Φλερτ. Πέντε γράμματα, μια μικρή λεξούλα που αν κάνεις αναζήτηση στο διαδίκτυο θα εμφανιστούν εκατοντάδες άρθρα για τα λάθη που κάνουμε στο φλερτ, ποια μηνύματα πρέπει να στείλουμε, κάθε πότε πρέπει να στείλουμε μήνυμα για να μη δώσουμε την εντύπωση ότι είμαστε απελπισμένοι ή ότι δεν ενδιαφερόμαστε, ποιες μεθόδους να ακολουθήσουμε και τι ακριβώς απαγορεύεται.
Το παιχνίδι του φλερτ υπάρχει όσο κι η ιστορία της ανθρώπινης επικοινωνίας και συνδέεται άμεσα με την επικοινωνία δυο εν δυνάμει εραστών. Στην Αμερική ακόμα και στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί σχόλες που σε προετοιμάζουν και σε μυούν στα μονοπάτια του φλερτ. Αναβάθμιση ντυσίματος, πετυχημένα ανέκδοτα, έξυπνες ατάκες κι όλα τα απαραίτητα λεκτικά και υλικά εφόδια για την απόλυτη επιτυχία του σκοπού σου.
Μήπως όμως έφτασε η στιγμή να κάνουμε όλοι μια νέα αρχή και να πάρουμε τα πράγματα λίγο αλλιώς; Το βασικό πρόβλημα όλων αυτών των «μαθημάτων» και τακτικών που αφθονούν στο διαδίκτυο, αλλά ακόμα και σε απλές συζητήσεις σε παρέες είναι ότι στερούνται πρωτοτυπίας κι αυθεντικότητας. Σωστά βήματα και τακτικές που πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος που θέλει να «ρίξει» το πρόσωπο, με την ελπίδα ότι θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Καλή είναι η ανανέωση της ντουλάπας ή η χρήση των κατάλληλων λέξεων που πρέπει να πεις αναλόγως με την περίσταση. Όμως το πιο σημαντικό είναι να είσαι απλά ο εαυτός σου.
Το φλερτ μέσω internet γνωρίζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια. To Facebook, το Instagram ακόμα και date είναι ένας εύκολος, γρήγορος και ανώδυνος τρόπος να γνωρίσεις κόσμο, να φλερτάρεις, ακόμη και να δημιουργήσεις σχέσεις. Είναι η εποχή των social media, όπου όλοι συνομιλούν, στέλνουν μηνύματα, φωτογραφίες και emojis. Το φλερτ ήταν πάντοτε μία ανάγκη του ανθρώπου ν’ ανοιχθεί και τώρα γίνεται μέσω της ανωνυμίας και μπορεί πίσω από αυτή να κρύβονται πολλά πράγματα, από ψευδή στοιχεία έως ανασφάλεια και φόβος για απόρριψη.
Τι θα γινόταν όμως αν νιώθαμε ουσιαστικά πιο ελεύθεροι να φλερτάρουμε όποιον ή όποια θέλουμε ακόμα και κρυμμένοι πίσω από πληκτρολόγια κι οθόνες; Δείχνουμε το ενδιαφέρον μας. Λέμε μια καλή κουβέντα, ένα κομπλιμέντο κι όταν βλέπουμε ότι το έδαφος είναι καλό προτείνουμε ένα καφέ έτσι για αρχή. Περιμένουμε τότε να ανάψει αυτό το πράσινο φωτάκι του μηνύματος περιμένοντας απάντηση, αλλά θα πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον λίγα λεπτά για να απαντήσεις για να μη δώσεις λάθος μηνύματα. Κι έρχεται η απάντηση. «Ναι βεβαίως να το κανονίσουμε». Χωρίς να προσδιορίζει τόπο, μέρα και ώρα.
Έρχονται τότε όλα αυτά που μας πέρασαν οι γονείς μας, η κοινωνία, το διαδίκτυο, οι ταινίες, οι φίλοι μας, να καθορίσουν τα επόμενα μας βήματα. Να στείλεις! Όχι, όχι. Άσ’ το καλύτερα. Άσε την άλλη πλευρά να κάνει την πρώτη κίνηση, μη δείξεις απελπισία! Άσ’ το πρόσωπο να σε κυνηγήσει, να έχεις και λίγο εγωισμό, γιατί αν το παίξεις και λίγο ιστορία θα κολλήσει περισσότερο. Να μιλάς με μυστήριο, γλυκά αλλά όχι γλυκανάλατα. Ν’ αντιδράς σε stories αλλά όχι σε όλα. Να κάνεις like αλλά όχι συνέχεια. Να βάζεις φωτογραφίες για να δεις αντιδράσεις, αλλά όχι συνέχεια να μη σε περάσει και για κανένα ψώνιο. Οδηγίες χρήσης προς επίδοξους εραστές που οδηγούν μάλλον το φλερτ που ήταν, είναι και θα είναι πάντα το ζουμί στις σχέσεις, να γίνεται άνοστο και χωρίς ουσία.
Πολύ απλά, αντί να βγάλεις μια πετυχημένη ατάκα από το συρτάρι, το καλύτερο θα είναι να φερθείς απλά φυσιολογικά. Ανθρώπινα. Φρόντισε να είσαι ένας καλός συνομιλητής, ιδανικός για κουβέντα. Κάν’ το με χαμόγελο. Όχι παριστάνοντας κάποιον που δεν είσαι. Η ειλικρίνεια φαίνεται πάντα ελκυστική σε όλα τα μάτια. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός κι έτσι θα πρέπει να του συμπεριφέρεσαι. Αν δώσεις μία ευκαιρία στον εαυτό σου και πιστέψεις σ’ αυτόν, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πιο εντυπωσιακά. Ακόμη κι αν αποτύχεις, στο τέλος θα ξέρεις πως ήσουν «εσύ». Ο μοναδικός εαυτός σου. Όχι κάποιος άλλος.
Τι θα γινόταν αν δεν περιμέναμε να «ψηθεί» λίγο ακόμα ή να μην περιμένουμε τουλάχιστον δεκαοκτώ λεπτά για να ανοίξουμε το μήνυμα στο messenger ή στο Instagram; Αν απλά ακολουθούσαμε το ένστικτο μας ή την καρδιά μας κι απαντούσαμε αμέσως χωρίς να φοβηθούμε να πούμε ότι χαρήκαμε κιόλας που μας έστειλε. Ακόμα κι ο έρωτας θα έπαιρνε μια άλλη τροπή. Αντί να γκρινιάζουμε γιατί κανείς δε φλερτάρει πλέον, καλό θα ήταν να το τολμήσουμε εμείς. Ν’ απολαύσουμε τη ζωή μας χωρίς να φοβόμαστε κι αν δεν πετύχει σήμερα , δεν πειράζει. Αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα.
Άλλωστε το φλερτ είναι η πρώτη επαφή που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σου και θ’ ανάψει το λαμπάκι στον εγκέφαλό σου για δημιουργικές σκέψεις και θα σε κάνει να ξεφύγεις έστω και για λίγο από στερεότυπα κι αντιλήψεις παλιές αλλά και σύγχρονες. Είναι αυτό που θα κάνει την καρδιά σου να χτυπά λίγο πιο δυνατά και γρήγορα και θα σε κάνει να καταλάβεις αν από το μάθημα της χημείας σ’ ενδιαφέρει και το μάθημα της βιολογίας.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου