Στην εποχή όπου ο χρόνος πετάει κι εμείς από πίσω τρέχουμε για να τον προλάβουμε, όλοι κάποια στιγμή πιάσαμε τον εαυτό μας, να μην του φτάνουν 24 ώρες για να προλάβει όλα όσα έχει ή θέλει να κάνει. Τρέχουν τόσα πολλά στο μυαλό ενός ανθρώπου μέσα στην ημέρα που πρέπει να τα φέρει εις πέρας όμως μια αδυναμία στο να οργανώσουμε το χρόνο μας μέσα στα τόσα πολλά υπάρχει. Μην ανησυχείς όμως! Παρακάτω σου έχουμε ετοιμάσει μια λίστα έτσι ώστε να μπορέσεις να οργανώσεις σωστά το χρόνο σου, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσεις τις δουλειές σου on time!
Βήμα Πρώτο: Πάρε ημερολόγιο και ξεκίνα να γράφεις
Ξεκίνα να καταγράφεις καθετί που έχεις να κάνεις μέσα στην ημέρα σου, είτε αυτό αφορά τον χώρο εργασίας σου, είτε προσωπικές σου ασχολίες. Καλό θα ήταν δίπλα από κάθε ασχολία/δραστηριότητα να αφήνεις κι ένα περιθώριο έτσι ώστε κάθε φορά που τελειώνεις με μια υποχρέωση να σημειώνεις ότι έχει ολοκληρωθεί. Με αυτό τον τρόπο έχεις δυο σε ένα. Εκτός του ότι καταγράφεις τα πάντα κι έτσι δεν χάνεις την μπάλα, δημιουργείς και το καθημερινό σου πρόγραμμα σε χρόνο dt. Στο πρόγραμμα όμως αυτό που θα φτιάξεις, χρειάζεται να είσαι τυπικός. Δε λες “Αυτό μπορώ να το κάνω κι αύριο”. Μην αναβάλλεις καταστάσεις, γιατί κάπως έτσι ξεκινάει η έλλειψη χρόνου. Προσπάθησε λοιπόν να τηρείς το πρόγραμμα που φτιάχνεις, έτσι ώστε στο τέλος να μένει και χρόνος για σένα. Α, και μην ξεχνάς πως μέσα στον προγραμματισμό σου πρέπει να θέτεις κι ένα μικρό χρονικό διάστημα για το διάλειμμά σου.
Βήμα Δεύτερο: Θέσε σωστά τις προτεραιότητές σου
Για τον καθένα μας διαφέρει το σημαντικό από το ασήμαντο. Αυτό οφείλεται κυρίως στη δουλειά μας, αλλά και στις προσωπικές μας ανάγκες. Στην καθημερινότητά μας ωστόσο υπάρχουν αυτά που “πρέπει” να γίνουν οπωσδήποτε κι αυτά που θα θέλαμε να κάνουμε. Εγώ λοιπόν θα συμβούλευα – μιας και δεν μ’ αρέσει να ακολουθώ μόνο τα πρέπει- στον προγραμματισμό που λέγαμε πιο πάνω, να ξεκινάς με αυτά που πρέπει να γίνουν και προς το τέλος του προγράμματος να βάζεις κι ένα από τα θέλω σου. Έτσι, θα κουράζεσαι όλη μέρα με όσα χρειάζεται να κάνεις, αλλά στο τέλος της ημέρας θα ξεσκάς, γιατί θα κάνεις αυτό που θες. Εν ολίγοις φορτώνεις όλη μέρα και για να μην κάνεις μπαμ σε κανένα αθώο πλάσμα ηρεμείς ψυχολογικά με κάτι που σου αρέσει. Αυτό μπορεί να είναι μια βόλτα, ή το γυμναστήριο, ή μια γύρα στα καταστήματα.
