Η καθημερινή μας αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους ίσως και να είναι η πιο δύσκολη συγκυρία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαστε που είμαστε εμείς διαφορετικοί, βλέπουμε και βιώνουμε και τη διαφορετικότητα των άλλων και προσπαθούμε με κάποιο τρόπο να συνυπάρχουμε. Κι άντε ο άλλος να είναι εντάξει τύπος και τα βρίσκετε εύκολα. Τι γίνεται αν κάποιος άλλος είναι έτσι λιγάκι πιο δύστροπος ή κλειστός και μυστήριος και πρέπει να καταβάλεις λίγη περισσότερη προσπάθεια στο να επικοινωνήσετε και να συνυπάρξετε; Υπάρχουν 4 skills που μπορούν να σε οδηγήσουν σε αυτό τον δρόμο, έτσι ώστε να μπορέσεις να χτίσεις πιο ευτυχισμένες σχέσεις κι αυτό είναι που θα αναλύσουμε παρακάτω.

 

Το να μπορείς να οριοθετηθείς

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να θέτεις όρια, να λες όχι εκεί που πρέπει κι όταν πρέπει και να μη δρας υπό τον φόβο πως θα τους χάσεις ή θα δυσαρεστηθούν. Γιατί όταν ο άλλος σε θεωρεί δεδομένο, αυτομάτως γίνεσαι έρμαιο του προγράμματός του και των «θέλω» του κι αν θελήσει να το εκμεταλλευθεί συναισθηματικά, εργαλειοποιείσαι σε τέτοιο βαθμό ώστε νιώθεις μειονεκτικά και δεν ακτινοβολείς την προσωπικότητά σου. Το να οριοθετείσαι όμως όπως και το να αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου ή το να λες με θάρρος τη γνώμη σου και να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των επιλογών σου, μόνο γοητευτικό μπορεί να σε κάνει στα μάτια των σωστών -για σένα- ανθρώπων.

 

Το να είσαι καλός ακροατής

Το να επικοινωνείς με τους άλλους, το να ακούς χωρίς να προσπαθείς να περάσεις μόνο τα δικά σου πιστεύω, το να έχεις ανοιχτές κεραίες και διάθεση ή το να σου γεννάται γνήσιο ενδιαφέρον ν’ ανακαλύψεις τον άλλον, σε φέρνει εύκολα πιο κοντά του. Η επικοινωνία ανοίγει πόρτες, κάνει τους άλλους να θέλουν να σε ακούσουν, όπως τους ακούς, να θέλουν να σε συμβουλέψουν και να σε συμβουλευτούν, να σε νιώθουν άνθρωπο που μπορούν να βασιστούν. Αντιθέτως, αν κοιτάζεις μόνο τον εαυτό σου και σε αφορά να έχεις ένα κοινό να σε χειροκροτεί και να είναι η σκιά σου, δυστυχώς δε θα σε φέρει στο κατώφλι μιας υγιούς σχέσης, αλλά ενός ανθρώπου που είτε είναι μαζί σου από δική του ανασφάλεια, είτε δεν τον αφοράς και τόσο και θέλει κάτι συγκεκριμένο από σένα.

 

Το να είσαι συναισθηματικά ανοιχτός

Δύο τρόποι υπάρχουν για να το πετύχεις αυτό. Από τη μία, κρατώντας μια αισιόδοξη στάση ζωής. Ακόμα κι αν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλεις, είναι χρήσιμο να βρίσκεις πάντα το καλό που υπάρχει σε οποιαδήποτέ σου σχέση, το ωφέλιμο φορτίο από την εμπλοκή σου σε αυτή. Από την άλλη, πρέπει να αποτινάξεις τα ψήγματα ενός κακού παρελθόντος και σε κάθε νέα σχέση που θα κάνεις, να είσαι ανοιχτός ακόμα και στο να γίνεις ευάλωτος απέναντι στον άλλον. Άλλωστε, οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην αγάπη. Η αγάπη από μόνη της είναι ένα ρίσκο, που, όμως, αξίζει να πάρεις.

 

Το να μην πουλάς τον εαυτό σου

Για να χτίσεις σταθερές και λειτουργικές σχέσεις πρέπει να υπάρχει μια αλληλεπίδραση από την αρχή στην οποία ο άλλος θα ξέρει τι “αγοράζει”. Δεν έχει κανένα νόημα να πιέζεσαι να δείξεις μια πλευρά σου που γνωρίζεις πως δε σε ικανοποιεί και δε σε αφορά και πολύ γρήγορα θα σε οδηγήσει στο να θέλεις να τη διώξεις από πάνω σου. Το να είσαι αυθεντικός, από μόνο του, χτίζει υγιείς σχέσεις με τους γύρω σου. Με δυο λόγια, να έχεις το «γνώθι σαυτόν» που λέμε, το οποίο αυτομάτως οργανώνει το τι απαιτήσεις έχεις κι από τους άλλους ανθρώπους. Τόσα δίνω, αυτό είμαι, εσύ; Δεν μπορείς να τους ζητάς να σε καταλάβουν όταν εσύ αδυνατείς να είσαι αρκετά ανώριμος έτσι ώστε να τους δείξεις με ποιον έχουν να κάνουν.

Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στις βάσεις που θέτονται από την αρχή και στην ειλικρίνεια που ακτινοβολείς στους άλλους, μα κυρίως από και προς τον εαυτό σου. Όλα είναι θέμα υπομονής, σεβασμού, αυτοσεβασμού και καθαρών προθέσεων. Ακτινοβολώντας αυτά στον έξω κόσμο, αναγνωρίζοντας τη διαφορετικότητα των άλλων χωρίς να θέλεις να τους αλλάξεις και να τους επικρίνεις, τα λαμβάνεις όλα πίσω εις τριπλούν. Και ναι, αυτή θα είναι σίγουρα μια σχέση που θα σε κάνει χαρούμενο.

 

 

Συντάκτης: Βασιλική Ασλόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου