Ποια θα ήταν η αντίδρασή σας αν ο σύντροφός σας, σάς ζητούσε την άδεια να βρεθεί ερωτικά μ’ ένα άλλο άτομο, χωρίς εννοείται αυτό να έχει αντίκτυπο στη σχέση σας, ή αντίστοιχα σας έδινε το ελεύθερο να δράσετε ανάλογα; Κάντε το λίγο εικόνα, εμάς όλους που ζηλεύουμε ακόμα και τα like που τυχόν η σχέση μας μοιράζει, ν’ ακούμε μια τέτοια δήλωση!
Αυτή η δήλωση, λοιπόν έχει όνομα και λέγεται “Hall Pass” και το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την άδεια να σπάσεις έναν κανόνα ή κώδικα συμπεριφοράς. Ως όρος χρησιμοποιείται εντατικότερα στα σχολεία, όταν κάποιος μαθητής, δικαιολογημένα απουσιάζει από ένα μάθημα, προσκομίζοντας κάποιο υπογεγραμμένο- από τους γονείς συνήθως-χαρτί. Στην πορεία βέβαια, άρχισε να χρησιμοποιείται σαν όρος και στις ερωτικές σχέσεις, έχοντας όμως μια υποθετική κι αστεία διάσταση, συμφωνώντας οι δύο σύντροφοι για τη χρήση του «πιστοποιητικού απιστίας» σε περίπτωση που τους δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν επώνυμο που τούς εξιτάρει ερωτικά.
Θα θυμάστε άλλωστε οι περισσότεροι τη σχετική σκηνή από τα «Φιλαράκια» όπου ο Ross, ενώ έχει σχέση με τη Rachel, συναντά την Isabella Rossellini κι η πρώτη τού δίνει την άδεια να προσεγγίσει τη δεύτερη. Δεν το έκανε ασφαλώς γιατί δεν την ενδιέφερε ο Ross, αλλά γιατί ήταν τόσο σίγουρη για την απόρριψη, την οποία ομολογουμένως απήλαυσε. Πέρα όμως απ’ αυτό το φανταστικό ζευγάρι, υπήρξαν κι υπάρχουν κι άλλα στην πραγματικότητα που αποφάσισαν τη χρήση του, όπως η Melinda Gates, επέτρεπε στον σύζυγο της Bill Gates να συναντά την πρώην του ένα Σαββατοκύριακο κάθε χρόνο, ή όπως η Eleanor στον Franklin Roosevelt, καθώς και πολλά ακόμα ζευγάρια του Hollywood.
Μη μιλάμε όμως μόνο για επώνυμους, αφού και πολλοί από ‘μας όμως, έχουμε δώσει, έστω κι άθελα μας, “hall pass” στη σχέση μας, σε συζήτηση περί διάσημων ατόμων και το κάναμε μιλώντας εκ του ασφαλούς. Δεν έχουμε όλοι την τύχη του Ross άλλωστε, να πετυχαίνουμε τυχαία τους διάσημους που μάς εξάπτουν τη φαντασία. Κι αν δεν είναι ακριβώς έτσι; Αν όντως συναντήσει αυτό το άτομο κι εκμεταλλευτεί τη μεταξύ σας πλάκα; Ή ακόμα περισσότερο, αν μπει στον πειρασμό να επεκτείνει την «κάρτα απιστίας» για απεριόριστες διαδρομές με άτομα που το εξάπτουν ερωτικά εν γένει;
Έχοντας λοιπόν ανατραφεί σε μια κοινωνία, όπου προβάλλεται -συχνά- η μονογαμία, ενώ ταυτόχρονα, άτυπα κι ορθώς μαθαίνουμε ότι ο αρχικός βασικός παράγοντας για να επιτύχει μια σχέση είναι η κάθε είδους δέσμευση, σωματική, ψυχική και συναισθηματική, το παραπάνω, και δικαιολογημένα, μάς ακούγεται -ή έστω στους περισσότερους- σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Μην ξεχνάμε όμως, ότι υπάρχουν χώρες στις οποίες δε χρειάζεται καν “hall pass” αφού η πολυγαμία είναι απολύτως νόμιμη και συνήθης.
Παράδειγμα πέραν των ευρέως γνωστών, ένα μικρό χωριό στον Αμαζόνιο με τριάντα επτά ενήλικες, το οποίο, σε μελέτη του ανθρωπολόγου Thomas Gregor το 1985, απαριθμούσε ογδόντα οκτώ ενεργές ερωτικές σχέσεις. Δε βγαίνουν οι αριθμοί, καταλαβαίνετε. Επιπλέον κι όσο κι αν ακούγεται ξένο στ’ αυτιά κάποιων, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, όντες πολυγαμικοί, απολαμβάνουν περισσότερο τη σχέση τους, όταν ξέρουν ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορούν να συνευρεθούν ερωτικά με άλλα άτομα, χωρίς αυτή να διακυβεύεται.
Για να είμαστε βέβαια απόλυτα ειλικρινείς, δε χρειάζεται να είσαι πολυγαμικός για να έχεις μπει, έστω και μια φορά, στον πειρασμό να σκεφτείς ότι θα ήθελες κάποια στιγμή ν’ αδράξεις την ευκαιρία ενός hall pass, ιδίως αν βρίσκεσαι σε μια μακροχρόνια σχέση. Η σκέψη όμως απέχει μίλια από το να γίνει πράξη, εφόσον παράγοντες όπως τα συναισθήματά μας για τον σύντροφό μας, τα κοινωνικά μας πρότυπα, ο φόβος ότι κι η σχέση μας στο άκουσμα μιας τέτοιας δήλωσης μπορεί να θελήσει να πράξει ανάλογα κι εμείς πιθανόν δεν είμαστε έτοιμοι να το αποδεχτούμε, ο φόβος ότι θα θιχτεί η σεξουαλικότητα του συντρόφου μας, είναι ανασταλτικοί. Συνεπώς, είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που το έχουν σκεφτεί, ακολουθούν αυτοί που έχουν απιστήσει χωρίς άδεια προκειμένου ν’ αποφευχθούν τα παραπάνω προβλήματα και πολύ λιγότεροι αυτοί που έχουν καταφέρει να το συζητήσουν ανοιχτά με το ταίρι τους.
Αν λοιπόν -μονογαμικός ή πολυγαμικός δεν έχει σημασία- πιστεύεις ότι αντέχει το στομάχι σου αλλά και της σχέσης σου, τη χρήση του hall pass προκειμένου από κοινού ν’ ανακαλύψετε νέους -ριψοκίνδυνους- ορίζοντες, τότε πρέπει να γνωρίζεις τους βασικούς κανόνες του. Ασφαλώς κι υπάρχουν, όπως και σε μια οικεία, τυπική μονογαμική σχέση και δεν είναι άλλοι από την κατάλληλη και ποιοτική επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, την απόλυτη ειλικρίνεια, την οριοθέτηση και την ύπαρξη συναίνεσης σε κάθε βήμα. Μη σας πω ότι στις σχέσεις με «κάρτα ελευθέρας» προφανώς τα όρια πρέπει να είναι πολύ πιο ξεκάθαρα κι ορισμένα, αλλιώς θα μιλούσαμε για μονογαμική σχέση με απιστία.
Βέβαια ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι καλύτερο, ν’ απιστήσει ο άλλος και να το μάθεις; Ν’ απιστήσει και να μην το μάθεις ποτέ; Να σου ζητήσει την άδεια να το κάνει, δίνοντάς σου το περιθώριο να το κάνεις κι εσύ; Να πάρω μια ψαρόβαρκα το μωρό μου; Μάλλον στο τελευταίο κλίνω.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου