Όλοι γνωρίζουμε, αφού το έχουμε βιώσει μάλιστα, ότι κανένας χωρισμός δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος -ακόμη και γι’ αυτόν που τον ανακοινώνει-, ότι κάθε χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος κι όλα αυτά τα κλισέ που μόνο ως τέτοια δεν τα θεωρούμε όσο ξεπερνάμε έναν.
Υπάρχει όμως και μια φράση που την ακούμε συχνά και την οποία θα διαψεύσουμε μαζί απόψε· «Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να χωρίσεις». Αυτό θα ίσχυε σ’ έναν ιδανικό κόσμο όπου όλοι θα είχαμε την ωριμότητα να διαχειριστούμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας με ειλικρίνεια και με σεβασμό προς τον εκάστοτε σύντροφό μας, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας κι έχοντας το θάρρος ν’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι έτσι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πράγματι εύκολοι τρόποι να χωρίσεις και χωρίς ν’ ανοίξει ρουθούνι -γι’ αυτόν που τον ανακοινώνει. Ας δούμε λοιπόν δέκα απ’ αυτούς.
Σ’ ένα χαρτάκι έγραψα
Πού να κάθεσαι τώρα να εξηγείς από κοντά, να γίνεσαι μάρτυρας ενός δράματος άνευ προηγουμένου και να καλείσαι να διαχειριστείς με σεβασμό τα συναισθήματα του μέχρι πρότινος συντρόφου σου; Γι΄αυτό κάν’ το όπως στο νηπιαγωγείο· με σημείωμα χωρισμού. Μάλιστα όσο πιο μικρό το χαρτί -τύπου post-it- τόσο το καλύτερο, γιατί ποιοι είμαστε εμείς να δώσουμε εξηγήσεις; Να συνεχίσω την ειρωνεία ή να πάω παρακάτω;
Μήνυμα γραπτό
Ένας ακόμη εύκολος τρόπος είναι να στείλεις ένα απλό μήνυμα· 1500 sms προς όλους έχεις και πρέπει κάπως να τ’ αξιοποιήσεις. Δε θέλεις με μήνυμα γιατί είναι και λίγο ξεπερασμένο; Μπορείς κάλλιστα να στείλεις στο messenger, στο instagram direct ή και στο viber. Πατάς μετά κι ένα ωραιότατο μπλοκάρισμα κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Σκληροπυρηνικοί not.
«Είμαι astatus πολύ»
Μήπως είσαι απ’ αυτούς που έχουν στο μυαλό τους ν’ αλλάζουν το status στο facebook κάθε φορά που μπαίνουν σε μια σχέση; Αν ναι, τότε υπάρχει λύση και για σένα. Το αλλάζεις σ’ ένα “it’s complicated” αν θέλεις να το φέρεις με τρόπο -γιατί έχεις μεγάλη καρδιά- ή αν πάλι δε σε απασχολεί αν θα κακοχαρακτηριστείς το αλλάζεις απ’ ευθείας σε «Ελεύθερ@». Μη δίνεις φρούδες ελπίδες σκέφτεσαι. Για να δώσεις εξηγήσεις ούτε λόγος.
«Μωρό μου είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις»
Ας μείνουμε σε παρόμοιο κλίμα, ώστε να εξαντλήσουμε όλους τους πιθανούς τρόπους εύκολου χωρισμού μέσω των social. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Δε χωρίζεις καν, προχωράς κανονικά σε μια επόμενη σχέση, σ’ ένα νέο φλερτ, fling, situationship ή YMCA και φροντίζεις ν’ ανεβάσεις σχετικές φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά προτίμηση φιλώντας στο στόμα το νέο ταίρι. Μην τυχόν κι υπάρξει το πλεονέκτημα της αμφιβολίας ότι πρόκειται για ένα νέο φιλικό πρόσωπο.
Το κλασικό πλέον ghosting
Ποιος θα το ‘λεγε ότι το ghosting θα έφτανε να συγκαταλέγεται στους κλασικούς τρόπους χωρισμού; Το ζήσαμε κι αυτό. Για ποια χαρτάκια, μηνύματα, status και φωτογραφίες μιλάμε τόση ώρα, όταν έχεις στα χέρια σου τέτοιο εργαλείο, τέτοιο πολυβόλο, τέτοια βόμβα μεγατόνων; Απλώς μια ωραία πρωία φεύγεις δίχως εξηγήσεις και φροντίζεις να μην εμφανιστείς ποτέ ξανά στο ταίρι σου, ούτε στην κανονική ζωή ούτε στη διαδικτυακή. Έτσι απλά, λιτά κι απέριττα. Και πάνω απ’ όλα ντόμπρα.
Θα σου κάνω τα νεύρα ακορντεόν
Γνωστή και πολυχρησιμοποιημένη μέθοδος η παραπάνω κι εύκολα εφαρμόσιμη. Ουσιαστικά μετατρέπεσαι σ’ ένα άλλο άτομο ξαφνικά, φροντίζεις να σπας τα νεύρα της σχέσης σου με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία με την ελπίδα ότι θα ξενερώσει και θα το λήξει χωρίς να μπεις εσύ στη διαδικασία. Το μόνο αρνητικό, θα έλεγε κανείς, είναι ότι δεν έχει άμεσα αποτελέσματα, αλλά έτσι είναι «το καλό αργεί να γίνει» και «από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα».
Στο κρεβάτι τα λόγια τέτοιου είδους είναι περιττά
Έχω ακούσει για λόγια πάθους, για dirty talking κι όλα τα συναφή, στο κρεβάτι. Αλλά ανακοίνωση χωρισμού την ώρα της επαφής ρε σατανάδες; Τι φάση; Όταν αποφασίζεις να χωρίσεις, το έχεις σκεφτεί, το έχεις αναλύσει, το έχεις εξαντλήσει, λίγο ή πολύ δεν έχει σημασία. Γιατί πρέπει δηλαδή να το ανακοινώσεις μια τέτοια στιγμή; Τι είναι ο χωρισμός; Κορύφωση και δεν άντεξες να τη συγκρατήσεις;
«Θέλω να έχω κοινό στην τελευταία παράσταση»
Το έφερες από ‘δω, το πήγες από ‘κει -σαν τους αδερφούς Κατσιμίχα και τους Πυξ Λαξ- και συνειδητοποίησες ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δώσεις αυτήν την τελευταία παράσταση από το να τη δώσεις μπροστά σε κοινό. Να κάνεις και μια θεαματική έξοδο μετά τον τσακωμό και την ανακοίνωση της λήξης και να πέσει κι από τον σκηνοθέτη ένα τραγούδι χωρισμού. Στο μυαλό σου λογικά θα ‘ναι το «Φεύγω για μένα» αλλά μάλλον οι υπόλοιποι θ’ ακούσουν το «Μια κότα στρουμπουλή».
Η αλήθεια απαιτεί θάρρος
Δεν πιστεύω να είσαι απ’ αυτούς που λένε με πάσα ειλικρίνεια τον λόγο χωρισμού; Δηλαδή κάπου έλεος. Αν δεν ακουστεί αυτό το «Αξίζεις κάτι καλύτερο» ή «Θέλω λίγο χρόνο» ή «Δε φταις εσύ εγώ φταίω», που πάμε σαν κοινωνία; Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Κάποιες αξίες πρέπει να διατηρούνται αλώβητες στον χρόνο. Γι’ αυτό μείνε κι εσύ στην περπατημένη οδό.
Χαλασμένο τηλέφωνο
Θυμάστε αυτό το παιχνίδι όταν ήμασταν παιδιά; Βγαίνει και σε έκδοση χωρισμού και μάλιστα limited edition. Γιατί να μπεις στη διαδικασία να περάσεις τέτοιο λούκι, τέτοια στεναχώρια, όταν μπορείς να την αποφύγεις; Πώς; Εύκολο. Στέλνεις εκπρόσωπο. Βάζεις το φιλαράκι,το αδέρφι σου ή όποιον άλλον θέλεις να ολοκληρώσει αυτήν τη δύσκολη για σένα αποστολή. Ελπίζω να μην υπάρξει άτομο να δεχθεί κάτι τέτοιο βέβαια, αλλά αν υπάρχει δικαίως λένε «Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι».
Ειλικρινά ελπίζω, τώρα που είδαμε αυτούς τους τρόπους συγκεντρωμένους, ν’ αντιληφθήκαμε πόσο αστείο είναι να καταφεύγουμε σε κάποιον απ’ αυτούς αντί να προτιμάμε αυτόν της δια ζώσης κι ειλικρινούς εξήγησης. Ναι μεν είναι η δύσκολη οδός αλλά τουλάχιστον είναι αυτή που διατηρεί ένα επίπεδο αξιοπρέπειας και σεβασμού κι από τις δύο πλευρές.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!