Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την οικειότητα ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι; Αναφέρομαι σ’ αυτή την ανεξήγητη αίσθηση ότι γνωρίζετε ο ένας τον άλλον πολύ πριν γνωριστείτε, σ’ αυτό το υπέροχο συναίσθημα ότι ο σύντροφός σας σας ξέρει καλύτερα απ’ τον καθένα, ότι είστε ταυτόχρονα ζευγάρι και κολλητοί αλλά αυστηρά υπό το πρίσμα του έρωτα. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται η μεγάλη παγίδα της κατά τ’ άλλα απαραίτητης οικειότητας.
Η οικειότητα είναι μια έννοια υπερβολικά εύθραυστη και με λεπτά όρια με τις γειτονικές, τη ρουτίνα και την καταπίεση. Συνεπώς αν το ζευγάρι άθελα του ξεπεράσει τα στενά όρια της οικειότητας πολύ εύκολα μπορεί να βρεθεί ν’ ακροβατεί μεταξύ των άλλων δύο και συνήθως χωρίς επιστροφή. Για τον λόγο αυτό ας δούμε πέντε παραδείγματα αληθινής οικειότητας και πέντε υπερβολικής της έκφρασης.
Do’s
1. Βάλε να δούμε τη σειρά μας
Είναι πολύ όμορφο, ιδίως μετά από μια κουραστική και δύσκολη μέρα, ν’ αράξετε παρέα -κατά προτίμηση αγκαλιά στον καναπέ- με σκοπό να παρακολουθήσετε μια σειρά που αρέσει και στους δύο. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να αφήσετε στην άκρη τα προβλήματα και να μην τα μεταφέρετε στη μεταξύ σας σχέση -εκτός ασφαλώς κι αν πρόκειται για κάτι σοβαρό. Εκτός αυτού, αφιερώνετε χρόνο ταυτόχρονα σε κάτι για το οποίο μπορείτε να συζητήσετε, να σχολιάσετε, ν’ ανταλλάξετε απόψεις, να αστειευτείτε, να γελάσετε και να δεθείτε περισσότερο.
2. Ραντεβού στο γνωστό
Είναι κατανοητό ότι οι τρελοί ρυθμοί της καθημερινότητας φτάνουν να μας παρασύρουν σε μονοπάτια ρουτίνας, κρατώντας μας στη ζεστασιά του σπιτιού, με αποτέλεσμα να παραλείπουμε να βγούμε έξω με το ταίρι και να βγαίνουμε συχνότερα με φίλους. Είναι πολύ σημαντικό όμως τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα να μεταφέρετε την οικειότητα εκτός σπιτιού, κανονίζοντας ραντεβού, όπως στο ξεκίνημα της σχέσης. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να βγάλετε τις πιτζάμες και να περιποιηθείτε τον εαυτό σας, όπως τον πρώτο καιρό που παλεύατε να εντυπωσιάσετε ο ένας τον άλλον. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ειδικά αν έχουν περάσει αρκετά χρόνια, πετάτε οινόπνευμα σε μια φωτιά που μπορεί να μοιάζει έτοιμη να σβήσει. Μπορείτε να πάτε σε νέα μαγαζιά κι όχι πάντα στα γνωστά κι οικεία, να φλερτάρετε ασύστολα και να ερωτευτείτε ξανά και ξανά.
3. Στην μπανιέρα δυο-δυο
Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο για να σπάσετε τη ρουτίνα της καθημερινότητας και ταυτόχρονα να κάνετε έστω κι ελάχιστα πιο πικάντικη την ερωτική σας ζωή. Την επόμενη φορά που θα μπείτε για μπάνιο, μη διστάσετε να καλέσετε και το ταίρι, ώστε ν’ απολαύσετε μαζί το νερό και ο ένας το κορμί του άλλου με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι συνήθως, απογειώνοντας την οικειότητα και τον ερωτισμό σας.
4. Ο έρωτας περνάει από το στομάχι
Κι όταν λέμε στομάχι, δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο έρωτας αναζωπυρώνεται μόνο την ώρα ενός εύγευστου φαγητού. Ποιος αποκλείει τη διαδικασία της προετοιμασίας του μέχρι να φτάσει στο στομάχι; Τι πιο όμορφο και διασκεδαστικό από το ν’ αφιερώσετε έστω μια μέρα για να μαγειρέψετε μαζί -αλμυρό, γλυκό, δεν έχει σημασία. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η μεταξύ σας αλληλεπίδραση, τα αστεία κι η επικοινωνία σας κατά τη διάρκεια. Επίσης δεν είναι κακό να βάλετε στο δάχτυλό σας λίγο αλεύρι, λίγη σάλτσα και να πασαλείψετε το μουτράκι της σχέσης σας, καταλήγοντας σε κυνηγητό κι ίσως σε πολλά άλλα. Κι αν γίνει ανάστα η κουζίνα, δε χάθηκε ο κόσμος, καθαρίζετε μετά.
5. Όταν ήμουν baby
Ένας ακόμα ευχάριστος κι όμορφος τρόπος ν’ απολαύσετε τη μεταξύ σας οικειότητα ή και να τη χτίσετε είναι ν’ ανταλλάζετε πού και πού ιστορίες σας από τη βρεφική, παιδική, εφηβική και φοιτητική ζωή σας. Είναι θεαματικό πόσο δένεται ένα ζευγάρι μ’ αυτόν τον τρόπο, αφού μαθαίνεις τον άνθρωπό σου από την απαρχή της ύπαρξης του αλλά και από τα συναισθήματα της ανεμελιάς, της νοσταλγίας και της συγκίνησης που προκαλούνται τόσο στον ακροατή όσο και στον αφηγητή.
Don’ts
1. Βασιλική συνήθεια
Μαντέψτε ποιο είναι το μοναδικό μέρος poy ακόμα κι οι βασιλείς, οι οποίοι μόνιμα συνοδεύονται από φρουρά, πάνε ολομόναχοι. Η τουαλέτα. Αν λοιπόν δεν πρόκειται να κάνετε μπάνιο μαζί, δεν υπάρχει άλλος λόγος να βρεθείτε ταυτόχρονα σ’ αυτό το μέρος του σπιτιού, με τον έναν να πλένει τα δόντια του και τον άλλον να κάνει άλλη χρήση του μέρους. Αυτό δεν είναι οικειότητα σε καμία περίπτωση. Πιο πολύ παραπέμπει στο «σε θεωρώ δεδομένο οπότε δε χάθηκε κι ο κόσμος».
2. Σιαμαία
Στην αρχή της σχέσης που το πάθος κι ο έρωτας συνεχώς φουντώνουν, ας πούμε ότι δικαιολογείται να περνάτε υπερβολικά πολύ χρόνο μαζί. Όμως με μαθηματική ακρίβεια, αν συνεχίσετε το ίδιο τροπάρι για πολύ καιρό, εκτός του ότι θα βαρεθείτε, θα σας βαρεθούν κι οι γύρω σας. Η οικογένεια κι οι φίλοι σας έχουν ανάγκη να σας δουν και ν’ αλληλεπιδράσουν μαζί σας χωρίς να είναι παρόν κι ο/η σύντροφός σας. Το ίδιο όμως, πιστέψτε με, έχετε ανάγκη κι εσείς, αφού ο έρωτας δε θα έπρεπε να καταπατά τον προσωπικό χώρο και χρόνο κανενός. Μη συγχέουμε λοιπόν την κτητικότητα με την οικειότητα.
3. Ποιος είναι;
Δεν ‘πα να είστε μαζί πενήντα χρόνια; Αυτό δε σας δίνει το δικαίωμα να σηκώνετε ο ένας το τηλέφωνο του άλλου ή να διαβάζετε τα μηνύματα, εκτός αν ασφαλώς σας το ζητήσει η σχέση σας. Κάθε άνθρωπος έχει ζωή, οικογένεια, φίλους και συνεργάτες πέρα από τη σχέση του και καλό είναι να μην μπλέκονται όλοι οι τομείς. Στο κάτω-κάτω αν ο κολλητός του έρωτά σας ήθελε να μιλήσει μαζί σας, θα καλούσε εσάς κι όχι το ταίρι σας. Συνεπώς είναι άλλο η παρεμβατικότητα κι η τυχόν ζήλεια κι άλλο η οικειότητα.
4. Κοινό προφίλ, αυτή η μάστιγα
Θέλει το κολλητάρι να σας στείλει μήνυμα στα social media, προκειμένου να μοιραστεί μαζί σας κάτι προσωπικό, κάτι που το παιδεύει ή κάποιο πονηρό αστείο, βρε αδερφέ. Γιατί δηλαδή το αναγκάζετε ν’ αναρωτιέται μόλις σας δει ενεργούς αν είναι ο Μαράκι ή ο Βασίλης. Κι αν δεν αναρωτηθεί θα ρωτήσει ευθέως, χωρίς όμως να είναι σίγουρος για την πραγματική ταυτότητα του παραλήπτη, αφού ο σύντροφός σας ή κι εσείς μπορείτε να παίξετε άνετα πονηρά και να πάρετε τη θέση της σχέσης σας προκειμένου να εκμαιεύσετε τυχόν πληροφορίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σιγά-σιγά ν’ απομονώνεστε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι όταν μείνετε για πολύ καιρό οι δυο σας να δείτε πως χάνεται αυτό που αποκαλείται οικειότητα κι έρχεται η βαρεμάρα.
5. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε από τη λέξη «παρελθόν»;
Είναι λίγες οι φορές που το παρελθόν βοηθάει, όπως στις ιστορίες από τα παιδικά σας χρόνια. Αυτή η εμμονή να ρωτάτε συνεχώς για το ερωτικό παρελθόν του συντρόφου σας, να μπαίνετε σε διαδικασία σύγκρισης και άτοπης ζήλιας, να ξεκινάτε ανούσιους καβγάδες και να επαναλαμβάνετε το ίδιο λάθος ξανά και ξανά, δεν την κατάλαβα ποτέ. Το παρελθόν ανήκει ακριβώς εκεί κι όπως έχετε κι εσείς, έτσι έχει κι ο σύντροφός σας. Αφήστε το παρελθόν στην άκρη, μήπως κι έχετε μέλλον.
Συμπερασματικά, μην μπερδεύετε τη βούρτσα με την οικειότητα. Είναι άλλο οι προσωπικές ανασφάλειες που ωραιοποιούμε πίσω από την μάσκα αυτής της έννοιας κι άλλο η έννοια αυτή καθ’ αυτή.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.