Το φιλί αποτελούσε πάντα μία από τις πιο τρυφερές εκδηλώσεις αγάπης, έναν από τους πιο παθιασμένους τρόπους να εκφράσεις τον έρωτά σου κι ένα από τα πιο ισχυρά προκαταρκτικά για την ερωτική διέγερση. Αυτά τα γνωρίζουμε όλοι. Υπάρχουν όμως και κάποια δεδομένα για τα φιλιά, που δεν τα ξέρουμε κι ίσως ούτε καν να τα φανταστήκαμε ποτέ. Ας δούμε λοιπόν, δέκα απ’ αυτά.

 

1. Τα φιλιά απελευθερώνουν ενδορφίνες, οξυτοκίνη και κορτιζόλη.

Με λίγα λόγια και πιο κατανοητά, με τα φιλιά νιώθεις πιο χαρούμενος, αισιόδοξος κι ευτυχισμένος αφού μειώνουν σημαντικά το άγχος. Κάθε φορά λοιπόν που αισθάνεσαι ότι στερείσαι των παραπάνω, άρπαξε τον σύντροφό σου και τρέλανέ τον στα φιλιά. Αδιαμφισβήτητα θα είστε κι οι δύο πολύ πιο χαρούμενοι μετά απ’ αυτό.

 

2. Τα χείλη είναι πιο ευαίσθητα από τα γεννητικά όργανα.

Συγκεκριμένα, στα χείλη υπάρχουν 10.000 νευρικές απολήξεις. Για ν’ αντιληφθείτε τον αριθμό αυτό, σκεφτείτε ότι η κλειτορίδα, που θεωρείται από τα πιο ευαίσθητα σημεία, έχει 8.000 αντίστοιχα. Γι’ αυτό αγαπάμε τα φιλιά και τα μικρά δαγκώματα, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ερωτικής διέγερσης κι επαφής.

 

3. Ανταλλάσσεις περίπου 80 εκατομμύρια βακτήρια με ένα φιλί.

Η χαρά του μικροβιοφοβικού δηλαδή. Αν και για να είμαστε ειλικρινείς με τέτοια νούμερα δε χρειάζεται να είσαι υπερβολικός για ν’ αρχίσεις να έχεις δεύτερες σκέψεις. Υπερτιμημένο, σου λέει, το φιλί και καλά ότι δένεσαι συναισθηματικά με τον άλλον. Δεν πειράζει ας συντονίσουμε τις ματιές μας καλύτερα.

 

4. Δυναμώνεις έτσι το ανοσοποιητικό σου.

Η ίδια έρευνα που δημοσιοποίησε το παραπάνω, ανέφερε, όπως είναι λογικό, ότι μ’ αυτόν τον τρόπο, ενδυναμώνεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Συγκεκριμένα, ενώ η πλειοψηφία των βακτηρίων είναι όμοια για όλους τους ανθρώπους, υπάρχει κι ένα 20% το οποίο διαφέρει. Το δέχομαι και το καταλαβαίνω κι επιστήμονας δεν είμαι να φέρω αντίρρηση, αλλά μήπως, αναρωτιέμαι, να πίνουμε απλά μια φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα;

 

5. Για ένα γαλλικό φιλί χρησιμοποιείς 34 μυς του προσώπου.

Στ’ απλά φιλιά χρησιμοποιούνται μόνο 2-3 μύες του προσώπου, ενώ στα παθιασμένα αντίστοιχα, από 26 έως και 34. Αφήστε λοιπόν τις χλιαρές και μέτριες καταστάσεις και παθιαστείτε. Δεν σας έπεισα ακόμα; Οκ. Να τονίσω λοιπόν ότι λόγω της ταυτόχρονης λειτουργίας τόσων μυών, τα φιλιά βοηθούν και στην πρόληψη κατά των ρυτίδων. Για να δω τσίτα τα προσωπάκια.

 

6. Με ένα φιλί καις περίπου 5 θερμίδες.

Άμεσο επακόλουθο του παραπάνω, είναι ότι μπορείς να κάψεις 5 θερμίδες μέσα σ’ ένα λεπτό, με ένα παθιασμένο φιλί. Τι να τα κάνουμε τα γυμναστήρια όταν έχουμε τέτοιο όπλο στα χέρια μας ή μάλλον στα χείλη μας; Και πιο ανέξοδο, και πιο ευχάριστο. Θα μου πείτε είναι λίγες οι θερμίδες και θα σας απαντήσω ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει.

 

7. Το φιλί βοηθάει στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών.

Άκουσον, άκουσον. Έχει αποδειχθεί ότι μ’ ένα φιλί παράγονται ουσίες, λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας σάλιου, που βοηθούν στην υγεία των δοντιών, αφού καταστρέφονται τα βλαβερά κι επικίνδυνα βακτήρια. Βρεθήκατε κι εσείς σε δίλημμα τώρα σωστά; Να διατηρήσουμε το χαμόγελο της Crest ή να είμαστε μικροβιοφοβικοί;  Μπα, ένα λαμπερό χαμόγελο είναι σημαντικότερο, οπότε συχνό βούρτσισμα κι μπόλικα φιλιά παιδιά, πρωί-βράδυ, τουλάχιστον.

 

8. Το μεγαλύτερο φιλί κράτησε 58 ώρες 35 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα.

Φανταστείτε πόσα βακτήρια αντάλλαξε το συγκεκριμένο ζευγάρι Ταϋλανδών, προκειμένου να κερδίσει ένα ρεκόρ στο βιβλίο Guiness. Και το κατάφεραν, και γύμνασαν τόσους μύες για ώρες, και τις θερμίδες τους έκαψαν και το στόμα τους σίγουρα μούδιασε, ομοίως σαν να έκαναν ένεση στον οδοντίατρο. Να βαρέθηκαν μετά άραγε να φιληθούν ξανά; Who knows?

 

9. Το Κάμα Σούτρα αναφέρει παραπάνω από 30 είδη φιλιών.

Κι όμως! Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας πείσει ότι υπάρχουν τόσα. Μάλλον είμαστε αδιάβαστοι και θα μείνουμε μεταξεταστέοι. Για να ξεθάψουμε από τις βιβλιοθήκες το Κάμα Σούτρα ή να το παραγγείλει όποιος δεν το έχει. Κάτι μπορεί να σώσουμε έστω και τώρα.

 

10. Η επιστήμη του φιλιού ονομάζεται philematology (=φιληματολογία).

Μερικοί επιστήμονες έχουν μελετήσει τη λειτουργία του φιλιού ως προς την παραγωγή αντισωμάτων στον οργανισμό και την ονόμασαν έτσι από την ελληνική λέξη φίλημα. Η ελληνική γλώσσα διέπρεψε για ακόμα μια φορά στον τομέα της επιστήμης.

 

Συμπέρασμα όλων των παραπάνω;  Μάθετε και τα 30 είδη φιλιών και ξεκινήστε να τα δοκιμάζετε με τους συντρόφους σας άμεσα, αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι, χωρίς ρυτίδες, μ’ ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο και περισσότερο ερωτευμένοι από ποτέ.

Φιλάκια σβουρηχτά.

 

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου