Σε μια συζήτηση που είχα με τη γιαγιά μου, όταν ήμουν στην εφηβεία, μου είχε πει ότι τον παππού μου τον παντρεύτηκε με προξενιό. Επιλεκτική και καπάτσα όμως όπως ήταν, πέτυχε τον πιο όμορφο κι ευτυχώς τον καλύτερο. Τώρα θα μου πείτε, γιατί σας λέω τα οικογενειακά μου. Έλα μου ντε! Σκέφτομαι όμως πολύ συχνά το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στον τομέα των γνωριμιών. Ο στόχος που θέλεις να πετύχεις μετά από μια γνωριμία είναι τις περισσότερες φορές, αν όλα πάνε καλά, η σχέση. Κατά τη γνώμη μου, συνεχίζουν οι σχέσεις όλων των ειδών, να είναι περίπλοκες, δύσκολες αλλά οι γνωριμίες έχουν γίνει λίγο πιο εύκολη υπόθεση.

Το διαδίκτυο έχει γίνει αναπόσπαστο κεφάλαιο της ζωής μας. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουμε καταφέρει να συνδεθούμε με παλιούς φίλους, να γνωρίσουμε καινούργιους, αλλά και να συνδεθούμε ερωτικά, ή ακόμα και να ερωτευτούμε. Το φλερτ, είτε μέσω της περιπλάνησης και του σχολιασμού των φωτογραφιών είτε μέσω των συνομιλιών με άτομα του αντίθετου ή και του ίδιου φύλου, είναι ίσως η πιο διαδεδομένη δραστηριότητα μεταξύ των χρηστών.

Βλέπεις ένα πρόσωπο που σ’ ενδιαφέρει και μετά ξεκινάς μια μίνι έρευνα. Παρατηρείς εξονυχιστικά όλες τις φωτογραφίες, κάνεις ζουμ σε όλα τα σημεία που σ’ ενδιαφέρουν πιο πολύ, βλέπεις ημερομηνία γέννησης, πολλές φορές και χρονολογία, άρα μαθαίνεις αν ταιριάζετε ηλικιακά, ξέρεις οικογενειακή κατάσταση, ενδιαφέροντα, μουσικές προτιμήσεις, αγαπημένη ομάδα, ποιοι είναι οι κολλητοί, πού δουλεύει, ακόμα και πού πήγε διακοπές το 2012. Στέλνεις αίτημα φιλίας, γίνεται ο ανάλογος έλεγχος κι από την απέναντι πλευρά κι αν είσαι στα γούστα του ενδιαφερόμενου αποδέχεται το αίτημα και ξεκινάει η γνωριμία. Οι πιο τολμηροί χρησιμοποιούν ακόμα και τα date applications. Φακέλωμα κανονικό δηλαδή.

Βρίσκετε κάτι μεμπτό σ’ όλα αυτά; Όχι φυσικά. Τι γίνεται όμως αν ο ένας εκ των δύο βρίσκεται σε σχέση κι έχει ήδη σύντροφο; Θεωρείται απιστία να μιλάς με άλλους μέσω διαδικτύου ή μάλλον τι σημαίνει απιστία μέσω διαδικτύου; Εδώ σε θέλω μάστορα να περπατάς στα κάρβουνα.

Το να μιλάς πολλές ώρες την ημέρα και να μοιράζεσαι την καθημερινότητά σου με έναν φίλο που γνώρισες στο facebook ή στο Instagram είναι απιστία; Συχνά ταυτίζουμε την απιστία με την επαφή που έχει ένας ή μία σύντροφος εκτός σχέσης. Οπότε, είναι απιστία η σχέση μέσω διαδικτύου που χαρακτηρίζεται μόνο από ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων ή ακόμα και φωτογραφιών; Μερικοί ξυπνούν ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να ελέγξουν τις ειδοποιήσεις στο κινητό τους και κάπως έτσι, αρχίζουν να δημιουργούν μια σχέση εξάρτησης, όχι μόνο με τα Μέσα αλλά και με τους ανθρώπους πίσω απ’ αυτά. Πολλοί γίνονται κτητικοί με τις έξυπνες συσκευές τους κι αρχίζουν να βάζουν κωδικούς ασφαλείας ή να τις κρύβουν προκειμένου να μην είναι πλέον προσβάσιμες σε κανέναν. Ειδικότερα στη σχέση τους.

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το κατά πόσο μια διαδικτυακή σχέση μπορεί να εμπεριέχει το ερωτικό στοιχείο, εφόσον δεν παραβιάζει το όριο της σαρκικής συνεύρεσης. Ωστόσο φαίνεται, ότι στις διαδικτυακές σχέσεις κυριαρχεί τόσο το ερωτικό, όσο και το συναισθηματικό στοιχείο. Στις συγκεκριμένες σχέσεις πολλές φορές νιώθεις πιο απελευθερωμένος ν’ αποκαλύψεις τις προτιμήσεις σου, προσωπικές ερωτικές ιστορίες ή φαντασιώσεις γιατί νιώθεις καμιά φορά πως η οθόνη ενός κινητού ή υπολογιστή σε προστατεύει από την έκθεση ή την κριτική φτάνοντας πολλές στην εκτόνωση, αλλά και στην επιθυμία και πραγματοποίηση συνάντησης face to face. Γιατί, όπως και να το κάνουμε δε γίνονται όλα μέσω μιας οθόνης κι έτσι μεταξύ μας, η δια ζώσης επαφή, έχει άλλη γλύκα.

Οι μοντέρνοι καρδιοκατακτητές της σημερινής εποχής δε φτάνουν σε απόκρημνα μέρη για να συναντήσουν το απαγορευμένο φρούτο που επέλεξαν να γευτούν. Η γρήγορη σύνδεση φέρνει τους ανθρώπους πολύ πολύ κοντά με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού. Μπορεί ο καλός σου ή η καλή σου να χαζεύει άλλους στα social media με την ίδια ευκολία που χαζεύει τα διαδικτυακά καταστήματα. Όμως το να χαζεύεις τις εκπτώσεις στα καλοκαιρινά αλλά να αρκείσαι με αυτά που έχεις και το να βάζεις στο καλάθι των αγορών σου αυτά που σου αρέσουν, απέχουν πολύ. Και το «δεν είναι αυτό που νομίζεις» μετατράπηκε στο «απλώς ένα like έκανα». Και τελικά συμβαίνει αυτό που νόμιζες εξ αρχής.

Αυτό το κάτι που θέλουν οι περισσότεροι, όπως λέει κι η αγαπημένη μας Καιτούλα, όταν ψάξουν κάτι εκτός «διδακτέας ύλης», είναι ίσως να καλύψουν την ανάγκη για φροντίδα, αγάπη, αποδοχή, ικανοποίηση ή ακόμα και για να αποδείξουν στον εαυτό τους πως περνά η μπογιά τους. Αυτό που ίσως χαρακτηρίζει τους «διαδικτυακούς συντρόφους», είναι η επικοινωνία τους βασίζεται στην κατανόηση και στην υποστήριξη απέναντι στα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις ελλείψεις που έχουν με τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις τους. Μην ξεγελιέσαι όμως. Κανένας από αυτούς τους «θαυμαστές» ή «θαυμάστριες» δε λατρεύουν μόνο έναν θεό. Χτυπούν πολλούς ναούς διαφορετικών πεποιθήσεων κι όποιος ανοίξει πρώτος.

Κι ενώ παλιότερα τα ζευγάρια χώριζαν «στα χαρτιά» πιο δύσκολα κι έβρισκαν λύση τις χωριστές κρεβατοκάμαρες, τώρα κοιμούνται στην ίδια κρεβατοκάμαρα, μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι αλλά έχουν τη λύση των ξεχωριστών έξυπνων συσκευών. Οι άνθρωποι έχουμε την ευκαιρία, μέσω διαδικτύου, να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας όπως επιθυμούμε, ενώ μας δίνεται η δυνατότητα να ωραιοποιήσουμε τον εαυτό μας και τα χαρακτηριστικά μας. Όμως δε φταίει κανένα διαδίκτυο ή φατσοβιβλίο για να οδηγηθεί ένα ζευγάρι σε χωρισμό. Μπορεί οι νέες τεχνολογίες να ευνοούν το φλερτ ή την απιστία αλλά το διαδίκτυο απλά θα καταφέρει να ξεσκεπάσει ανεπίλυτα προβλήματα που ήδη υπάρχουν.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Λουκά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου