Αμέτρητες φορές, όλοι μας, έχουμε πέσει στην παγίδα του να προσπαθήσουμε να πατρονάρουμε τον σύντροφό μας. Γίνεται ασυναίσθητα, σαν μηχανισμός αυτό-συντήρησης και μεταφράζεται μέσα από σκέψεις ή εκφράσεις μας, του τύπου, «θα τον κάνω άνθρωπο», «σταμάτα να έχεις τόσο εγωισμό» και πολλά πολλά ακόμα.
Είναι πολύ απλό αν σκεφτείς ότι δεν έχεις καμία δικαιοδοσία να επιδράς πάνω στη συμπεριφορική διαδικασία ενός ανθρώπου επειδή έχει την ιδιότητα της σχέσης σου. Κάθε ένας, έχει χτίσει τον χαρακτήρα του, από την προσωπική του προσπάθεια, τις επιρροές από τον περίγυρό του, τις γενικότερες συναναστροφές και βιώματά του. Όπως αυτό ισχύει για σένα, ισχύει και για το ταίρι σου. Αν υπάρχει στον άνθρωπό σου κάποιο ελάττωμα, που εσένα σε εκνευρίζει, είναι δικαίωμά του να το αλλάξει όποτε κι αν το θελήσει εκείνο κι όχι όταν θα το επιβάλεις εσύ, επειδή σε χαλάει και σε ζορίζει. Το ίδιο δεν κάνεις κι εσύ άλλωστε;
Αντιθέτως, αυτό που μπορείς να ελέγξεις κι επιβάλλεται να το κάνεις, είναι τα δικά σου όρια κι αντοχές. Συνεπώς αντί να προσπαθείς, λανθασμένα, να οριοθετήσεις τον σύντροφό σου, προσπάθησε να θέσεις όρια σε σένα, που είναι και το ζητούμενο. Βάλε κάτω τον εαυτό σου και κάντε μια ντόμπρα συζήτηση, για το ποια είναι εκείνα τα πράγματα που σε ενοχλούν αλλά μπορείς να δεχτείς και ποια είναι αυτά που αποτελούν τις κόκκινες γραμμές σου- αυτές που αν το ταίρι σου τις πατάει θέλεις να τα σπάσεις όλα.
Βάλε στο μικροσκόπιο των αντοχών σου κάθε συμπεριφορά κι εξέτασέ τις εξονυχιστικά, αφού τα προσωπικά όρια κι οι κόκκινες γραμμές διαφέρουν στο κάθε άτομο. Εντόπισε, τι από όλα αυτά, μπορείς να δουλέψεις και τι όχι. Αντικειμενικά όμως, απογυμνωμένος από φόβους κι ανασφάλειες. Τότε μόνο θα έχεις τα δεδομένα σου για να προχωρήσεις με οποιονδήποτε τρόπο.
Μόνο όταν το καταφέρεις αυτό για την πάρτη σου, θα κάνεις ένα βήμα πιο κοντά στο να είσαι ευτυχισμένος, κι οι λόγοι είναι απλοί. Εντοπίζοντας κάθε τι που δεν ξεπερνάει τις αντοχές σου, αλλά δέχτηκες ότι μπορείς να συμβιβαστείς μ’ αυτό, κάθε φορά που θα εμφανίζεται μπροστά σου αντίστοιχη συμπεριφορά, εσύ θα είσαι σε θέση να το διαχειριστείς πολύ καλύτερα, ή ακόμα και να το αγνοήσεις αν χρειαστεί, αποφεύγοντας περιττούς καβγάδες, μουρμούρες και γκρίνιες. Αν πάλι, εμφανιστεί συμπεριφορά η οποία φλερτάρει έντονα, ίσως πατάει, ή ακόμα και ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές σου, τότε θα είσαι σε θέση, αργά ή γρήγορα να το λήξεις, όσο κι αν αρχικά σε πονάει. Θα έχεις όμως τη δυνατότητα ν’ αντιληφθείς ότι όσο κι αν δυσκολεύεσαι τώρα, κάποια στιγμή θα συνέλθεις, αφού θα καταλάβεις, ότι σίγουρα αυτό είναι ένα πολύ καλύτερο σενάριο, συγκριτικά με το ν’ αναλώνεσαι συνεχώς σε ανούσιους καβγάδες, οι οποίοι καταλήγουν να σπάνε τα νεύρα σου και να δυστυχείς, μόνο και μόνο επειδή απαιτείς να φέρεις τον άλλον στα μέτρα σου.
Αυτή είναι κι η πραγματική ουσία, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ευτυχία και την ψυχική ηρεμία μας, ότι δεν είναι εφικτό να φέρεις κανέναν στα μέτρα σου με το ζόρι. Καλώς ή κακώς δεν μπορούμε να ορίσουμε τη στάση, τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του έρωτά μας κι όσο πιο γρήγορα αποδεχτούμε την πραγματικότητα, τόσο πιο εύκολα θα διαχειριστούμε τις καταστάσεις που συναντάμε εντός της σχέσης και δεν είναι πάντα ρόδινες.
Βρες λοιπόν τις δικές σου γραμμές, τις δικές σου αποστάσεις ασφαλείας και φρόντισε να μείνουν σταθερές αν θες να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος με τον εκάστοτε σύντροφό σου, αντί να τις σβήνεις και να τις αυξομειώνεις από φόβο, γινάτι και εγωισμό.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου