Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι, μιζεριάζουμε για τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και για τον ελάχιστο χρόνο που μπορούμε τελικά να διαθέσουμε για τον εαυτό μας. Εγκλωβισμένοι λοιπόν μέσα στη ρουτίνα μας, επιλέγουμε να ρίξουμε εμάς τους ίδιους -αλίμονο- προκειμένου να ικανοποιήσουμε επαρκώς, όλα τα υπόλοιπα- οικογένεια, φίλους, σχέση, εργασία. Το αποτέλεσμα ασφαλώς, είναι ν΄ αγνοούμε επιδεικτικά οτιδήποτε αφορά τη σωματική και ψυχολογική υγεία μας.

Υπάρχει όμως τρόπος ν’ αντιστραφεί όλο αυτό, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε έγκαιρα, ότι προέχει η δική μας ευεξία, με σκοπό να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινότητα που ο καθένας μας έχει χτίσει. Τα λεγόμενα “life hacks”,  υπόσχονται να κάνουν την καθημερινότητα και τη ζωή μας ευκολότερη κι ίσως και πιο υγιεινή, αρκεί να ξεκλέβουμε ελάχιστο χρόνο μέσα στην ημέρα μας προκειμένου να τ’ ακολουθήσουμε. Πάμε να δούμε μαζί δέκα απ’ αυτά.

 

1. Περί φαγητού

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αφιέρωσε μια ώρα από τον χρόνο σου ώστε να ετοιμάσεις σάντουιτς, τοστ ή διάφορα σνακ, ώστε σε περίπτωση που πεινάσεις αργά το βράδυ, να προτιμήσεις κάτι απ’ αυτά, αντί για κάτι έτοιμο και πρόχειρο το οποίο μπορεί να σε χαλάσει πριν τον ύπνο ή να σου προσφέρει απλόχερα πολλές θερμίδες. Οι επιλογές είναι άπειρες, ακόμα και για όσους προσπαθούν να χάσουν κιλά. Επίσης είναι πολύ πρακτικό να ετοιμάσεις 2-3 φαγητά όμοια σε παρασκευή-προετοιμασία, μέσα στο Σαββατοκύριακο, για την εβδομάδα που ακολουθεί, εξοικονομώντας πολύ χρόνο καθημερινά. Παραδείγματος χάριν, θα μπορούσες να ψήσεις ταυτόχρονα σ’ ένα ταψί σε διαφορετική λαδόκολλα, κοτόπουλο, μπιφτέκια και ψάρι, εξασφαλίζοντας έτσι αρκετά υγιεινά γεύματα για τις επόμενες ημέρες. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα λαχανικά ώστε να έχεις έτοιμη σαλάτα για τα γεύματά σου. Γλιτώνεις πολύ χρόνο κι αρκετές θερμίδες.

 

2. Περί φαηγτού (vol. 2)

Επιπλέον, μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου ή δίπλα σου -ανάλογα που βρίσκεσαι-ένα μπουκάλι ή θερμός με νερό. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείεται να ξεχάσεις να καταναλώσεις μέσα στην ημέρα, χωρίς να χρειάζεται μάλιστα να σηκώνεσαι γι’ ανεφοδιασμό, τουλάχιστον συχνά. Ακόμα μ’ αυτόν τον τρόπο θα σου είναι πιο εύκολο να θυμηθείς να καταναλώσεις ένα ποτήρι πριν από κάθε γεύμα σου, το οποίο θα σε ενυδατώσει κι αδιαμφισβήτητα θ’ ανακόψει κάπως την πιθανόν αυξημένη σου όρεξη. Φρόντισε επίσης, να έχεις μαζί σου 1-2 φρούτα καθαρισμένα ή και ξηρούς καρπούς όπως καρύδια/αμύγδαλα, ώστε μόλις πεινάσεις όπου κι αν είσαι, μπορείς εύκολα να καταναλώσεις κάτι απ’ αυτά αντί να φας κάτι πρόχειρο. Αν δε, συνδυάσεις όλα τα παραπάνω, αυτόματα θα δεις διαφορά, έστω και μικρή, στο βάρος σου, αφού έχεις αποκτήσει μια πιο σωστή διατροφική νοοτροπία κι έχεις αποφύγει πολλές άσκοπες θερμίδες και λεφτά από αγορασμένα φαγητά.

 

3. Περί προετοιμασίας

Ειδικά, αλλά όχι μόνο, για όσους από εσάς εργάζεστε ή έχετε αυξημένες ασχολίες από τις πρώτες πρωινές ώρες, καλό είναι να ετοιμάζετε τα δύο πρώτα και σημαντικότερα γεύματα, δηλαδή πρωινό και δεκατιανό, από το προηγούμενο βράδυ. Δυστυχώς και τα δύο συχνά και λανθασμένα παραλείπονται, με διάφορες δικαιολογίες. Έχοντάς τα προετοιμάσει όμως απότο προηγούμενο βράδυ, που έτσι κι αλλιώς ακόμα έχεις την υπερένταση ολόκληρης της ημέρας, γλιτώνεις αρκετά λεπτά από τον πολύτιμο πρωινό ύπνο σου και ταυτόχρονα εξασφαλίζεις μια σωστή εκκίνηση για τον οργανισμό σου.

 

4. Περί φροντίδας

Πολλές φορές, προκειμένου να μη στερηθούμε έστω κι ελάχιστα λεπτά ύπνου, αμελούμε την εξωτερική μας εμφάνιση και το γενικότερο styling. Για τον λόγο αυτό, ετοίμασε τα ρούχα που θέλεις να βάλεις κι όλα τα απαιτούμενα από την προηγούμενη μέρα. Μόλις ξυπνήσεις και βλέποντάς τα μπροστά σου, θα πειστείς πιο εύκολα να περιποιηθείς τον εαυτό σου, όχι για τους άλλους, δήθεν για ν’ αρέσεις, αλλά για σένα και μόνο. Είναι πολύ διαφορετική η ψυχολογία μας στη διάρκεια της ημέρας, όταν μας αρέσει αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη.

 

5. Περί ύπνου

Ένας άλλος μεγάλος βραχνάς της εποχής, ο οποίος παίζει τεράστιο ρόλο στην ψυχική υγεία μας κι ο οποίος τρώει ύπουλα τον πολύτιμο χρόνο μας, είναι τα κινητά. Σκαλώνουμε με τις ώρες στα social media και σκρολάρουμε χωρίς σταματημό, είτε για να χαζέψουμε, είτε γιατί περιμένουμε αυτό το πολυπόθητο μήνυμα από το άτομο που μας ενδιαφέρει. Όλη αυτή η διαδικασία επηρεάζει εκτός από τα μάτια μας και τα νεύρα μας, με ποικίλους τρόπους. Καλό είναι λοιπόν, να κλείνουμε το κινητό τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο, ώστε να χαλαρώσουμε το σώμα αλλά και το μυαλό μας.
Συμπληρωματικά με το παραπάνω, προσπαθούμε ν’ απέχουμε από οποιαδήποτε οθόνη δυο ώρες πριν τον ύπνο, είτε είναι τηλεόραση είτε υπολογιστής. Έχει αποδειχθεί άλλωστε από αρκετές έρευνες ότι η έκθεσή μας σ’ αυτές επηρεάζει τόσο τη διάρκεια όσο και την ποιότητα του ύπνου. Προτίμησε ν’ ακούσεις μουσική, οποιοδήποτε είδος σ’ ευχαριστεί και σε χαλαρώνει, ή γιατί όχι, να διαβάσεις ένα βιβλίο της αρεσκείας σου.

 

6. Περί άσκησης

Όπου μας δίνεται η ευκαιρία, επιλέγουμε να πηγαίνουμε από τις σκάλες αντί να παίρνουμε το ασανσέρ κι εννοείται προτιμάμε το περπάτημα αντί για το αυτοκίνητο για κοντινές αποστάσεις. Ακούγεται βαρετό και δύσκολο, αλλά, ειδικά εφ’ όσον κάποιοι από εμάς δε θέλουν ή δεν έχουν χρόνο για γυμναστική, τουλάχιστον να μην είμαστε σε πλήρη αποχή από κάθε είδους σωματική άσκηση.

 

7. Περί υποχρεώσεων

Κι ενώ πιο πάνω, φάνηκε να τάσσομαι κατά της τεχνολογίας -το οποίο δεν ισχύει- σ’ αυτό το σημείο θα προτείνω ανεπιφύλακτα τη χρήση της, στο κομμάτι των πληρωμών κι υποχρεώσεων. Έχουμε τόσα στο κεφάλι μας, οπότε γιατί να συμπεριλάβουμε σ’ αυτά κάτι που μπορούμε να το αποφύγουμε; Όλοι μας γνωρίζουμε τα πάγια έξοδα του μήνα, οπότε πολύ εύκολα και με τα ηλεκτρονικά μέσα που μας παρέχονται, μπορούμε να δημιουργήσουμε πάγιες εντολές για την εξόφλησή τους, αντί να χάνουμε πολύτιμο χρόνο σε ουρές καταστημάτων ή τραπεζών.

 

Δεν είναι λοιπόν δύσκολο ν’ ακολουθήσουμε τα παραπάνω hacks, ειδικά εφ’ όσον είμαστε πεπεισμένοι, να βελτιώσουμε τη σωματική υγεία κι ευεξία μας. Στην αρχή μπορεί να δυσκολευτούμε, αλλά θυμηθείτε ότι, σύμφωνα με έρευνες, για να μας γίνει κάτι συνήθεια, πρέπει να το κάνουμε για 21 μέρες συνεχόμενα. Τι είναι 21 μέρες μπροστά σε μια πιο εύκολη και υγιή ζωή;

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου