Λοιπόν, θα παίξουμε ένα παιχνίδι. Πιάστε το κινητό σας κι αρχίστε να ψάχνετε τις επαφές σας. Πάρτε τες από την αρχή, από το Α έως το Ω. Κερδίζει αυτός που γνωρίζει όλα ή τα περισσότερα από τα ονόματα που συνάντησε στις επαφές του.
Αυτά τα smart phones είναι πραγματικά έξυπνα τελικά γιατί φέρνουν από μόνα τους στα «αγαπημένα» τις επαφές εκείνες με τις οποίες έχεις πιο συχνή επικοινωνία. Πολλές φορές πας κατευθείαν εκεί, για να καλέσεις κάποιον. Έτσι δεν κάνεις τον κόπο να ανοίξεις τις επαφές και να αρχίσεις να ψάχνεις.
Γιατί αν ψάξεις, θα ξεθάψεις από εκεί μέσα αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Ξεχασμένα τηλέφωνα παλιών φίλων, πρώην συντρόφων που δεν είστε πια ούτε φίλοι, πρώην συναδέλφων, ξαδέλφια με τα οποία δε μιλάτε πια. Μιλάμε για πραγματική ανασκαφή, ειδικά αν για αρκετά χρόνια δεν έχεις αλλάξει κινητό ή κάρτα SIM στην οποία είναι αποθηκευμένα όλα τα τηλέφωνα από τη στιγμή που έπιασες κινητό στο χέρι σου.
Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πάντως να το κάνεις αυτό και να θυμηθείς άτομα που κάποτε μπορεί να ήταν στην πρώτη γραμμή των αγαπημένων και πιο συχνών επαφών σου, άτομα με τα οποία μιλούσες κάθε μέρα. Μπορεί να είναι ένας παλιός έρωτας ή παλιός συνάδελφος ή φίλος που χάθηκε στην πορεία.
Σκέφτεσαι ότι αυτός ο άνθρωπος κάποια στιγμή ήταν στο επίκεντρο της ζωής σου. Είχες μαζί του καθημερινή και στενή επαφή. Είναι πολύ περίεργο συναίσθημα να τον βλέπεις τώρα ξεχασμένο στο κινητό σου και να σκέφτεσαι ότι αν τον πάρεις τηλέφωνο μπορεί και να μη θυμάται πια ούτε το όνομά σου.
Το καλύτερο από όλα είναι να βρίσκεις στις επαφές σου ονόματα τα οποία δε σου θυμίζουν τίποτα αυτήν τη στιγμή. Τα βλέπεις κι επί πέντε λεπτά κάθεσαι και σκέφτεσαι: «ποιος είναι αυτός τώρα που τον έχω στο κινητό μου με όνομα κι επίθετο». Ίσως ήταν μια τυχαία γνωριμία, ίσως κάποιος που σου έδωσε το τηλέφωνό του αλλά ποτέ δεν μπήκες στον κόπο να τον πάρεις. Ίσως είναι επαγγελματίες τους οποίους δε χρειάστηκες ποτέ τελικά.
Παραμένουν όμως όλοι εκεί, μέσα στο πιο προσωπικό κι απαραίτητο εργαλείο για όλους πια. Πιάνουν χώρο στη μνήμη του κινητού σου, αλλά δεν υπάρχει καθόλου χώρος γι’ αυτούς στη δική σου μνήμη. Κάποιοι δε σου θυμίζουν απολύτως τίποτα όσο κι αν προσπαθήσεις. Κάποιοι άλλοι σου φέρνουν στο μυαλό ευχάριστες, δυσάρεστες ή αδιάφορες αναμνήσεις της σύντομης ή ακόμη και μακρόχρονης γνωριμίας σας. Με κάποιους από αυτούς, στην καλύτερη περίπτωση, μιλάτε μια φορά το χρόνο ίσως σε καμιά γιορτή.
Γιατί κρατάς αυτά τα τηλέφωνα στη μνήμη του κινητού σου όμως; Μπορείς να τα σβήσεις πια, αφού ήδη έχουν σβηστεί εδώ και καιρό από τη δική σου μνήμη. Δυστυχώς, το κινητό δεν έχει ακόμα ενσωματωμένο ένστικτο αυτοσυντήρησης, όπως έχει το ανθρώπινο μυαλό το οποίο απωθεί δυσάρεστες ή άχρηστες αναμνήσεις, για να κάνει χώρο για καινούριες. Στο κινητό αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει χειροκίνητα. Πρέπει να τις πάρεις και να τις σβήσεις μία-μία όλες αυτές τις άχρηστες επαφές που πιάνουν τζάμπα χώρο.
Κι όταν φτάσεις στα ονόματα πρώην φίλων ή πρώην συντρόφων ή πάτα το κουμπί να κάνεις κλήση, για να ανανεωθεί η φιλία σας ή, αν δεν έχεις σκοπό να το κάνεις, σβήσε τα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Όταν, όμως, φτάσεις στο όνομα ενός πρώην έρωτα, ο οποίος σε πλήγωσε, αλλά έχεις ακόμα το κινητό του, τότε μη διστάσεις ούτε στιγμή, σβήσε το κατευθείαν. Δεν υπάρχει περίπτωση να σε ξανακαλέσει και καλό είναι να μην το κάνεις κι εσύ, ούτε κατά λάθος. Κι αν γίνει ποτέ η μεγάλη έκπληξη και του έρθει να σε ξαναπάρει τηλέφωνο, άσε τη ζωή να σε ξαφνιάσει. Σκέψου πόσο θα της χαλάσεις την έκπληξη αν μετά από χρόνια σε καλέσει ένας πρώην έρωτας κι εσύ δεις το όνομά του να εμφανίζεται ξαφνικά στην οθόνη;
Ας ξεφορτωθούμε από τη ζωή μας οτιδήποτε περιττό κι άχρηστο ξεκινώντας έτσι απλά και συμβολικά από τις ξεχασμένες επαφές στο κινητό μας. Δεν τις χρειαζόμαστε ούτε κι εκείνες μας χρειάζονται πια. Άρα δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν ούτε καν ηλεκτρονικά στο χώρο μας. Θα ήταν πολύ καλό και παραγωγικό, αν κάναμε το ίδιο και με τους φίλους στο facebook. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Μια ανανέωση ποτέ δεν κάνει κακό. Αντιθέτως, μας ξαλαφρώνει από περιττά βάρη και περιττά λάθη.
Επιμέλεια Κειμένου Βασιλικής Γραμμένου: Πωλίνα Πανέρη