Εάν υποτεθεί, ότι κάποιος σου έδινε τρεις επιλογές, αλλά δεν είχες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις ούτε το μυαλό ούτε και την καρδιά σου, εάν σου απενεργοποιούσε όλες τις αισθήσεις και σ’ έβαζε να επιλέξεις, πώς θα έκανες αυτήν την επιλογή; Τι θα ήταν αυτό που θα σε καθοδηγούσε και θα σε βοηθούσε να διαλέξεις;
Η διαίσθηση. Ναι, μάλιστα, αυτό ακριβώς. Τι ‘ναι αυτό; Η αντίληψη ή η κατανόηση χωρίς τη συμβολή της λογικής ή των δεδομένων των αισθήσεων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία στιγμιαία έμπνευση, η οποία δε βασίζεται σε κανένα λογικό συμπέρασμα, ούτε και χρησιμοποιεί κάποια συγκεκριμένη αποδεικτική διαδικασία, βάσει των δεδομένων που έχει στη διάθεσή της.
Όπως ακριβώς το ένστικτο καθοδηγεί τα ζώα στην αναζήτηση τροφής ή συντρόφου, καθώς επίσης και στον τρόπο επιβίωσης, κάπως έτσι οδηγεί και τους ανθρώπους στο να παίρνουν αποφάσεις.
Η διαίσθησή μας δεν ψεύδεται ποτέ. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να το εξηγήσει κανείς λογικά κι ακριβώς εκεί βρίσκεται, ίσως, κι η μαγεία της δύναμής της. Γνωρίζεις τι είναι σωστό ή λάθος, χωρίς να καταλαβαίνεις το πώς. Απλώς το γνωρίζεις.
Σαφώς, υπάρχουν κι εκείνοι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν, ότι για να μπορέσεις να κάνεις μία επιλογή, πρέπει να ‘χεις όλα τα δεδομένα. Οτιδήποτε θες να πετύχεις, είναι καλό να είσαι οργανωμένος, να επιστρατεύσεις τους χάρακες και τα μοιρογνωμόνια και να χαράξεις πορείες. Να τα βάλεις κάτω και να τα υπολογίσεις, να καλύψεις όλα τα ενδεχόμενα και τις υποπεριπτώσεις. Κι αυτό δεν μπορεί, παρά να σου εξασφαλίσει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Δούλεψε σκληρά, σκέψου πολύ και θα κατακτήσεις κάθε κορυφή.
Το ένστικτο, όμως, λειτουργεί πέρα από κάθε λογική. Και πρέπει να το εμπιστευόμαστε είτε πρόκειται για μία απόφαση είτε για μία γνωριμία. Η ενέργεια που εκπέμπει ο κάθε άνθρωπος φτάνει σε μας πριν προλάβει να την αξιολογήσει το μυαλό μας. Και συνήθως η διαίσθησή μας αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα αυτό που το μυαλό μας αργεί να συνειδητοποιήσει.
Συνήθως, βάζουμε τη λογική μπροστά, προκειμένου να εκλογικεύσει κάποιες καταστάσεις ή κάποια συναισθήματα. Να τα αξιολογήσει κι έπειτα να μας εξηγήσει για ποιο λόγο συμβαίνουν.
Το ζήτημα, όμως, είναι τα ανεξήγητα. Το γεγονός ότι στρεφόμαστε προς μία κατάσταση ή προς έναν άνθρωπο, χωρίς να μπορούμε καλά-καλά να καταλάβουμε το λόγο. Εκεί λειτουργεί σε πρωτεύοντα ρόλο το ένστικτό μας. Διότι πολλές φορές το μυαλό μπορεί να μας παίζει παιχνίδια κι η καρδιά μας να εθελοτυφλεί. Το ένστικτό, όμως;
Το ένστικτο είναι ενέργεια κι είναι τόσο άπιαστο και τόσο δυνατό μαζί, που είναι σχεδόν αδύνατον να το κάνεις να σιγάσει ή να το αποφύγεις. Με κάποιο αόρατο νήμα συνδεόμαστε με τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που μας περιβάλλουν κι αυτό ενεργοποιείται με τα κατάλληλα ερεθίσματα και τα θέτει σε ροή και κίνηση.
Η διαισθητική αντίληψη παίζει σημαντικό ρόλο σε μικρές ή μεγάλες αποφάσεις σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Στρέφει την προσοχή μας εκεί που χρειάζεται και συνεργάζεται με το σώμα μας, δίνοντας μας ένα σωρό ενδείξεις: η καρδιά χτυπάει γρηγορότερα, το στομάχι δένεται σ’ έναν κόμπο, οι κόρες μας διαστέλλονται. Έτσι, κάτω από αυτή τη σωματική ένταση, κάθε μας απόφαση υλοποιείται σχεδόν αστραπιαία.
Όσο πιο πολύ εξοικειωθούμε και συμφιλιωθούμε μ’ αυτή τη διαδικασία, τόσο πιο εύκολα ή πιο γρήγορα θα λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας. Η διαίσθηση είναι μια διαδικασία που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε κάτι άμεσα χωρίς να το αιτιολογούμε αναλυτικά, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ συνειδητού και ασυνείδητου, αλλά και μεταξύ ενστίκτου και λογικής.
Η λογική, το συναίσθημα κι η διαίσθηση μπορεί να είναι τρεις εντελώς διαφορετικές λειτουργίες και τόσο ξεχωριστές μεταξύ τους, ωστόσο, συνεργάζονται αρμονικά. Λειτουργούν σε διαφορετικούς χρόνους, αλλά καμιά φορά δρουν σχεδόν παράλληλα κι αποτελούν τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό, προκειμένου να λάβουμε μια απόφαση.
Εμπιστευτείτε, λοιπόν, το ένστικτό σας. Ξέρει, ήδη, ό,τι ο νους δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα. Κι αφήστε, έπειτα, τη λογική και το συναίσθημα να επιβραβεύσουν αυτήν την επιλογή.
Επιμέλεια Νατάσας Χατζηαντωνίου: Πωλίνα Πανέρη