Τους φίλους δεν τους διαλέγουμε. Έρχεται απλώς μια ωραία μέρα και βλέπεις πως εντελώς αναπάντεχα μπαίνει ένα καινούριο πρόσωπο στη ζωή σου. Αυτός ο γνωστός σου, γιατί πριν μπει στην κατηγορία φίλος είναι απλώς ένας γνωστός, που παρατηρείς πως στην αρχή έχετε κοινά ενδιαφέροντα, σκέφτεστε με παρόμοιο τρόπο και μπορεί να σας συνδέουν και διάφορα γεγονότα. Πέρα, δηλαδή, από φίλοι μπορεί να ξεκινήσατε ως συνάδελφοι, ως συμφοιτητές στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο. Κάπως έτσι αρχίζει η δική σας ιστορία, η οποία από τη στιγμή που λέτε πως αγαπάτε το φίλο σας και λέει κι εκείνος το ίδιο, θέλετε και ελπίζετε να κρατήσει χρόνια.

Δυστυχώς, όμως, αυτό το άρθρο θα αναφερθεί στην προδοσία, σε εκείνους τους «υποτιθέμενους» φίλους που τελικά έπρεπε να μείνουν στην κατηγορία «γνωστοί» για πάντα. Όχι ότι πρέπει να μετανιώνεις για κάτι και για όσα τους έδωσες, αλλά τελικά δεν την άξιζαν τη φιλία σου -αν σε θεώρησαν ποτέ φίλο, γιατί μπορεί να υπήρχε μόνο για εσένα και να μην το είχες καταλάβει. Μπορεί να ήταν τα πράγματα μονόπλευρα, να ήθελαν να πάρουν ό,τι παραπάνω μπορούσαν από εσένα και να σου έλεγαν ένα «σ’ αγαπώ» πού και πού για να επισφραγίσουν αυτό το «πάρε». Με απλά λόγια δεν άξιζαν τη φιλία σου.

Ποια είναι η σωστή φιλία στις μέρες μας; Καταρχάς ο αμοιβαίος σεβασμός, το να νοιάζεσαι το φίλο σου, το «μαζί» στα «άσχημα» αλλά και στα «όμορφα», το να χαίρεσαι δυο φορές για τη χαρά του και να λυπάσαι δύο φορές για τη λύπη του, το να δίνεις χωρίς να περιμένεις να πάρεις, η αμοιβαία τρέλα σας, τα ξενύχτια σας, το ότι σε συμπληρώνει και συχνά ξέρει τι σκέφτεσαι. Το ότι αποζητάει να κάνετε πράγματα μαζί -όχι απαραίτητα να πάρετε τους δρόμους και να ψωνίζετε ασύστολα ή να πάρετε σβάρνα θέατρα, σινεμά, μεζεδοπωλεία, νυχτερινά κέντρα- αλλά να πάρετε μια μπιρίτσα και να καθίσετε δίπλα στο κύμα συζητώντας επί ώρες. Ή να πιείτε ένα καφεδάκι ο ένας στο σπίτι του άλλου. Η έννοια φιλία πέρα από την αγάπη μπορείς να πεις πως είναι και οικογένεια από ξένη μάνα, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σπάνιο στις μέρες μας. Την αληθινή φιλία δεν τη βρίσκεις εύκολα και όταν τη βρεις πρέπει να κάνεις τα πάντα για να την κρατήσεις.

Όλο αυτό θέλει δουλειά και από τις δύο πλευρές για να πετύχει, θέλει αμοιβαίες υποχωρήσεις, θέλει διαρκή αγώνα, θέλει οριοθέτηση και θέλει να ξέρεις ποιος πραγματικά είναι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου. Το να σε προδώσει, όμως, κάποιος πραγματικός σου φίλος είναι κάτι το οποίο πραγματικά δε συγχωρείται και αν ραγίσει το γυαλί δεν ξανακολλάει. Φίλος δε είναι αυτός που διαλαλεί τα μυστικά σου σε ολόκληρο το σύμπαν. Φίλος δεν είναι αυτός που σε κατακρίνει σε τρίτους με ανυπόστατες κατηγορίες. Φιλία δεν είναι να απαιτείς ο άλλος να είναι πιστός ακόλουθός σου και να ξεσπάς τα νεύρα σου πάνω του. Φιλία δεν είναι να λες «σήμερα θέλω να παίξω μαζί σου» και αύριο, επειδή δε θα θέλω, σε τοποθετώ στο ράφι. Υπάρχουν κάποιοι που κάνουν φιλίες με ημερομηνία λήξης, όταν βαριούνται, δηλαδή, σε παρατάνε. Σόρρυ φίλε μου, αλλά με αυτή σου τη συμπεριφορά προσβάλλεις τη φιλία μας. Αλλά για ποια φιλία μιλάμε; Για κάτι ανύπαρκτο;

Αν νιώσεις ότι κάποιος υποτιθέμενος φίλος σε χρησιμοποιεί για κάποιο λόγο -για να σε πικάρει, για να κουτσομπολέψει, για να πάρει από σένα χωρίς να δώσει-, τότε δεν είναι φίλος, δε χρειάζεται να υπάρχει στη ζωή σου και δεν έχεις παρά να κρατήσεις τις αποστάσεις σου και να έχετε απλώς τυπικές σχέσεις. Χίλιες φορές να μη σε συμπαθεί κάποιος από μόνος του και από την πρώτη ματιά να ένιωσε πως δεν ταιριάζετε, πως δεν έχετε τα ίδια γούστα παρά να ήταν κάποιος φίλος σου για χρόνια και ξαφνικά, για κάποιο λόγο, να χάλασε η σχέση σας. Ποτέ δε θα είναι ξανά ίδια η φιλία σας αν κλονιστεί η μεταξύ σας εμπιστοσύνη.

Η αληθινή φιλία στις ημέρες μας σπανίζει. Μπορούμε να έχουμε 500 γνωστούς, αλλά είναι δύο, τρία το πολύ τέσσερα άτομα, φίλοι μας που μας αγαπάνε πραγματικά. Που δίνουν νόημα στην έννοια φιλία. Που μας αγαπάνε ακριβώς όπως είμαστε, με όλα τα ελαττώματα που μας χαρακτηρίζουν. Που δεν προσπαθούν να μας αλλάξουν. Που προσπαθούν για εμάς και κάνουν τα πάντα για να είμαστε ευτυχισμένοι, χαρούμενοι και με χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μας καθημερινά. Επίσης υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι στη ζωή μας, οι οποίοι μπορεί να μη μετράμε χρόνια φιλίας μαζί τους, αλλά είναι εκεί για να μας συμβουλέψουν, να βοηθήσουν στην ανέλιξή μας και τη σταδιοδρομία μας, να μας στηρίξουν και να μας δείξουν έμπρακτα την αγάπη τους καθημερινά.

Για πείτε, λοιπόν, πόσα χρόνια μετράει η δική σας πραγματική φιλία;

Συντάκτης: Βασιλική Ασλόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.