Τι ωραίο πράγμα οι σχέσεις, ε; Ουσιαστική επικοινωνία με τον άνθρωπό σου, απελευθερωμένο σεξ, ευχάριστες στιγμές και μικροί καβγάδες που σας φέρνουν πιο κοντά. Μία όαση μέσα σε έναν τρελό κόσμο. Βέβαια, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν για να κάνουν χώρο για ωραιότερα.

Κάθε σχέση έχει ημερομηνία λήξης ανάλογη της ποιότητάς της. Και μόλις σφυρίξει ο διαιτητής τη λήξη πρέπει να προχωρήσεις στην επόμενη. Το θέμα είναι ο χρόνος. Πόσο πρέπει να περιμένεις για να νιώσεις συναισθηματικά διαθέσιμος ξανά; Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να θρηνήσεις το τέλος πριν ξαναμπείς στο παιχνίδι;

Εξαρτάται. Απ’ τον χρόνο της σχέσης, τον τρόπο που τελείωσε και τον λόγο. Αν τα κέρατα στο κεφάλι του συντρόφου σου είναι μεγαλύτερα απ’ του Ρούντολφ, μάλλον είσαι έτοιμος απ’ την προηγούμενη βδομάδα να βρεις το επόμενο θύμα. Αν στο σεξ, μετά από ένα τριψήφιο αριθμό φορών σε διάρκεια πολλών μηνών, σκέφτεσαι να έχεις τον Ryan Gosling ή την Scarlett Johansson αντίστοιχα από πάνω σου, τρέχα να βρεις τον επόμενο. Αν βλέπεις τα μούτρα του και σου έρχεται μια μικρή αναγούλα τότε τον έχεις ξεπεράσει σε σημείο απέχθειας.

Όταν κάτι έχει τελειώσει το ξέρει τουλάχιστον ο ένας απ’ τους δύο. Αυτός που γνωρίζει ότι το πράγμα έχει ξεφτίσει σε βαθμό υπερβολικής βαρεμάρας, μπορεί να περάσει στον επόμενο σε χρόνο μηδέν. Έχει κλείσει ο κύκλος της σχέσης για τον ίδιο και δε χρειάζεται καμία περίοδο προσαρμογής μέχρι την επόμενη συναισθηματική επένδυση. Είναι έτοιμος να συναντήσει το καινούργιο, το ανανεωμένο και καλύτερο προϊόν της αγοράς. Ο φίλος που ακόμα ζει στη φούσκα της ευτυχισμένης σχέσης, είναι άλλο θέμα.

Τα βλέπει όλα ρόδινα, φανταστικά μέχρι να του σκάσουν τη φούσκα του. Ο χωρισμός είναι από μόνος του δύσκολος να τον διαχειριστείς. Είναι κι αυτά τα πέντε στάδια που λένε όλοι πως πρέπει να περάσεις για να τον ξεπεράσεις. Όσο ευνοϊκές και να είναι οι συνθήκες του, θα πονέσεις, θα κλάψεις και θα πρήξεις τα αρχίδια των φίλων σου κάποια μεθυσμένα βράδια. Όμως, ο χρόνος της μετάβασης απ’ το χωρισμένος σε ελεύθερος εξαρτάται από αυτές τις συνθήκες.

Σε περίπτωση που ένα μήνα μετά απ’ τον επεισοδιακό χωρισμό σας έχεις ακόμα το σημάδι απ’ τη δεκαπεντάποντη γόβα στο μέτωπό σου, βλέπεις με θερμό μάτι το χωρισμό, μόλις ξανανοίξει βέβαια. Αν όμως ο γλυκούλης σου σε χωρίζει γιατί του φαίνεσαι λίγο πιεστική ενώ αυτός έψαχνε κάτι πιο χαλαρό, τότε λυπάμαι, αλλά θα πονέσεις περισσότερο από τον από πάνω.

Όλα είναι θέμα χρόνου και συναισθημάτων. Απ’ το τέλος μίας υγιούς σχέσης μέχρι την έναρξη της επόμενης, νομίζω πως χρειάζεται να μείνεις μόνος σου για ένα χρονικό διάστημα περίπου ίσο με το ένα τέταρτο της σχέσης. Μετά από έναν χρόνο σοβαρού δεσμού χρειάζεσαι ένα διάστημα τριών μηνών να κάτσεις λίγο στον πάγκο να ανακτήσεις τις συναισθηματικές σου δυνάμεις.

Μέχρι να σιγουρευτείς ότι το θέμα όλο έχει κλείσει και δηλώνεις έτοιμος να προχωρήσεις. Μπορεί να χρειαστεί και λιγότερος ή περισσότερος χρόνος, αλλά κάπου εκεί πιστεύω ορίζεται το απαραίτητο χρονικό περιθώριο -αν πρέπει σώνει και ντε να το οριοθετήσουμε.

Είναι αυτή η μετάβαση από το «Τι σου ‘κανα και πίνεις» ως το «Καιρός να πάμε παρακάτω». Γιατί αν βιαστείς, το μόνο σίγουρο είναι πως θα πάρεις τον επόμενο στον λαιμό σου. Πολλοί βλέπουν την επόμενη σχέση σαν φάρμακο για την προηγούμενη. Αυτό ισχύει μόλις κλείσεις αυτό το κεφάλαιο στη ζωή σου. Αν δεν περιμένεις, τότε η προηγούμενη θα γίνει φαρμάκι για την επόμενη. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις το επόμενο παιχνίδι ώσπου να τελειώσει το προηγούμενο.

Τώρα, οι πιο γνωστοί τρόποι επίσπευσης αυτού του χρονικού διαστήματος είναι οι γνωστοί και τσεκαρισμένοι. Άπλετα γλυκά και ξίδια, έξοδοι με φίλους με τεράστια αποθέματα υπομονής, πονεμένες μουσικές αγκαλιά με ένα μαξιλάρι κι άλλα παρόμοια. Μέχρι να μπει το φως της ελευθερίας μέσα απ’ το παράθυρο για να διώξει το σκοτάδι του χωρισμού.

Η περίοδος μετάβασης έχει να κάνει με όλα τα παραπάνω και με σένα. Τα έχεις περάσει και θα τα περάσεις πολλές φορές ακόμα. Θα κάνεις υπομονή, θα επιμείνεις μέχρι να πιάσεις το λαχείο. Μόνο πρόσεξε μη βιαστείς και το χάσεις.

Πόρτες, πλακωτό και φεύγα είναι οι σχέσεις. Πιες μια γουλιά καφέ, χαλάρωσε κι άρχισε καινούριο παιχνίδι.

 

Επιμέλεια Κειμένου Θάνου Αραμπατζή: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Θάνος Αραμπατζής