Θυμάστε την ταινία “Her” με τον Joaquin Phoenix το 2013; Αν όχι ή αν δεν την έχετε δει παραθέτω μεταφρασμένο τμήμα από την περίληψη στο “IMDB”: «Ο Theodore είναι ένας μοναχικός άντρας στα τελευταία στάδια του διαζυγίου του. Όταν δεν εργάζεται ως συντάκτης περνάει τον χρόνο του παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Αποφασίζει ν’ αγοράσει το νέο OS1, το οποίο διαφημίζεται ως το πρώτο τεχνητά ευφυές λειτουργικό σύστημα στον κόσμο. Ο Theodore βρίσκει γρήγορα τον εαυτό του να ερωτεύεται τη Samantha, τη φωνή πίσω από το OS1. Καθώς αρχίζουν να περνούν χρόνο μαζί, έρχονται όλο και πιο κοντά και τελικά ερωτεύονται». (Πηγή)
Ίσως αν διαβάζαμε λοιπόν αυτήν την περίληψη πριν από πολλά χρόνια να γελούσαμε και ν’ αναρωτιόμασταν εντυπωσιασμένοι «πώς στο καλό σκέφτηκε κάτι τέτοιο ο σεναριογράφος;». Το 2013 επίσης που βγήκε η ταινία κατατάχθηκε στην κατηγορία “Sci-Fi”, χαρακτηρίστηκε δηλαδή ως ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα όμως, που πλέον η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αρχίσει να μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας, μας κάνει το ίδιο εντύπωση; Μάλλον όχι και δικαίως.
Πριν λίγο καιρό λοιπόν η Caryn Marjorie γνωστή influencer -ιδίως στο Snapchat- προχώρησε σε μια ιδιαίτερα αξιοπερίεργη κίνηση, δημιουργώντας έναν εικονικό κλώνο του εαυτού της με σκοπό να «θεραπεύσει τη μοναξιά» όπως η ίδια δήλωσε στα social media. Μάλιστα σε συνεργασία με την εταιρεία “Forever Voices” ανέπτυξε ένα φωνητικό Chatbot με όνομα CarynAI το οποίο προέρχεται από το όνομα της και τα αρχικά των λέξεων “Artificial Intelligence” -δηλαδή Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η εν λόγω εταιρεία προκειμένου να έχει ένα αληθοφανές αποτέλεσμα στηρίχτηκε στα video από το κανάλι της Caryn στο youtube αλλά και σε κάθε άλλη ψηφιακή πληροφορία που άντλησε από τα μέσα δικτύωσής της, εφαρμόζοντάς τα στη συνέχεια στην τεχνολογία “ChatGPT”. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν εκπρόσωποι της ομάδας αυτού του εγχειρήματος «Έχουμε αφιερώσει πάνω από 2.000 ώρες για να σχεδιάσουμε σχολαστικά και να κωδικοποιήσουμε τη γλώσσα και την προσωπικότητα της Κάριν σε μια καθηλωτική εμπειρία τεχνητής νοημοσύνης». (Πηγή)
Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η δημιουργία ενός bot -αυτόνομο πρόγραμμα στο διαδίκτυο το οποίο μπορεί ν’ αλληλεπιδρά με άλλα συστήματα ή χρήστες- το οποίο μπορεί να συμμετάσχει σε προσωποποιημένες συνομιλίες με οποιονδήποτε βασισμένες σε εμπειρίες, ιδέες και καταστάσεις μιας πραγματικής σύγχρονης κοπέλας. Οι συνομιλίες που κάνει η εικονική Caryn είναι αυστηρά εμπιστευτικές -όπως δηλώνουν οι εμπλεκόμενοι- και μπορούν να είναι φιλικού αλλά και σ3χουαλικού περιεχομένου. Μάλιστα η διάρκειά τους μπορεί να είναι από 10 λεπτά έως κι αρκετές ώρες και περιλαμβάνουν σχέδια για το μέλλον, κομπλιμέντα, συμβουλές, έκφραση συναισθημάτων ή ακόμα και λίγο πιο πικάντικες συζητήσεις.
Και τώρα ας περάσουμε στο οικονομικό κομμάτι της υπόθεσης. Σύμφωνα με αναφορά του “Fortune” η CarynAI απέφερε κέρδη 71.610 δολαρίων μόλις την πρώτη εβδομάδα της δοκιμαστικής beta χρήσης της, αφού όσοι επιθυμούν να μιλήσουν μαζί της χρεώνονται ένα δολάριο το λεπτό. Οι χρήστες ήδη έφτασαν τους 1000 κι αναμένεται να ξεπεραστούν πολύ γρήγορα. Αν δε, έστω οι 20.000 ακόλουθοι από τους εκατομμύρια που έχει, αποκτήσουν συνδρομή στην εικονική εκδοχή της τότε μπορεί να κερδίζει 5 εκατομμύρια δολάρια σε μηνιαία βάση.
Κι όλα αυτά γιατί φτάσαμε να νιώθουμε άνετα μόνο πίσω από οθόνες -ακόμα κι αν ο αποδέκτης δεν είναι αληθινός. Έχουν γίνει που έχουν γίνει δύσκολες οι σχέσεις, έχουν μπει στο παιχνίδι και τα κινητά που τις έχουν κάνει ακόμα πιο απρόσωπες, βολευτήκαμε κι εμείς μ’ αυτόν τον τρόπο κι οι ανασφάλειές μας, ε μην αρχίσουμε τώρα να πληρώνουμε κι εικονικά γκομενέτα. Πάει πάρα πολύ.