Τα πάρτι, ανέκαθεν, ήταν ένας αγαπημένος λόγος διασκέδασης. Ήταν εκείνα τα πάρτι στο δημοτικό, που έπαιζες με τους φίλους σου και σταματούσες μόνο όταν δεν είχες πια ανάσα ή ήθελες να φας κάνα κλαμπ σάντουιτς.
Εκείνα του γυμνασίου και του λυκείου, που ετοιμαζόσουν με τις ώρες· είτε ήσουν κορίτσι ή αγόρι. Τότε έπεφταν οι πρώτες ματιές όλο νόημα προς το «αίσθημα» κι έκανες τα πάντα για να σου ζητήσει να χορέψετε. Φυσικά, ενιωθες γνήσιος ενήλικας αφού έπινες «ποτό»· κι ας είχε μόνο πέντε τοις εκατό αλκοόλ.
Βέβαια, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ. Ως φοιτητής ή εργαζόμενος, πάλι χορεύεις και φλερτάρεις, με τη διαφορά ότι πίνεις πολύ περισσότερο και δεν περιμένεις τη μαμά ή τον μπαμπά να έρθει να σε πάρει στη μία.
Κι όλα αυτά, μέχρι να μας καλέσουν κάπου που δε θέλουμε να πάμε.
Γιατί είναι και μερικές προσκλήσεις που γίνονται για τυπικούς λόγους, άλλες επειδή έχει καλεστεί ολόκληρη η παρέα, οπότε είναι αγένεια να μην πας, και πάει λέγοντας. Γιατί βαριέσαι και λίγο, λες που να πηγαίνω τώρα; Είναι μακριά -ενώ δεν είναι-, δε θα ξέρεις κανέναν -ενώ ξέρεις τουλάχιστον τους μισούς-, δεν έχεις τι να βάλεις – ενώ στην πραγματικότητα, έχεις μία ολόκληρη ντουλάπα. Έτσι, ξεκινάς να ψάχνεις κάθε λογής δικαιολογία. Α ρε μάνα που ‘σαι τώρα που σε χρειάζομαι να με βάλεις τιμωρία στο δωμάτιό μου;
Οι δικαιολογίες δεν έπιασαν, οι φίλοι έχουν έρθει από νωρίς σπίτι για να σε ετοιμάσουν. Αφού ξέρουν ότι μόνος σου δεν πρόκειται να ξεκουνηθείς. Ε, πώς να το κάνουμε; Είναι και μέρες που δε θέλουμε να είμαστε πάρτι άνιμαλ. Προτιμούμε να καθίσουμε στο σπιτάκι μας, κάτω από τα σκεπάσματα και να πεθάνουμε στις σειρές και τις ταινίες, φορώντας τα καταπληκτικά πιτζαμάκια μας.
Οπότε, φίλτατε, αν είσαι και εσύ ένα από τα θύματα, που τον τραβάνε φίλοι και γνωστοί σε μαζώξεις και πάρτι, απο αυτόυς που η ευγένεια τους πνίγει και δε θέλουν να κακοκαρδίσουν κανέναν, ιδού οι λύσεις προκειμένου να αντέξεις σε όλα αυτά που εν τέλει καταλήγεις παρά τις 1000+1 δικαιολογίες που σκαρφίστηκες.
Ρίξ’ το στο ποτό. Δε σου λέω να γίνεις χάλια και να μη μπορείς να πάρεις τα πόδια σου, βγάζοντας τον εσωτερικό σου κόσμο, όπου σταθείς κι’ όπου βρεθείς. Μπορείς, κάλλιστα, να έχεις πιει τα σφηνάκια σου πριν πας στο πάρτυ. Το γνωστό pregame. Αλλιώς, πιες κανά δυο ποτάκια παραπάνω και θα δεις πώς ένα φαινομενικά βαρετό γεγονός μπορεί να γίνει το καλύτερο πάρτυ της ζωής σου. Εξάλλου, το αλκοόλ πάντα βοηθάει.
Φλέρταρε. Δεν έχει σημασία αν είσαι γνωστός Δον Ζουάν ή κοκκινίζεις κάθε φορά που τολμάς να κοιτάξεις κάποιον. Βρες κάποιον που σου αρέσει και προσπάθησε να τον προσεγγίσεις. Παίξε με ματιές και χαμόγελα και πού ξέρεις; Μπορεί να κάνεις μία ενδιαφέρουσα γνωριμία. Δεν έχουν άδικο όσοι λένε πως όλα έρχονται από ‘κει που δεν τα περιμένεις.
Κοινωνικοποιήσου. Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων, που του αρέσει να γνωρίζει καινούργιους ανθρώπους με διαφορετικές προσωπικότητες, είναι η ευκαιρία σου. Πήγαινε, συστήσου και ξεκίνα να μιλάς για ό,τι σου κατέβει στο μυαλό. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μη συμπαθήσεις κάποιον.
Κουτσομπόλεψε. Ναι, είναι κάτι που κανένας δεν παραδέχεται πως κάνει, αλλά είναι ένας ιδανικός τρόπος να περάσεις το χρόνο σου, ειδικά όταν έχεις κι άλλο φίλο που θα προτιμούσε να δούλευε ή να διάβαζε, από το να βρισκόταν στο πάρτι. Μάθε ποιος χώρισε, ποιος τσακώθηκε, ποιος έκανε, -επιτέλους- σχέση και ποιος έγινε στουπί το προηγούμενο Σάββατο και έστειλε μήνυμα σε πρωήν.
Χάζεψε στο κινητό. Εντάξει, δεν είναι και η καλύτερη λύση, αλλά άμα δεν έχεις κάτι να κάνεις, τα βίντεο με τα σκυλάκια που χοροπηδάνε αριστερά και δεξιά, είναι αρκετά για να σου φάνε λίγο το χρόνο και να σε κάνουν να γελάσεις.
Βγάλε φωτογραφίες. Έχεις καιρό να ανανεώσεις το προφίλ σου στο instagram ή στο facebook; Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα ν’ ανακαλύψεις τις δυνατότητες της καινούργιας σου κάμερας. Δώσε selfie στο λαό!
Drinking games. Διαδεδομένος τρόπος διασκέδασης από το ‘90 και ένας από τους καλύτερους τρόπους να πιείς μαζί με τους φίλους σου, χωρίς ιδιαίτερες τύψεις. Ξεκίνα το εσύ με κάνα δυο ακόμα άτομα, και να δεις μετά για πότε θα μπουν όλοι στο παιχνίδι.
Βρες ένα ήσυχο μέρος. Μπορεί να μην είσαι ιδιαίτερα κοινωνικός, να μην έχεις διάθεση να δεις άνθρωπο καν, οπότε το πιο σοφό που έχεις να κάνεις, είναι να ψάξεις ένα μέρος να καθίσεις. Παρέα με το ποτό σου και τα τσιγάρα σου θα περάσεις καλύτερα και δε θα σε ενοχλήσει και κανείς.
Βοήθησε στη διοργάνωση. Λίγο οξύμωρο, ίσως, να μη θες να πατήσεις σε ένα πάρτι και μετά να βρεθείς να είσαι party planner, αλλά αν εσένα σε βοηθάει να ξεχνιέσαι, τι σημασία έχει για όλους τους υπόλοιπους; Ψάξε τον οικοδεσπότη και ενημέρωσέ τον πως είσαι διαθέσιμος, άμα χρειαστεί βοήθεια. Το πιο πιθανό είναι να σε χρειαστεί, γιατί ένα πάρτι πάντα έχει τρέξιμο. Έτσι θα κερδίσει αυτός έναν βοηθό κι εσύ έναν τρόπο να περάσει η ώρα σου.
Και στο τέλος, αν τίποτα απ’ αυτά δε λειτουργήσει, φύγε νωρίτερα. Το σωστό είναι να δώσεις το παρόν, αλλά άμα, βρε αδερφέ, δεν μπορείς να περάσεις με κανένα τρόπο καλά, πήγαινε σπίτι. Ποιο το νόημα να κάθεσαι, από τη στιγμή που δεν το ευχαριστιέσαι; Κι άμα δε θες να πας σπίτι, πάρε τους φίλους σου και βγείτε έξω.
Άντε, στην υγειά μας!
Επιμέλεια κειμένου: Νικολέττα Βασιλοπούλου