Βήμα Τρίτο: Μην υποτιμάς το απρόβλεπτο
Όλα καλά μέχρι εδώ. Κάναμε οργάνωση, θέσαμε και προτεραιότητες. Τι γίνεται όμως όταν κάτι αναπάντεχο, που δεν ήταν στο πρόγραμμα ξεπετάγεται από το πουθενά; Θα μας πιάσει καμία κρίση πανικού και θα τρέχουμε και δε θα προφταίνουμε; Σε κάθε ασχολία που έχεις να κάνεις να βάζεις στον υπολογιζόμενο χρόνο σου 10 λεπτά περισσότερα. Μην καθησυχάζεσαι όμως λέγοντας πως έχεις χρόνο. Δεν έχεις. Ακόμη τουλάχιστον, αφού προσπαθούμε να τον οργανώσουμε. Προσπάθησε να κρατάς τα deadline που θέτεις κι άφησε εκείνα τα 10 λεπτά να σου περισσεύουν. Στην περίπτωση που προκύψει κάτι το οποίο δεν έχεις προβλέψει δε θα χρειαστεί να πανικοβληθείς αλλά ούτε να βγεις από το πρόγραμμά σου. Τα 10 λεπτά επιπλέον που θα προσθέτεις θα σε βοηθήσουν έτσι ώστε να μπορείς να διαχειριστείς και τέτοιες καταστάσεις. Κι αν δεν προκύψει, θα ολοκληρώσεις τις υποχρεώσεις σου νωρίτερα. Φτάνοντας στο τέλος της ημέρας, που θα ξέρεις πως τελειώνεις για παράδειγμα στις 8 το βράδυ και τελειώσεις στις 7, εκεί θα καταλάβεις την αξία αυτή.
Βήμα Τέταρτο: Μοιράσου τις αγγαρείες σου
Ναι, είναι ωραίο να ξέρεις ότι μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου και να το περηφανεύεσαι κιόλας. Αλλά το να μοιράζεσαι τις δουλειές θα σε βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρόνου. Δεν είναι κακό να ζητάς βοήθεια, ούτε σε κάνει λιγότερο ικανό. Αντιθέτως ένας τρίτος με πιο καθαρό μυαλό από σένα, εκείνη τη στιγμή μπορεί να σου δώσει τη λύση σε κάτι που το μυαλό σου έχει μπλοκάρει. Μοιράσου λοιπόν και μην τα κρατάς όλα για σένα. Άλλωστε η συνεργασία φέρνει μαζί της κι ωραίες αναμνήσεις, γέλια, χαλάρωση και δυο αυτιά να σε ακούσουν.
Βήμα Πέμπτο: Στο πόδι γίνονται πολλές δουλειές
Μη χάνεις πολύτιμο χρόνο περιμένοντας τις καταστάσεις ή τους ανθρώπους να ‘ρθουν σε βρουν. Πολλές φορές τον προγραμματισμό τον χάνουμε επειδή παραμένουμε στην αναμονή. Καθυστέρησε το λεωφορείο, ο πελάτης που περίμενες δεν ήρθε στην ώρα του ή ακόμη και στη διαδρομή για το σπίτι ή την δουλειά, είναι τόσα που μπορείς να κάνεις. Μη χάνεις λοιπόν χρόνο περιμένοντας. Εκμεταλλεύσου το κάθε λεπτό για να ολοκληρώσεις απλά πράγματα στο πρόγραμμά σου, όπως για παράδειγμα είναι ένα σημαντικό τηλεφώνημα, ή ακόμη και η οργάνωση ή ανανέωση του προγράμματός σου για την επόμενη μέρα ή βδομάδα.
Ο προγραμματισμός λοιπόν είναι κάτι που καλώς ή κακώς όλοι χρειαζόμαστε όταν όλα γύρω μας τρέχουν. Και μην ξεχνάς ότι και ο προσωπικός χρόνος είναι σημαντικός για την ψυχολογία μας. Κάνε κάτι και για σένα, όμως μην ξεχάσεις να το βάλεις στο πρόγραμμά σου. Χρόνος υπάρχει.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου