Κάποιοι μισούν αυτή τη μέρα όταν δεν είναι σε σχέση, αλλά τη λατρεύουν όταν έχουν ταίρι. Κάποιοι άλλοι πάλι τη μισούν έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως σχεσιακής κατάστασης. Δε χρειάζονται νομίζω παραπάνω συστάσεις. Είναι η 14η Φεβρουαρίου, η «μέρα των ερωτευμένων».

Η εξέλιξη αυτής της ημέρας είναι λίγο-πολύ γνωστή, με τους ερωτευμένους να τη γιορτάζουν με κλισέ ή πρωτότυπο τρόπο και τους singles να διχάζονται σε δύο κατηγορίες, σ’ αυτούς που δεν τους νοιάζει και σ’ αυτούς που βιώνουν τη θλίψη της μοναξιάς. Υπάρχουν όμως κάποια ιστορικά στοιχεία και παράξενα δεδομένα γύρω απ’ αυτή τη γιορτή που πολλοί δε γνωρίζουμε. Γι’ αυτό, πάμε να δούμε μαζί 10 από κάθε κατηγορία.

 

Ιστορικά στοιχεία

 

1. Η πιο διαδεδομένη ιστορία σχετικά με την προέλευση της γιορτής αυτής είναι εκείνη του αυτοκράτορα Κλαύδιου του Β’. Ο εν λόγω είχε απαγορεύσει τους γάμους των Ρωμαίων κατά τη διάρκεια των πολέμων -για ευνόητους στρατηγικούς λόγους. Ο Βαλεντίνος όμως ως ιερωμένος εκτελούσε κρυφά γάμους, αγνοώντας τις διαταγές του αυτοκράτορα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο φυλακίστηκε κι εκτελέστηκε· συγκεκριμένα αποκεφαλίστηκε έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου 169.

 

2. Κατά τη Βικτωριανή εποχή, ο κόσμος θεωρούσε κακή τύχη το να υπογράφει τις κάρτες του Αγίου Βαλεντίνου. Δεισιδαιμονίες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν.

 

3. Και μιας κι ανέφερα τη λέξη «δεισιδαιμονίες», κατά τον Μεσαίωνα οι νεαρές γυναίκες την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έτρωγαν ιδιαίτερα περίεργα φαγητά, πιστεύοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα ονειρευτούν τον μέλλοντα σύζυγό τους. Αλλά όπως το κόβω μάλλον αγρυπνία έκαναν με όσα φαντάζομαι ότι κατανάλωναν.

 

4. Το κόκκινο τριαντάφυλλο -το οποίο έχει καθιερωθεί ως σύμβολο του έρωτα αυτού που το προσφέρει για τον αποδέκτη- ήταν το αγαπημένο φυτό της Αφροδίτης, της αρχαίας Ελληνίδας θεάς του έρωτα.

 

5. Οι άνθρωποι άρχισαν ν’ ανταλλάσσουν ερωτικές επιστολές από τον 17ο αιώνα και μετά. Παρ΄ όλα αυτά, ήταν το 1840 που ξεκίνησε η μαζική παραγωγή θεματικών καρτών αφιερωμένων στην ημέρα των ερωτευμένων. Η κίνηση αυτή έλαβε χώρα από την καλλιτέχνη και επιχειρηματία Έσθερ Χάουλαντ -η οποία καθιερώθηκε ως η «μητέρα του αμερικανικού Βαλεντίνου»- στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περίτεχνα διακοσμημένες κάρτες της ήταν στολισμένες με δαντέλες και κορδέλες κι ήταν αυτές που οδήγησαν στην εμπορευματοποίηση της ημέρας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

6. Σύμφωνα με τον βασιλιά της Σουηδίας Κάρολο του 17ου αιώνα, κάθε λουλούδι στέλνει ένα διαφορετικό μήνυμα στον λήπτη του. Ο συγκεκριμένος «μυήθηκε» στη γλώσσα των λουλουδιών κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Περσία. Η πρωτότυπη αυτή πληροφορία και νέα γνώση εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ευρώπη με αποτέλεσμα κάπου στα τέλη του ίδιου αιώνα να γίνει δημοφιλής η προσφορά κόκκινων τριαντάφυλλων ως ένδειξη έρωτα κι αγάπης.

 

7. Κι αφού είδαμε πώς ξεκίνησε το έθιμο με τα κόκκινα τριαντάφυλλα, γίνεται ν’ αφήσουμε απ’ έξω τα σοκολατάκια; Το πρώτο κουτί με σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς δημιούργησε ο Richard Cadbury, γιος του John Cadbury, ιδρυτή της θρυλικής σοκολατοβιομηχανίας. Δοξασμένο το όνομα όσων ασχολήθηκαν με τη σοκολάτα. Ο Richard Cadbury είχε την ιδέα να βάλει τα σοκολατάκια σε μικρά κουτιά για ν’ αυξήσει τις πωλήσεις, ώσπου το 1861 σκέφτηκε να τα βάλει σε κουτί-καρδιά για την ημέρα των ερωτευμένων. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε.

 

8. Ωραία και καλοδεχούμενα όλα τα δώρα που δίνονται ως ένδειξη αγάπης κι έρωτα, αφού η χειρονομία είναι αυτή που μετράει. Δεν είχε όμως την ίδια άποψη ο αυτοκράτορας Shahjahan της Ινδίας, αφού προσέφερε ως δώρο στη γυναίκα του για να της εκφράσει τον έρωτά του, το Taj Mahal. Παραμένει έως σήμερα το έμβλημα του αιώνιου έρωτα και για τον λόγο αυτό κάθε 14η Φεβρουαρίου συγκεντρώνει πλήθη ανθρώπων.

 

9. Ο Άγιος Βαλεντίνος που γιορτάζεται αυτή την ημέρα είναι επίσημα γνωστός ως «Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης» κι αυτό για να διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους συνονόματους αγίους. Βλέπετε, ήταν από τα πιο δημοφιλή ονόματα μεταξύ 2ου και 8ου αιώνα. Φαντάζεστε κάποιος απ’ αυτούς να μαρτύρησε εξ’ αιτίας ενός χωρισμού και να βγει ξαφνικά στη μόδα και ο Άγιος Βαλεντίνος, ο Χωρισμένος, να μας γλεντήσουν κανονικά σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουμε;

 

10. Στη Βασιλική της Santa Maria στο Cosmedin της Ρώμης βρίσκεται το κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου. Τα λείψανά του βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής σε κατακόμβη της Ρώμης, στις αρχές του 1800, κι όπως συνηθίζεται μοιράστηκαν σε διάφορες λειψανοθήκες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων αυτές στην Τσεχία, την Ιρλανδία, τη Σκωτία, την Αγγλία και τη Γαλλία.

 

 

Fun facts

 

1. Σε πολλές χώρες η 14η Φεβρουαρίου γιορτάζεται όχι μόνο ως η «ημέρα των ερωτευμένων» αλλά κι ως «η ημέρα της αγάπης και της φιλίας». Ισχύουν κανονικά όλα τα έθιμα, ενώ είναι και μια ευκαιρία να δείξει κανείς την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του προς τα φιλαράκια του. Στην Ιαπωνία πάλι, εκείνη την ημέρα οι γυναίκες προσφέρουν στον έρωτά τους γλυκά και μάλιστα έχει σημασία η ποιότητα της σοκολάτας που θα διαλέξουν. Ακριβώς έναν μήνα μετά, δηλαδή στις 14 Μαρτίου που ονομάζεται «Λευκή Ημέρα», το ταίρι τους πρέπει ν’ ανταποδώσει τη χειρονομία.

 

2. Την ημέρα των ερωτευμένων έχουν την τιμητική τους και κάποια κατοικίδια, αφού περίπου το 3% των ανθρώπων με ζωάκια θα τους δώσει μια κάρτα εκείνη την ημέρα. Αν κάποιος αξίζει ένα «ευχαριστώ» για την αγάπη που προσφέρει, είναι σίγουρα ένα κατοικίδιο.

 

3. Συμπληρωματικά με το προηγούμενο να πούμε ότι τα νοικοκυριά στην Αμερική ξοδεύουν περίπου 751,3 εκατομμύρια δολάρια σε δώρα για τα κατοικίδιά τους την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου.

 

4. Κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, οι ποσότητες σοκολάτας που πωλούνται αγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο. Παιδιά στο ρελαντί, μην έχουμε καμία έλλειψη και τρέχουμε και δε φτάνουμε.

 

5. Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γίνονται κατά μέσο όρο 220.000 προτάσεις γάμου.

 

6. Σε συνέχεια του προηγούμενου, περίπου 6 εκατομμύρια ζευγάρια αρραβωνιάζονται.

 

7. Κάθε χρόνο, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στην πόλη Verona της Ιταλίας, παραλαμβάνονται περίπου 1000 γράμματα, τα οποία απευθύνονται στην Ιουλιέτα.

 

8. 145 εκατομμύρια κάρτες Αγίου Βαλεντίνου στέλνονται κάθε χρόνο μόνο στην Αμερική, με την πλειοψηφία αυτών να έχουν παραλήπτες δάσκαλους και δασκάλες, έπειτα παιδιά, μητέρες και τέλος συζύγους.

 

9. Το φιλί με τη μεγαλύτερη διάρκεια δόθηκε σε σχετικό διαγωνισμό την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και διήρκεσε 30 λεπτά. Λογικά θα μπορούσαν να κάνουν μέχρι κι απονεύρωση χωρίς αναισθησία από το μούδιασμα, αλλά τουλάχιστον μπήκαν στο βιβλίο Γκίνες.

 

10. Φαίνεται πως το 40% των ανθρώπων είναι κατά της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

 

Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή 3

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό