1. Έχουμε υιοθετήσει πλήρως την άποψη ότι «όποιος νοιάζεται, χάνει» κι έτσι γεμίσαμε αδιάφορους καψούρηδες.

 

2. Ψάχνουμε συνεχώς το προφίλ αυτού που μας ενδιαφέρει για νέους ακόλουθους κι ύποπτα reactions. Γιατί μέχρι κι η απιστία πλέον γίνεται διαδικτυακά.

 

3. Αν έπρεπε να παρομοιάσω τις σύγχρονες σχέσεις με μια σειρά, αυτή θα ήταν το “Manifest”, αφού ο έρωτας εξαφανίζεται κι επανεμφανίζεται τόσο εύκολα όσο το αεροπλάνο.

 

4. Κι αυτό συμβαίνει γιατί ονομάσαμε έρωτα τον ενθουσιασμό κι αυτός εξαφανίζεται πιο γρήγορα κι από τα stories που κρατούν 24 ώρες.

 

5. Προτιμάμε να βλέπουμε nudεs στα μηνύματα από το να έχουμε γυμνό τον σύντροφό μας στα χέρια μας κι οι φωτογραφίες να είναι απλώς τα προεόρτια.

 

6. Ανυπομονούμε να λάβουμε μήνυμα ή like απ’ αυτόν που μας ενδιαφέρει, περισσότερο κι από το να τον δούμε από κοντά.

 

7. Εξομοιώσαμε την υποχώρηση με τον συμβιβασμό κι αν κάτι ξέρουμε καλά είναι ότι δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε. Έτσι γεμίσαμε σκληρούς κ@ριόληδες που όμως αναζητούν την αγάπη. Μόνο για να τη λάβουν ως επί των πλείστων.

 

8. Κάποτε ίσχυε το ρητό «τα εν οίκω μη εν δήμω». Πλέον σχεδόν ό,τι αφορά τις σχέσεις είναι δημόσιο ή ευρέως κοινοποιημένο. Αλλιώς γιατί να υπάρχει;

 

9. Βάζουμε τα πάντα σε λίστες και κουτάκια κι ακολουθούμε τα πρότυπα και την ταχύτητα της σύγχρονης εποχής. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και με τον έρωτα, αγνοώντας ότι αυτός δε θα έπρεπε ούτε να καλουπώνεται ούτε να βιάζεται.

 

10. Επειδή διανύουμε την εποχή της εικόνας στεκόμαστε περισσότερο στο «φαίνεσθαι» απ’ ότι στο «είναι».

 

11. Μας ενδιαφέρει περισσότερο να φαινόμαστε cool κι άρα υψώνουμε τεράστια τείχη γύρω μας για να διατηρήσουμε αυτήν την εικόνα. Έρωτας κι ανετίλα όμως δεν κάνουν χωριό.

 

12. Μάλλον όλοι έχουμε μια «καβάτζα» όταν νιώθουμε μόνοι.

 

13. Νιώθουμε περισσότερο άνετοι να μοιραστούμε το κρεβάτι μας με κάποιον παρά να συζητήσουμε μαζί του.

 

14. Δε δηλώνουμε τις αληθινές προθέσεις μας στο πρώτο ραντεβού, ούτε στο δεύτερο και πάει λέγοντας. Γι’ αυτό συνήθως ο ένας είναι σε σχέση κι ο άλλος στον κόσμο του.

 

15. Συνήθως έχουμε αμφιβολία για το είδος της σχέσης που βιώνουμε. Να είναι σχέση, να είναι σχεδόν σχέση, να είναι situationship, να είναι fling, ή μήπως YMCA;

 

16. Έχουμε κλειστεί τόσο πολύ στον εαυτό μας που έχουμε γίνει φουλ παρτάκηδες. Πώς περιμένουμε να σταυρώσουμε σχέση της προκοπής;

 

17. Προσπαθούμε να δείχνουμε τέλειοι κι αψεγάδιαστοι κι έτσι ψάχνουμε συνεχώς την τελειότητα ακόμη και στον έρωτα, αγνοώντας ότι αυτός είναι γεμάτος ψεγάδια κι ότι μάλιστα αυτή είναι η μαγεία του.

 

18. Η διά ζώσης επικοινωνία έχει αντικατασταθεί από μηνύματα κι ηχογραφήσεις.

 

19. Τα «σε θέλω» και τα «μου λείπεις» αντικαταστάθηκαν από reactions κι οι αγκαλιές από gif.

 

20. Ξεχάσαμε ότι πίσω από τα προφίλ των social media υπάρχουν αληθινοί άνθρωποι.

 

21. Ζητάμε από τον άλλον πολλά περισσότερα απ’ όσα είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε.

 

22. Μας ενδιαφέρει να κατακτήσουμε τον άλλον κι όχι να τον διεκδικούμε καθημερινά.

 

23. Το παραπάνω μας κάνει να πιστεύουμε λανθασμένα ότι ο άλλος είναι κεκτημένος και δεδομένος.

 

24. Έχουμε περισσότερους και πιο εύκολους τρόπους να φλερτάρουμε -αναρτήσεις, μηνύματα, αντιδράσεις-, αλλά μένουμε μόνο σ’ αυτούς ενώ θα έπρεπε να είναι απλώς συμπληρωματικοί.

 

25. Λόγω των social media νιώθουμε ότι έχουμε άπειρες επιλογές. Κι οι πολλές επιλογές μάς κάνουν εγωιστές, σνομπ κι ασυμβίβαστους με τη λάθος έννοια.

 

 

26. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα «διαβάστηκε», το ghosting, το submarining κι ένας σωρός όροι για να περιγράψουν όλα το ίδιο φαινόμενο· τον φόβο έκφρασης, δέσμευσης κι ειλικρίνειας.

 

27. Συνέπεια των φαινομενικά πολλών επιλογών, επίσης, είναι ότι σαν σύντροφοι έχουμε και περισσότερους λόγους ανησυχίας κι έτσι έχουμε γίνει κτητικοί και ζηλιάρηδες περισσότερο από κάθε άλλη εποχή.

 

28. Μας ενδιαφέρει περισσότερο να έχουμε πολλούς ακόλουθους με επιφανειακή επικοινωνία, παρά ουσιαστικές σχέσεις με λίγους και ξεχωριστούς.

 

29. Μας ενδιαφέρει περισσότερο να έχουμε στα χέρια μας το κινητό μας παρά μια καρδιά.

 

30. Προτιμούμε τις ελεύθερες σχέσεις γιατί είναι εύκολες, άνετες, προσφέρουν ευχαρίστηση και μηδενικό συναισθηματικό ρίσκο. Παιδιά, να ερωτευτούμε είπαμε όχι ν’ ανοίξουμε επιχείρηση.

 

31. Φοβόμαστε να φανούμε ευάλωτοι, ν’ αποδεχτούμε και στη συνέχεια να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, να διεκδικήσουμε τον έρωτα και να τον βιώσουμε όπως του αρμόζει.

 

32. Σκεφτόμαστε περισσότερο με τη λογική, παρά με την καρδιά.

 

33. Σκεφτόμαστε πιο πολύ ποια λήψη με τη σχέση μας θα φέρει περισσότερα like και views παρά να ρουφήξουμε τις στιγμές μαζί του.

 

34. Πλέον δε χωρίζουμε, απλώς εξαφανιζόμαστε. Αποκόψαμε την καψούρα μέχρι κι από τη λήξη της σχέσης.

 

35. Λόγω δυσκολότερων εργατικών συνθηκών, από μικρά ακούμε φράσεις του τύπου «κοίτα τα μαθήματά σου/ την καριέρα σου», «κοίτα να βρεις μια καλή δουλειά» κι έτσι αμελούμε τα υπόλοιπα. Εκπαιδευόμαστε ουσιαστικά σ’ ένα ατομικό άθλημα, ενώ οι σχέσεις είναι ομαδικό.

 

36. Ο ρυθμός της ζωής πλέον είναι πολύ πιο γρήγορος με αποτέλεσμα όλοι να έχουμε μετατραπεί σε ανυπόμονα και νευρικά άβαταρ. Δεν παίρνω όσα έχω σκεφτεί; Έφυγες. Ας στείλω σε 10 άλλους «τι κάνεις;».

 

37. Όπως προστάζει η εποχή, απαιτούμε τα πάντα να είναι γρήγορα, εύκολα κι έτοιμα. Το ίδιο κάνουμε και στις σχέσεις. Στο κρεβάτι όμως εξακολουθεί να μας ενοχλεί.

 

38. Στην εποχή της εικόνας και της υπερβολικά διαθέσιμης πληροφορίας βαριόμαστε εύκολα κι έτσι δε μένουμε κάπου για πολύ.

 

39. Δε στεκόμαστε στην ουσία αλλά στην εικόνα, δηλαδή μας ενδιαφέρει περισσότερο το πώς θα εκφραστούν τα όποια συναισθήματα με μεγαλοπρεπείς πράξεις, παρά το αν υπάρχουν και ποια είναι. Πρωτίστως να βγαίνει ένα καλό tiktok.

 

40. Μας ενδιαφέρει περισσότερο να έχουμε κάποιον δίπλα μας ο οποίος μας κάνει να νιώθουμε καλά έστω και πρόσκαιρα, από το να χτίσουμε -με κόπο ασφαλώς- μια σωστή σχέση με γερά θεμέλια.

 

41. Αν κρατούσαμε στα χέρια μας μια καρδιά με τον ίδιο ζήλο όπως κρατάμε το κινητό μας θ’ άλλαζαν πολλά κι άμεσα.

 

42. Ανοίξαμε για τα καλά τα δεδομένα του κινητού και κλείσαμε οριστικά τα συναισθήματά μας.

 

43. Το να στέλνεις nudεs χωρίς να σου έχουν ζητηθεί, δεν είναι φλερτ.

 

44. Όλοι δυσκολευόμαστε με τα νέα δεδομένα στις σχέσεις, αλλά ειδικά αυτή η έρμη η γενιά των millennials πασχίζει κυριολεκτικά, αφού πρόλαβε και τη διαφορετική εκδοχή την κλασσική κι ορθόδοξη.

 

45. Όπως είπε κι η Ράνια στους “Singles”, «Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σαν το τάβλι. Πόρτες, πλακωτό και φεύγα. Τα παιχνίδια εναλλάσσονται ανάλογα με τη φάση της σχέσης και τα άτομα που την απαρτίζουν. Όμως, όπως σε κάθε παιχνίδι, ένα πράγμα είναι βέβαιο: κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει». Μόνο που πλέον η σειρά έχει γίνει πιο ευδιάκριτη κι είναι πλακωτό, πόρτες και φεύγα.

 

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό