Ακούμε συχνά τη φράση «ο έρωτας περνάει κάποια στιγμή» και μάλιστα συνήθως συνοδεύεται από τη φράση «μετά από κάποιον καιρό έρχεται η αγάπη». Στο δεύτερο σκέλος δε θα διαφωνήσω. Στο πρώτο όμως επιτρέψτε μου να είμαι εντελώς αντίθετη. Αντιλαμβάνομαι μεν ότι όσο περνούν τα χρόνια δεν είναι εύκολο να μείνει αναλλοίωτη η σπίθα, αλλά πιστεύω δε ότι υπάρχουν τρόποι να την κρατήσουμε όσο πιο δυνατή γίνεται.

Ασφαλώς όμως για να πετύχει αυτό θέλει προσπάθεια κι από τις δύο πλευρές. Κι όταν λέω προσπάθεια δεν εννοώ ως προς τις ενέργειες και τις συμπεριφορές, αφού αν το καλοσκεφτούμε δε χρειάζεται κάτι εξεζητημένο για να γίνει εφικτό όλο αυτό. Εννοώ όμως ότι θα πρέπει κι οι δυο να βρίσκουν χρόνο για το παιδί μέσα τους και να το αφήνουν ελεύθερο με όλη τη φαντασία, την ανεμελιά, την αθωότητα, την πονηράδα πού και πού, τον αυθορμητισμό, τα γέλια και το καθόλου ίχνος εγωισμού που αυτό κουβαλά.

Με βάση όλα αυτά τα κριτήρια λοιπόν ας δούμε μαζί τριάντα πρακτικούς, εύκολους κι απλούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να καψουρευόμαστε με το ταίρι μας όπως την πρώτη μέρα.

 

1. Να βρείτε ένα χόμπι ή μια δραστηριότητα την οποία θα κάνετε μαζί έστω και μία φορά την εβδομάδα.

 

2. Να ρωτάτε κάθε μέρα «πώς ήταν η μέρα σου» και ν’ ακούτε όντως την απάντηση.

 

3. Να θέτετε έναν κοινό στόχο κάθε χ χρονικό διάστημα -ανάλογα τον στόχο- και να προσπαθείτε να τον υλοποιήσετε μαζί.

 

4. Να κάνετε συχνά μια έκπληξη ο ένας στον άλλον, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πάρετε απλώς την αγαπημένη τ@ σοκολάτα από το περίπτερο -χωρίς να την έχει ζητήσει ασφαλώς.

 

5. Τα Σαββατοκύριακα να χουζουρεύετε έστω και δέκα λεπτά μαζί στο κρεβάτι πριν σηκωθείτε.

 

6. Να βγαίνετε που και που ένα ραντεβού σαν να είστε παράνομο ζευγαράκι -σε μια κρυφή παραλία, σ’ ένα παγκάκι, σε κάποιον λόφο με θέα την πόλη. Έτσι απλά, με μια μπίρα στο χέρι κι ένα χαμόγελο στα χείλη.

 

7. Κάθε μέρα να λέτε τουλάχιστον ένα ευχαριστώ.

 

8. Να κάνετε τουλάχιστον μια αγκαλιά κάθε μέρα.

 

9. Μια στο τόσο να κάνετε τις δουλειές ταυτόχρονα με μουσική που αγαπάτε κι οι δύο.

 

10. Να κάνετε συχνά μπάνιο μαζί -με ερωτική διάθεση ή με πιο παιχνιδιάρικη.

 

11. Να ορίσετε μια μέρα τον μήνα/ δίμηνο που θ’ αράζετε με κρασί στον καναπέ, στο μπαλκόνι, στην ταράτσα και θα λέτε τι αγαπάτε ο ένας στον άλλον.

 

12. Ομοίως με το προηγούμενο να ορίσετε μια μέρα που θα συζητάτε τα πιο τρελά σας όνειρα, εντάσσοντας σ’ αυτά και τον σύντροφό σας. Εννοείτε πως πρέπει να το αναλύσετε ώστε ν’ αρχίσετε να κάνετε εικόνα όμορφες στιγμές.

 

13. Να ορίσετε λέξεις κλειδιά μεταξύ σας οι οποίες συνειρμικά θα σας οδηγούν στην ιδέα του σ@ξ. Φανταστείτε τη γλυκιά αμηχανία όταν αναφερθεί μια εξ’ αυτών όταν είστε με παρέα.

 

14. Να επιλέξετε από κοινού ένα άρωμα που θα ψεκάζετε τα σεντόνια που κοιμάστε.

 

15. Να αφιερώνετε συχνά ένα τραγούδι στο άλλο άτομο, κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο. Τι δεν υπάρχουν πολλοί; Μια να το στείλεις αυτούσιο, μια να καλέσεις τον άλλον και να το ακούσει, μια να το τραγουδήσεις εσύ με ηχογράφηση στο κινητό, μια να γράψεις έναν στίχο σ’ ένα post-it και σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι. Φαντασία να έχουμε.

 

16. Όταν θα έχετε βγει με την παρέα και θα έχετε έρθει σε μια Α ευθυμία από το αλκοόλ να στείλετε μεθυσμένο μήνυμα. Όταν το κάνεις με τη σχέση σου είναι καλό.

 

17. Να παίζετε συχνά ένα διασκεδαστικό επιτραπέζιο, όπως το Twister. Πιο πιθανό να κλαίτε από τα γέλια παρά να ολοκληρώσετε το παιχνίδι.

 

18. Ένα βράδυ που θα έχετε όρεξη ή αϋπνία ή που τέλος πάντων νιώθετε ότι πνίγεστε, μπείτε στο αμάξι, βάλτε τέρμα τη μουσική κι ανοίξτε τα παράθυρα.

 

19. Βρείτε κάτι να τ@ πειράξετε, όπως παραδείγματος χάρη το γαργαλητό –κάτι τέτοιο όμως κι όχι κάτι που τυχόν τ@ προκαλέσει εκνευρισμό- και να θυμάστε να το κάνετε που και που για ν’ ανάβουν λίγο τα αίματα.

 

20. Όταν ξέρετε ότι είναι με φίλους ή με την οικογένειά τ@ και σας μιλάει έτσι λίγο πιο σοβαρά στο τηλέφωνο, ξεκινήστε να τ@ αποκαλείτε με κάθε «γελοίο» υποκοριστικό όπως «ελαφάκι μου», «μπακλαβαδάκι μου» κι όλα αυτά τα όμορφα, συνοδευόμενα από γέλια κι από την ατάκα «Τι είναι καρδουλίνι μου; Ζατί δε μου μιλάς κι εσύ γλυκά»;

 

21. Ορίστε μια επέτειό σας –ανάλογα σε ποια δίνετε σημασία- κι υποσχεθείτε ότι κάθε χρόνο αυτήν τη μέρα τα δώρα που θ’ ανταλλάσσετε θα είναι -κατά βάση- χειροποίητα.

 

22. Όταν νιώσετε ότι έχετε μπουχτίσει από τις αρμοδιότητες του σπιτιού, ανταλλάξτε μεταξύ σας για μια εβδομάδα τις αρμοδιότητες. Μ’ αυτόν τον τρόπο και θα ξεφύγετε για λίγο από τη ρουτίνα σας και θα θυμηθείτε τον λόγο που εξ αρχής μοιράσατε τις δουλειές έτσι.

 

23. Βρείτε ένα χιουμοριστικό βίντεο ζευγαριών από τ’ άπειρα που κυκλοφορούν και προσπαθήστε να το αναπαράξετε. Θα πέσει πολύ γέλιο, το μόνο σίγουρο.

 

24. Συμφωνήστε για μια εβδομάδα να βγάζετε ο ένας τον άλλον φωτογραφίες σε άκυρες φάσεις κι αυθόρμητα εννοείται και μόλις τελειώσει το διάστημα φτιάξτε βίντεο μ’ αυτές τα οποία θα παρακολουθήσετε παρέα.

 

25. Βάλτε μουσική κατάλληλη για πασαρέλα και ντυθείτε ο ένας με τα ρούχα και τα παπούτσια του άλλου. Θα πέσετε κάτω από τα γέλια με τα συνολάκια που θα προκύψουν.

 

26. Ενώ είστε μαζί και βλέπετε σειρά, ταινία, τηλεόραση στείλτε τ@ ένα πιο πονηρό και πικάντικο μήνυμα κι αφήστε μετά τη φαντασία σας να σας οδηγήσει.

 

27. Ένα βράδυ που θα είστε πιο χαλαροί κανονίστε να ταΐσετε ο ένας τον άλλον αλλά ταυτόχρονα. Είτε θα ξεραθείτε στα γέλια είτε θα καταλήξετε στο κρεβάτι. Καλοδεχούμενα και τα δύο.

 

28. Πηγαίνετε μαζί σε μια παιδική χαρά ή ένα λούνα παρκ κι αφήστε ελεύθερο το παιδί μέσα σας. Να θυμηθείτε λίγο τι σημαίνει αυθορμητισμός κι ανεμελιά.

 

29. Παίξτε οι δυο σας ένα drinking game με μια σειρά που βλέπετε. Όλο και κάποιος χαρακτήρας θα υπάρχει που λέει συνέχεια μια συγκεκριμένη λέξη ή φράση. Συμφωνήστε λοιπόν να πίνετε ένα σφηνάκι κάθε φορά που ακούγεται αυτή.

 

30. Μια στο τόσο γράψτε σ’ ένα χαρτί όλα όσα εκτιμήσατε ο ένας στον άλλον για το χ διάστημα που πέρασε κι αφήστε το σ’ ένα εμφανές σημείο να το δει. Διαβάστε το κι εσείς οι ίδιοι όμως για να μην ξεχνάτε.

 

Και θεωρώ δεδομένο -γι’ αυτό και δεν το έβαλα στη λίστα- ότι θα σκεφτείτε να παίζετε συχνά-πυκνά μαξιλαροπόλεμο. Ελπίζω να μπήκατε στο κλίμα.

 

 

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό