Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων των ανθρώπων, μιας και τείνουμε να τρεφόμαστε από την αλληλεπίδραση με άλλους κι από την επικοινωνία. Κάνουμε νέες φιλίες ως παιδιά, στη συνέχεια νέες γνωριμίες ως φοιτητές, αλλά και στη δουλειά μας πια ως συνεργάτες. Πώς οι σχέσεις αυτές, οι φιλίες και οι νέες γνωριμίες επηρεάζουν την ερωτική μας σχέση και ποιο ρόλο παίζουν;

 

Φίλοι

Γι’ αρχή έχουμε τους φίλους μας που σε μια ερωτική μας σχέση παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο, μιας και στην αρχή υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το πώς θα δουν τη νέα μας σχέση κι αν θα τα βρουν μεταξύ τους. Η έγκριση από αυτούς για το νέο σύντροφο αλλά και η συμπάθεια του νέου συντρόφου προς τους φίλους είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη μιας νέας σχέσης. Σίγουρα κανείς δε θα ήθελε να διαλέξει ανάμεσα σε αυτά τα δυο μιας και το πρώτο ανέκαθεν ήταν σημείο αναφοράς για όλους μας. Μια αρμονική σχέση μεταξύ τους και μια ανάπτυξη φιλίας θα ήταν το ιδανικό σενάριο. Σε περίπτωση όμως που μια από τις δυο πλευρές δεν αναπτύξει και τα καλύτερα συναισθήματα για την άλλη, τότε ίσως δημιουργηθούν και τα πρώτα προβλήματα στη ερωτική μας σχέση, μιας και γι’ αρχή θα πρέπει να διαμοιράζεται ο χρόνος για να ικανοποιούνται και οι δυο πλευρές, ώτου γίνει κάποιο θαύμα κι αποκτήσουν μια επικοινωνία. Διαφορετικά η τραμπάλα θα γίνει εξαντλητική και θα πρέπει κάτι να μείνει πίσω.

 

Οικογένεια

Από την άλλη έχουμε μια σταθερά στη ζωή μας που παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Αυτή είναι η οικογένειά μας. Περνάει ο καιρός λοιπόν κι έρχεται η στιγμή που πρέπει να το ανακοινώσεις στους γονείς σου πως μοιράζεσαι τη ζωή σου με έναν άνθρωπο. Όσο μοντέρνοι κι αν θέλουμε να είμαστε, η άποψη και η έγκριση των γονιών μας πάντα θα παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στις κινήσεις μας ως η επιβεβαίωση των ενήλικων επιλογών μας. Καλώς ή κακώς, τις όμορφες στιγμές που περνάμε με τον σύντροφό μας, έχουμε την ανάγκη  να τις μοιραζόμαστε και με τα κοντινά μας πρόσωπα. Εδώ, αν κι υπάρχουν πολλά σενάρια, θα εστιάσουμε στις δυο ακραίες επιλογές. Είτε δεν τον θέλουν στη ζωή μας, είτε τον λατρεύουν από την πρώτη στιγμή. Στην πρώτη περίπτωση βρίσκονται και οι πιο πολλές δυσκολίες, μιας και δε θα μπορείς ν’ αναφέρεις γεγονότα και στιγμές σε καμία από τις δυο πλευρές, αφού δεν υπάρχει η αποδοχή. Έτσι αφήνεις σταδιακά το χάσμα να μεγαλώνει μέχρι να αναγκαστείς να οριοθετηθείς απέναντι και στις δυο πλευρές βρίσκοντας έστω μια τυπική μορφή επικοινωνίας μεταξύ τους. Στη δεύτερη περίπτωση, δεν έχεις να κάνεις κάτι, πέρα από το να το απολαύσεις.

 

Επάγγελμα

Εδώ οι ρόλοι αντιστρέφονται. Μέχρι τώρα βλέπαμε πώς επηρεάζει τη σχέση μας το πώς δέχονται ή όχι οι άλλοι τον άνθρωπό μας. Σε αυτή την περίπτωση κυρίαρχο ρόλο παίζει ο σύντροφός μας. Ποια είναι η άποψή του για τη δουλειά μας; Πώς αντιμετωπίζει τις ώρες εργασίας μας; Είναι υποστηρικτικός κι ενθαρρυντικός απέναντι σε αυτό που κάνουμε ή όχι; Η έγκρισή του λοιπόν γι’ αυτό που κάνουμε μας δίνει αυτοπεποίθηση κι επιβεβαίωση, εκτός από κίνητρο. Στην αντίθετη περίπτωση, θα ξεκινήσει να χάνεται η επικοινωνία, μιας και το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας το περνάμε στον εργασιακό μας χώρο και δε θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για όλα όσα έγιναν στη δουλειά, προκειμένου να αποφύγουμε κακόβουλα σχόλια και συγκρούσεις. Από την άλλη, ακόμη και οι διαπροσωπικές σχέσεις που αποκτούμε εντός του εργασιακού μας περιβάλλοντος μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη σχέση μας, καθώς αν υπάρχει ζήλια, είτε διάθεση ελέγχου, τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για τους βαθμούς ελευθερίας μας.

 

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους τρεις βασικούς πυλώνες αυτούς το ταίρι μας, ίσως και να φανερώνουν και τα αισθήματά του για εμάς και το πόσο μακριά θέλει να πάει αυτή η βαλίτσα. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε πάντα στη μέση, ούτε χρειάζεται πάντα να επιλέγουμε και να μοιράζουμε τον χρόνο μας σε κομμάτια για να ικανοποιούνται όλοι οι άλλοι. Καμιά φορά ό,τι αξίζει δεν είναι δύσκολο. Κυλάει και γι’ αυτό΄αξίζει τόσο πολύ.

Συντάκτης: Άντρια Χατζηθωμά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου