«Προαισθάνομαι πως μ’ απατάς και με προδομένα χείλη με φιλάς», λέει ένα παλιότερο, γνωστό τραγούδι κι είναι πέρα για πέρα αληθινό σε περιπτώσεις απιστίας, αφού πάντα ο θύτης αφήνει σημάδια. Από την άλλη, το θύμα, αναγνωρίζοντας τα σημάδια αυτά -άλλο αν δε θέλει να τα παραδεχθεί- μπαίνει σε μια διαδικασία συνεχούς αμφιβολίας κι ανασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί ν’ αποδείξει την απιστία. Το παράδοξο είναι ότι όλο αυτό το κάνει, όχι για να βγουν αληθινοί οι φόβοι του, αλλά σαν μία τελευταία, απέλπιδα προσπάθεια να διαψευσθεί.
Η αναζήτηση της παραπάνω αλήθειας ξεκινάει, πρωτίστως, από τα social media, αφού αυτά συνιστούν, πλέον, το κυριότερο μέσο για φλερτ κι εύρεσης ερωτικού συντρόφου. Οι κινήσεις του θύτη σ’ αυτά λοιπόν, μπαίνουν στο μικροσκόπιο κι αναλύονται υπό το πρίσμα των πιθανοτήτων -έως ότου τουλάχιστον ν’ αποδειχθούν ακλόνητα στοιχεία. Με σκοπό λοιπόν, την ευκολότερη αναγνώρισή τους, ας δούμε μαζί δέκα από τα πιο τρανταχτά σημάδια, τα οποία επιβεβαιώνουν όσα δε θέλουμε.
1. Μ’ αναρτήσεις μιλάμε εμείς
Σχεδόν όλοι -για να μην είμαι κι απόλυτη, λέγοντας όλοι ανεξαιρέτως-, όταν φλερτάρουμε μέσω των social media, προσπαθούμε να τραβήξουμε την προσοχή τ’ ατόμου που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μας, ανεβάζοντας τραγούδια με νόημα και στοχευμένα, ερωτικά ή ρομαντικά quotes. Ο σκοπός μας είναι, ασφαλώς, το like του, ώστε να καταλάβουμε ότι έπιασε το υπονοούμενο. Μαντέψτε λοιπόν, τι σημαίνει όταν ο σύντροφός μας κάνει ανάλογες αναρτήσεις. Όχι, δεν έγινε ξαφνικά κι υπέρ του δέοντος, λάτρης της μουσικής και της ποίησης, απλώς προσπαθεί να στείλει κρυπτογραφημένα μηνύματα.
2. Μήπως είναι κι αυτό υπερβολές;
Ένα ακόμα σημάδι, το οποίο δεν πρέπει ν’ αγνοηθεί, είναι οι ξαφνικές υπερβολές με το ανέβασμα φωτογραφιών ή αλλαγών εικόνας προφίλ. Σύμφωνοι, όλοι το κάνουμε -κι ο καθ’ ένας με τη δική του συχνότητα. Όταν όμως, ο ρυθμός μιας τέτοιας κίνησης παίρνει ξαφνικά την ανιούσα, τότε η συνέχεια προμηνύεται δυσοίωνη, τουλάχιστον για τον αποδέκτη της απιστίας. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι, οι εν λόγω φωτογραφίες, είναι παραπάνω προσεγμένες -ως προς τη λήψη τους- και sexy, από το σύνηθες. Είναι έτσι εμφανές ότι, ο θύτης αναζητά κάποιου είδους επιβεβαίωση και μάλιστα συνήθως, συγκεκριμένου ατόμου. Κι όχι, δεν αποφάσισε ξαφνικά να γίνει περισσότερο ενεργός στα social.
3. Ανανέωση δημοσιεύσεων· αυτή η μάστιγα
Μήπως το ταίρι σας απέκτησε, ξαφνικά, εμμονή με τη συνεχή ανανέωση της ροής και των συνομιλιών, στα social media; Αν η απάντηση είναι θετική, τότε σίγουρα δεν το κάνει απλώς για να περάσει την ώρα του, ούτε γιατί δεν ξέρει τι άλλο να κάνει με τα χέρια του -θα ‘παιρνε ένα μπαλάκι αντι-στρες. Αντιθέτως, γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει, αφού προφανώς αναμένει κάποιο νέο ή και μήνυμα, από τ’ άτομο ή τ’ άτομα με τα οποία φλερτάρει. Ας θυμηθούμε άλλωστε, τον εαυτό μας σ’ αντίστοιχη περίπτωση, όπου το κινητό γίνεται προέκταση του χεριού μας και περιμένουμε εναγωνίως να δούμε online τ’ άτομο που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μας.
4. Θέλεις να γίνουμε φίλοι;
Αν αντιληφθείτε μια ξαφνική και μαζική προσθήκη φίλων -κυρίως από το φύλο ενδιαφέροντος του συντρόφου σας-, τότε δυστυχώς αποτελεί δείγμα ότι νιώθει πλέον διαθέσιμος κι ανοιχτός σε νέες γνωριμίες κι ευελπιστεί στην εξέλιξη, κάποιας απ’ αυτές, σε κάτι παραπάνω. Κακά τα ψέματα, όταν κάποιος είναι αφοσιωμένος στη σχέση του, δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα να συγκεντρώσει έναν σωρό αγνώστων -ή όχι και τόσο- στο προφίλ του, εκτός αν είναι influencer βέβαια. Θα συμβεί ν΄αποκτά νέους ακόλουθους αλλά μ’ έναν πιο φυσιολογικό ρυθμό, όπως οι περισσότεροι.
5. Διαδικτυακή αδιαφορία
Ας υποθέσουμε ότι, όπως κάνουμε συχνά-πυκνά οι περισσότεροι, προσθέτουμε τη σχέση μας μ’ ετικέτα σε κάποια ανάρτηση, φωτογραφία ή τραγούδι. Άλλες φορές πάλι, πιθανόν σχολιάσουμε κάτω από μια δική της δημοσίευση. Αν πλέον -ενώ κάποτε έσπευδε ν’ ανταποκριθεί μ’ αντίδραση ή σχόλιο- τ’ αγνοεί, είναι γιατί, αφ’ ενός δεν υπάρχει ενδιαφέρον να συνεχίσει το μεταξύ μας διαδικτυακό παιχνίδι κι αφ’ εταίρου γιατί δε θέλει να είναι εμφανές ότι βρίσκεται ήδη σε σχέση. Ακόμα κι ένα από τα δύο να ισχύει, τότε δυστυχώς η σχέση μας, είναι έτοιμη ν’ ανοίξει τα φτερά της σ’ άλλους ουρανούς, αν δεν το ‘χει ήδη κάνει.
6. Κοινές φωτογραφίες, γιοκ
Είναι λίγα τα ζευγάρια που προτιμούν να κρατούν την προσωπική τους ζωή μακρυά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι περισσότεροι όλο και κάποια κοινή φωτογραφία θ’ ανεβάσουμε, από μια έξοδο, ένα ταξίδι, μια απόδραση. Κι είναι λογικό να συμβαίνει αυτό, αφού αγαπάμε να μοιραζόμαστε τη χαρά, τον ενθουσιασμό και τις τυχόν μοναδικές μας στιγμές. Συνεπώς μαντέψτε τι σταμάτησε να λατρεύει το ταίρι μας, από τη στιγμή π’ άρχισε ν’ αποφεύγει τη δημοσίευση ή την ενεργοποίηση ετικέτας, μ’ εμάς. Σπανίως παύει η παραπάνω αλληλεπίδραση – συνεχίζει έστω κι από συνήθεια-, εάν δεν έχει κάνει την εμφάνισή του κάποιο νέο άτομο.
7. Είμ’ ένας άλλος
Δεν είναι λίγα τ’ άτομα που θα μπουν στη διαδικασία να φτιάξουν ψεύτικο προφίλ, με σκοπό να τρολάρουν τους φίλους τους και να κάνουν λίγο πιο ενδιαφέρουσα τη διαδικτυακή, μεταξύ τους, αλληλεπίδραση. Αυτό συνεπώς δεν αποδεικνύει την ύπαρξη απιστίας. Όταν όμως τυχαία, εντοπίσετε ψεύτικο προφίλ του συντρόφου σας, το οποίο μάλιστα δε βλέπετε να ‘χει δραστηριότητα με γνωστά σας άτομα, τότε αυτό συμβαίνει γιατί προφανώς η δραστηριότητα έχει άλλους αποδέκτες, τους οποίους κάτι μου λέει ότι δεν εγκρίνετε.
8. Κλειστά δεδομένα κι αναποδογυρισμένες οθόνες
«Καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται», λέει ο λαός κι έχει απόλυτο δίκιο. Αν παρατηρηθεί ότι το ταίρι μας, επιμελώς, φροντίζει να κλείνει τα δεδομένα, κάθε φορά που είσαστε μαζί, ή να κρατάει καλυμμένη ή κι ανάποδα την οθόνη του κινητού του, δεν το κάνει για ν’ απολαύσει στο έπακρο τις μεταξύ μας στιγμές -αφού θα μπορούσε απλά να μην ασχοληθεί μ’ αυτό- αλλά γιατί φοβάται μη χτυπήσουν ειδοποιήσεις ή μηνύματα, τα οποία δε θα ‘θελε να πέσουν στην αντίληψή σας.
9. Το χαμόγελο της απιστίας είναι πιο γλυκό
Σε συνέχεια του παραπάνω, ας περάσουμε στα λίγο πιο θρασύ άτομα, τα οποία δε φοβούνται ν’ ακουστούν τα «μπιπ» των ειδοποιήσεων, πιάνουν κανονικά το κινητό και μάλιστα χαζογελούν, σαν ερωτευμένοι έφηβοι που βιώνουν το πρώτο τους φλερτ. Θα μου πείτε, μπορεί να μιλάει με φίλους και θ’ απαντήσω ότι με τ’ αστεία φίλων γελάς, δε χαμογελάς ή κι αν το κάνεις θα ‘ναι μία, δύο φορές -γιατί είναι χιουμορίστας ο άλλος. Σε καμία περίπτωση όμως ένα μήνυμα φίλου, δε θα προκαλούσε στο ταίρι ένα συνεχές χαμόγελο, τ’ οποίο έχει ριζώσει στα χείλη του και δε λέει να φύγει για κανέναν λόγο.
10. Της καληνύχτας τα φιλιά -του Ιούδα- μη μου τα δίνεις
«Μωρό μου καληνύχτα, πάω για ύπνο», είπε και γέλασαν οι συνομιλίες, γιατί οι συνομιλίες ξέρουν. Δε λέω -ας μην είμαστε υπερβολικοί, κτητικοί και τρελαμένοι- θα συνομιλήσει και με φίλους κι οικογένεια, πέρα από ‘μας, θα χαζέψει και λίγο να δει τι παίζει γενικώς κι όλα φυσιολογικά. Μη γελιόμαστε όμως, όταν ο άλλος σε καληνυχτίζει για να κοιμηθεί και τελικά παραμένει συνδεδεμένος γι’ αρκετή ώρα, ή ξυπνάς το πρωί και βλέπεις ότι ήταν μέσα πριν από ελάχιστες ώρες, τότε να ξέρεις «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα».
Σε περίπτωση λοιπόν, που ισχύουν όλα ή κάποια από τα παραπάνω, τότε περαστικά μας και καλορίζικα. Το θέμα είναι ότι τ’ άλλο άτομο, καλώς ή κακώς, επέλεξε να μας βάλει σ’ αυτήν την ψυχοφθόρα διαδικασία και δυστυχώς δεν είναι στο χέρι μας, ούτε μπορούμε ν’ αλλάξουμε όσα συνέβησαν. Μπορούμε όμως κάλλιστα, ν’ αλλάξουμε εμείς αυτό.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου