Πολύ συχνά ακούμε διάφορους βασικούς κανόνες που υποτίθεται πως πρέπει ν’ ακολουθήσουμε σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε ένα πρόσωπο να μας ερωτευτεί. Οι περισσότεροι μάλιστα χαρακτηρίζονται ως «χρυσοί κανόνες» κι εγγυώνται σίγουρα αποτελέσματα στην κατάκτηση του στόχου μας ή στη διατήρηση των κεκτημένων μας (ή τουλάχιστον έτσι μας έχουν αφήσει να νομίζουμε).
Πρόκειται για κανόνες, οδηγίες χρήσης, κόλπα και τερτίπια, τα οποία προσπαθούν να βγάλουν με το τσιγκέλι τα συναισθήματα, την ίδια στιγμή που καταστρέφουν την ψυχολογία και ξεγελούν τη λογική ενός ατόμου. Πολλές φορές -θέλοντας και μη- πέφτουμε κι εμείς στην παγίδα τους, πρόθυμοι να ενστερνιστούμε τέτοιες τακτικές προκειμένου να κερδίσουμε το υποψήφιο ταίρι. Πάμε λοιπόν να καταρρίψουμε 5 από τους πιο πολυφορεμένους κανόνες του φλερτ!
1. Σφυρίζοντας αδιάφορα
Σ’ αρέσει κάποιος/α και θέλεις απεγνωσμένα να γίνει δικός/ή σου; Τέλεια! Δείξε πλήρη αδιαφορία και περίμενε εναγωνίως ν’ αναπτύξει μαντικές ικανότητες, ώστε να ψυχανεμιστεί τον έρωτά σου πίσω από την ψύχρα σου. Φοβερός κανόνας αφού και να είχες έστω μία ελπίδα να συμβεί κάτι, πόσο ν’ αντέξει η άλλη πλευρά να χτυπάει σε παγόβουνο; Ολόκληρος Τιτανικός και μπροστά του βυθίστηκε. Μετά όταν έρθει η ώρα που θα αντικρύσεις το πρόσωπο που ποθείς με άλλο ταίρι, μην το ρίξεις στο bad timing αλλά στη δική σου συμπεριφορά.
2. Πες μου ένα ψέμα για μένα!
Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι ένα-δύο αθώα ψεματάκια δημιουργούν μυστήριο γύρω από το όνομά μας και μας δίνουν το πλεονέκτημα στη διαχείριση -ή πιο σωστά στη χειραγώγηση- του άλλου. Καθόλου σωστά, αφού ακόμα κι ένα αθώο ψέμα συνοδεύεται στη συνέχεια από πολλά μικρότερα για τη συντήρησή του, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να χαθεί η μπάλα από πλευράς και ν’ αποκαλυφθεί η αλήθεια. Τότε όμως θα είναι πια αργά για να το σώσεις και να κερδίσεις το χαμένο έδαφος.
3. Όπως είσαι μείνε, μην αλλάξεις τίποτα!
Άλλος ένα απαράβατος χρυσός κανόνας είναι αυτός που απαιτεί να μείνουμε όπως ακριβώς είμαστε και να μην αλλάξουμε. Ίσως είναι κι αυτός που έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη παρεξήγηση στο παιχνίδι του έρωτα, αφού συνήθως ο τρόπος που τον ερμηνεύουμε είναι πως πρέπει να μείνουμε στάσιμοι, με τα ελαττώματά μας, χωρίς διάθεση βελτίωσης και χωρίς ίχνος προσπάθειας για μικρές υποχωρήσεις ή συμβιβασμούς στο πλαίσιο μιας υγιούς σχέσης. Το ουσιαστικό νόημα του κανόνα είναι η πλήρης αποδοχή του εαυτού μας, η αυτογνωσία σχετικά με τα προτερήματα και τα στραβά μας κι η συνεχής προσπάθεια αυτοβελτίωσης, κάτι το οποίο στη συνέχεια θα βοηθήσει αδιαμφισβήτητα και τη σχέση. Ας διαχωρίσουμε λοιπόν μια και καλή την αλλοίωση του χαρακτήρα μας για χάρη ενός έρωτα από τη βελτίωσή του για χάρη του εαυτού μας.
4. Run Forest, run!
Πολύ γνωστός κανόνας είναι και ο «κάνε τη σχέση σου να τρέχει με κάθε τρόπο και μέσο» . Με λίγα λόγια δημιούργησε ανασφάλειες κι ερωτηματικά, ένα κλίμα αβεβαιότητας, ώστε να φτάσεις τον άλλο στα άκρα του και να έρθει η ώρα να ξεσπάσει με γκρίνιες, ζήλιες, τσακωμούς και σκηνές. Πολύ χρήσιμος κανόνας αν θέλεις να το λήξεις κι όχι να το αναζωπυρώσεις, όπως επίσης κι αν λατρεύεις να κάνεις στους άλλους όλα όσα δε θα ήθελες να σου κάνουν.
5. 100 κατασκευαστές έρωτα συνιστούν κολπάκια
Τελευταίος κανόνας -αν και μοιάζει γενικευμένος- είναι εκείνος που μας προτρέπει ν’ ακολουθούμε είτε κάτι από τα παραπάνω, είτε πολλά και διάφορα άλλα κολπάκια για να κάνουμε τον άλλον να τρέχει από πίσω μας. Στον αυθεντικό, στον γνήσιο έρωτα δεν υπάρχουν κανόνες κι αυτή ακριβώς είναι η μαγεία του. Κανένας δεν ερωτεύεται με τον ίδιο τρόπο, ούτε καν το ίδιο άτομο σε κάθε σχέση, οπότε πώς προσπαθούμε να βάλουμε σε καλούπια συμπεριφορές κι αποτελέσματα; Δε μπαίνει σε φόρμα ο έρωτας για χάρη κανενός.
Ας αφήσουμε λοιπόν τις τσαχπινιές γι’ άλλους τομείς της ζωής μας κι ας ακολουθήσουμε τυφλά αυτό που προστάζει η καρδιά μας, εάν όντως θέλουμε να γευτούμε έναν αυθεντικό, ισχυρό έρωτα που θα μας ανανεώσει!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.