχεις φτιάξει μια νέα ζωή για εσένα, από την οποία δε νιώθεις να λείπει κάποιος, εκείνος ο άνθρωπος. Νιώθεις πλήρης και βλέπεις τη ζωή σου να κυλά με μια κανονικότητα, όχι σαν μια μετά-τη-σχέση περίοδο. Και σε αυτήν την πληρότητα και κανονικότητα χωράνε γνωριμίες. Άνθρωποι που δε θα μπεις στο τριπάκι να συγκρίνεις με εκείνο το πρόσωπο. Γιατί τότε όντως θα  έχεις ξεπεράσει το πρώην αμόρε και θα ‘ναι παρών μόνο στο πώς σε διαμόρφωσε η σχέση σας κι ο χωρισμός σας ως άτομο. Δε θα σε στοιχειώνει πια. Δε θα χωρίζεται το μυαλό σου σε προ και μετά της σχέσης εποχή, ούτε θα μάχεσαι να αποδείξεις σε κανέναν πως ο νους σου πια δεν τρέχει σε εκείνο το πρόσωπο.

Το να έχεις πραγματικά ξεπεράσει μια πρώην σχέση σου δεν εμφανίζεται καθόλου ηχηρά. Δεν αποκαλύπτεται με θορυβώδεις και αποφασιστικές δηλώσεις ούτε με κινήσεις προστασίας του εαυτού σου να μην έρθει σε επαφή με ερεθίσματα σχετιζόμενα με εκείνο τον άνθρωπο. Είναι ένα καθόλα σιωπηλό αποτέλεσμα μιας εσωτερικής ανασυγκρότησης, μιας επαφής με τον εαυτό σου, να δεις τι απήλαυσες, ποιος έχεις γίνει και πού θες να πας. Κι όταν τα βρεις όλα αυτά, μια γαλήνη κατακλύζει το μέσα σου κι είναι τόσο φωτεινή που όλοι παίρνουν το μήνυμα ότι έχεις ξεπεράσει το πρώην αμόρε. Δε θα το πεις, δε θα το πουν. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται κι αποσιωπούνται.

Συντάκτης: Νίκη Φαρδιά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου