Οι περισσότεροι από εμάς -για να μην πω όλοι- πάσχουμε από κάποιο είδος ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς, έχουμε δηλαδή ανεξέλεγκτες, επαναλαμβανόμενες σκέψεις και συμπεριφορές. Όχι κάτι σοβαρό, μια μικρούλα γλυκούλα διαταραχούλα, μωρέ, που μας κάνει κυρίως αξιαγάπητους. Συνήθως, εκφράζεται σε ό,τι αφορά τη μανία μας για οργάνωση. Ποιες είναι αυτές οι συμπεριφορές; Θα δείτε παρακάτω πως βρίσκεται και στις πιο απλές και καθημερινές μας συνήθειες.
1. Σβήσαμε το μάτι/φούρνο/θερμοσίφωνα;
Έχεις κάνει το μπάνιο σου, έχεις ντυθεί και φτάνεις στην πόρτα για να φύγεις. Και τότε σου καρφώνεται στο μυαλό ότι έχεις αφήσει αναμμένο κάποιο μάτι στην κουζίνα, ή ότι ξέχασες να κλείσεις το φούρνο ή το θερμοσίφωνα. Σε λούζει κρύος ιδρώτας κι οι επόμενες σκέψεις σου δείχνουν το σπίτι μαζί με όλα τα υπάρχοντα σου να καίγονται, μ’ εσένα να χορεύεις ζεϊμπέκικο γύρω από τη φωτιά. Γυρίζεις πίσω και ελέγχεις τουλάχιστον τρεις φορές ότι τα έκλεισες. Πολλοί μάλιστα τα ανάβουν ή τ’ ανοίγουν ξανά ώστε να τα ξανακλείσουν, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται χειρότερα. Αν είναι δυνατόν. Βγάλτε τα καλέ μια φωτογραφία πριν φύγετε κι έτσι κάθε φορά που αμφιβάλλετε, απλά κοιτάξτε το κινητό σας.
2. Κλειδώσαμε το αμάξι; Σηκώσαμε χειρόφρενο;
Κλειδώνεις το αμάξι κι οδεύεις προς τον προορισμό σου. Σχεδόν λίγα βήματα πριν φτάσεις και έχοντας διανύσει ίσως και μεγάλη απόσταση, πανικοβάλλεσαι ότι ξέχασες να κλειδώσεις το αυτοκίνητο και σίγουρα θα στο κλέψουν ή ότι ξέχασες να σηκώσεις το χειρόφρενο και θα το δεις ξαφνικά να τρέχει ανέμελο σε κατηφόρες κι αγρούς μέχρι να κουραστεί και να πέσει στην αγκαλιά κάποιας κολόνας ή τοίχου. Εν τω μεταξύ, στοιχηματίζω ότι έχεις σηκώσει σε τέτοια σκάλα το χειρόφρενο, που μετά δε θα μπορείς να το λύσεις για να φύγεις. Εννοείται γυρίζεις να τσεκάρεις.
3. Λατρεύουμε τη συμμετρία.
Μπαίνουμε σ’ έναν άψογα και συμμετρικά διαμορφωμένο χώρο, με προσεγμένη την παραμικρή λεπτομέρεια και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να χαζεύουμε. Νιώθουμε πραγματικά υπέροχα. Είναι κάτι που ενδεχομένως υιοθετούμε και σ’ όλα μας τα υπάρχοντα, ειδικά στα έπιπλα του σπιτιού, αφού οτιδήποτε ξεφεύγει από την -αόρατη για τους άλλους- κόκκινη γραμμή μας χαλάει όλη την εικόνα. Θα δείτε πως ακόμα και ο τρόπος που τοποθετούμε σερβίτσια ή διάφορα διακοσμητικά βρίσκονται σε συμμετρική αρμονία.
4. Όταν μας μετακινήσουν κάποιο αντικείμενο, σπεύδουμε να το βάλουμε στην αρχική του θέση.
Λες και έχουμε ακριβείς συντεταγμένες για το πού βρίσκεται το κάθε αντικείμενο -η αόρατη γραμμή που είπαμε-, διαπιστώνουμε αμέσως ότι έχει μετακινηθεί και μας πιάνει υστερία. Μπορεί εσείς να μετακινήσετε τον καναπέ, μια λάμπα, μια κορνίζα, έστω και λίγο, και να τρέξουμε αμέσως να το επαναφέρουμε στην αρχική του κατάσταση. Θα μας περνάτε για τρελούς οι περισσότεροι, αλλά ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψω το μυστικό μας. Δε μας πειράζει που τα μετακινείτε, απλά φοβόμαστε ότι όσο το κάνετε, θα αποκαλυφθούν οι μυστικές κρύπτες που έχουμε στήσει, ξέρετε όπως οι Φαραώ στις πυραμίδες. Τι, δε με πιστεύετε;
5. Κλείνουμε την πόρτα και τις ντουλάπες οπωσδήποτε αλλιώς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε
Μια άλλη ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, θέλει να κλείνουμε απαραιτήτως όλες τις πόρτες, τα ντουλάπια και τις ντουλάπες πριν πέσουμε για ύπνο. Οι λόγοι είναι ξεκάθαροι. Πρώτον, είναι θέμα συμμετρίας –σημαντικότατο, μην τα ξαναλέμε. Δεύτερον, όλοι ξέρουμε ότι αν κλείσεις την πόρτα του δωματίου σου, δεν μπορούν να σε κλέψουν. Αντίστοιχα, αν αφήσεις ανοιχτή την πόρτα της ντουλάπας, εκτός του ότι χαλάει την πλήρη αρμονία του χώρου, πιστεύεις ότι θα ξεπροβάλλουν από μέσα όλοι οι γνωστοί serial killers απ’ τα θρίλερ που έχεις δει. Δοκίμασες ποτέ να μπεις μέσα στη ντουλάπα; Ίσως να βρεθείς στη Νάρνια.
6. Το περιεχόμενο στις ντουλάπες και τα ντουλάπια είναι κατηγοριοποιημένο με κάποιο κριτήριο (χρώμα, μέγεθος, υλικό)
Είναι αυτονόητο ότι αγαπάμε την αρμονία και τη συμμετρία και γι’ αυτόν το λόγο, όλοι οι αποθηκευτικοί μας χώροι (συρτάρια, ντουλάπες, ντουλάπια, παπουτσοθήκες) είναι αυστηρά οργανωμένοι με κάποιο κριτήριο. Εσώρουχα για βόλτα, εσώρουχα για δουλειά, ρούχα ανά κατηγορία χρώματος κι υλικού, κούπες για προσωπική χρήση και κούπες για τους καλεσμένους. Μιλάμε για σύστημα αρχειοθέτησης υψηλών προδιαγραφών, όχι αστεία.
7. Καθαριότητα των πιο απίθανων σημείων (οδοντογλυφίδα, οδοντόβουρτσα)
Τρελαινόμαστε επίσης με την καθαριότητα. Έχουμε αφιερώσει ένα τρίωρο περίπου για τις δουλειές και το σπίτι αστράφτει και μοσχομυρίζει και τότε ένας κόκκος σκόνης σχεδόν μας χλευάζει από τις φέτες των καλοριφέρ ή από τους αρμούς στα πλακάκια. Όχι αγάπη μου, δε θα μας τη σπάσεις εσύ. Γι’ αυτό υπάρχουν οι οδοντογλυφίδες κι οι οδοντόβουρτσες, για να καθαρίζεις τις πιο απρόσιτες περιοχές –δεν τις χρησιμοποιούμε μετά, αυτό εξυπακούεται.
8. Η ένταση της φωνής είναι πάντα στρογγυλοποιημένη.
Όλοι ξέρουμε ότι στην τηλεόραση ανεβάζεις την ένταση του ήχου, ανά πεντάδα. Θα το πας δηλαδή είκοσι-πέντε ή τριάντα. Μη κάνετε το λάθος και το αφήσετε παραδείγματος χάρη στο είκοσι-δύο, γιατί το λειτουργικό μας σύστημα βαράει error και μπορεί να μας χάσετε πάνω στο άνθος της ηλικίας μας.
9. Τα ρολόγια του σπιτιού είναι πλήρως συγχρονισμένα.
Ξαπλώνεις να κοιμηθείς και μέσα στην απόλυτη ησυχία ακούς αυτό το ενοχλητικό τικ-τακ, κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου από το κάθε ρολόι που υπάρχει μέσα στο σπίτι. Τρελαίνεσαι σε σημείο που πετάγονται οι φλέβες στο λαιμό σου. Πρέπει όλα να χτυπούν ταυτόχρονα, ναι; Γι’ αυτό ξυπνάς όποιον έχεις εύκαιρο τους γονείς, τη σχέση σου ακόμα και το γείτονα άμα λάχει προκειμένου να σε βοηθήσει να τα συγχρονίσετε.
10. Την έχουμε την πετριά μέχρι και στα τρόφιμα
Ακόμα κι ο τρόπος που τρώμε είναι αρμονικός. Καταφέρνουμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο, ενώ τρώμε μια στρογγυλή τυρόπιτα. Ακόμα κι αν επιλέξουμε να φάμε παγωτό, ή γλυκό μέσα από τη συσκευασία, θα το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μη διακρίνεται το καμπυλωτό ίχνος της κουταλιάς. Επίσης όταν φτιάχνουμε τοστ το ζαμπόν πρέπει να είναι στα ίδια ακριβώς όρια με το τυρί. Όλα πρέπει να είναι ευθεία.
Μην το αρνείστε, έστω και σε ένα σημείο, ταυτιστήκατε. Σε όλους μας συμβαίνει έστω και λίγο. Και σίγουρα έχει πλάκα να πιάνεις συντρόφους, φίλους και συγγενείς να εκδηλώνουν τέτοιες ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές όπου εννοείται δε χάνουμε ευκαιρία να τους κοροϊδέψουμε ακόμα κι αν κάνουμε τα ίδια.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου