Λένε πώς «όπως σε βρει το νέο έτος έτσι και θα συνεχίσει». Ασφαλώς κι αυτή η δήλωση ανήκει στη σφαίρα των προκαταλήψεων αλλά όπως και να ‘χει θέλουμε την πρώτη μέρα του χρόνου να την περνάμε όμορφα, με γέλια, αγκαλιές, χουχουλιάρικες στιγμές, επιτραπέζια, τζάκι κι εννοείται αγαπημένα πρόσωπα. Επίσης, κι ως είθισται όλο και σε κάποιο τραπέζι θα βρεθούμε μέρα που είναι, είτε αν αυτό το διοργανώνουμε εμείς είτε κάποιος οικείος μας. Αν λοιπόν συνδυάσουμε όλα τα παραπάνω, με highlight την προκατάληψη σε περίπτωση που όντως ισχυει, τι έχουμε; Έχουμε Χ πράγματα που πρέπει ν’ αποφύγεις στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά κι όμορφα. Πάμε να τα δούμε μαζί.

 

1. Μην αγγίξεις τις σαλάτες. Αφού όλοι ξέρουμε ότι θα φάμε παραπάνω τέτοια μέρα ό,τι και να λέμε, γιατί να γεμίζουμε άδικα το στομάχι με αυτές;

 

2. Απόφυγε να πιεις αλκοόλ. Σας τρόμαξα; Έχει συνέχεια η πρόταση. Απόφυγε να πιεις αλκοόλ χωρίς να πίνεις ταυτόχρονα κι αρκετό νερό. Δε θα ήθελες σίγουρα να πάθεις το πρώτο hangover του νέου έτους τέτοια μέρα.

 

3. Μη βάλεις στο πιάτο μεγάλες μερίδες. Γιατί; Όχι γατί θα κάνουμε δίαιτα μέρα που είναι αλλά γιατί πρέπει, πρώτον να τα δοκιμάσουμε όλα και δεύτερον ν’ αφήσουμε χώρο για τα 8 διαφορετικά γλυκά.

 

4. Μη διανοηθείς -για το καλό σου το λέω- να ξεκινήσεις συζήτηση για τα πολιτικά. Άστα για άλλη μέρα γιατί σίγουρα δε θα θέλεις να τσακωθούν οι πιο φανατικοί του τομέα.

 

5. Προσπάθησε να μην πιάσεις στα χέρια το κινητό σου. Κοίταξε να περάσεις καλά κι αν σε θυμηθήκε κάποιος πρώην, κάποιο φλερτ ή οποιοσδήποτε άλλος, δε χάθηκε ο κόσμος απαντάς αργά το βράδυ.

 

6. Αν παίξετε επιτραπέζια, μη βάλεις τα ζευγάρια στην ίδια ομάδα. Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, αν δε με ακούσεις, να κλείσουν σπίτια.

 

7. Καλό θα ήταν να μην επιλέξεις στενά ρούχα γι’ αυτή τη μέρα. Αντιθέτως επίλεξε κάτι άνετο, όπως έκανε κι ο Joey τη μέρα που έπρεπε να φάει όλη τη γαλοπούλα.

 

8. Αν διοργανώνεις εσύ το τραπέζι, προσπάθησε να μη βάλεις άτομα που ίσως δεν τα πάνε και πολύ καλά, σε κοντινή απόσταση. Σκέψου το εορταστικό τραπέζι σαν δεξίωση γάμου, που βγάζεις ολόκληρο αλγόριθμο για να βρεις τις ιδανικές θέσεις για όλους.

 

9. Σε περίπτωση που «έχεις μια αγάπη μια πληγή» -όπως λέει κι ένα γνωστό τραγούδι- προτίμησε να μη στείλεις ευχές, την ίδια μέρα τουλάχιστον. Κρίμα δεν είναι πρώτη μέρα του χρόνου να μείνεις σε κάνα «διαβάστηκε» ή ακόμη χειρότερα να μη λάβεις απάντηση;

 

10. Αν το τραπέζι είναι οικογενειακό προσπάθησε να είναι διακριτική η παρουσία σου, μήπως και γλιτώσεις τις κλασσικές προσωπικές ερωτήσεις για τη σχολή, το γάμο, τα παιδιά κι όλα αυτά. Να είμαστε ειλικρινείς δε θα γλιτώσεις εύκολα αλλά προσπάθησε και μην πέσεις αμαχητί.

 

11. Αντίστοιχα, αν είσαι απ’ αυτούς που ρωτάς τους άλλους «πότε θα παντρευτείς» μην το κάνεις. Κατάπιε το.

 

12. Σε καμία περίπτωση μην ανακοινώσεις τους στόχους σου για τη νέα χρονιά. Ότι θα θέσεις στόχους είναι δεδομένο. Όλοι αυτό κάνουμε άλλωστε. Αλλά επειδή 90% δεν τους υλοποιούμε, καλό θα ήταν να μην έχουμε μάρτυρες.

 

13. Αν είσαι εσύ ο οικοδεσπότης, απόφυγε να έχεις μόνο μία βασιλόπιτα. Να έχεις και μια δεύτερη έστω μικρότερη. Γιατί; Απλό. Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που θέλει το μικρότερο παιδί στον χώρο να κερδίζει σώνει και ντε το φλουρί. Δε λέω παιδιά είναι να χαρούν, αλλά κι εμείς δηλαδή να μη χαρούμε; Γι΄αυτόν τον λόγο μία βασιλόπιτα για τα παιδιά και μία για τα ρέστα.

 

14. Αν διοργανώνεις εσύ το τραπέζι μην αφήνεις όλους να βάζουν μουσική γιατί το πιο πιθανό, από ‘κει που θα παίζει τραπ θ’ ακολουθεί το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας. Έχε εσύ τον έλεγχο καλύτερα.

 

15. Μην πέσεις στην παγίδα και σκεφτείς ότι την επόμενη ή σε λίγες μέρες επιστρέφεις στη δουλειά ή στις υποχρεώσεις σου. Άσε τα στην άκρη γι’ αυτήν τη μέρα. Αυτά εκεί θα ‘ναι, δε φεύγουν.

 

Μην αποφύγετε να περάσετε όμορφα, με αγαπημένα πρόσωπα, χαμόγελα κι ευχές!

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό