Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου ένας άνθρωπος νιώθει ότι δεν τον λαμβάνει κανείς υπόψη όταν μιλάει. Είναι και αυτές οι περιπτώσεις από την άλλη που κάποιος είναι αρκετά ντροπαλός και δυσκολεύεται να ενταχθεί σε μια συζήτηση είτε μιας ομάδας είτε ακόμη και της ίδιας του της παρέας. Όταν συμβαίνει αυτό δημιουργούνται συναισθήματα αμηχανίας κι εξαιτίας της, ίσως νιώθει ότι χάνει αρκετές ευκαιρίες τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Πώς μπορεί κανείς όμως να βελτιώσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες και να εντάσσεται πιο ομαλά σε κοινωνικές συναναστροφές;
Το άγχος είναι ένας βασικός παράγοντας που μας κρατάει αποστασιοποιημένους. Για αρχή προσπάθησε να κάνεις το δύσκολο βήμα να ενταχθείς σε μια συζήτηση με ανθρώπους προσπαθώντας να τους γνωρίσεις, κάνοντας απλές ερωτήσεις. Ίσως να νιώθεις περίεργα και νευρικά στη σκέψη και μόνο, όμως αν δεν προχωρήσεις κι αν δεν το δοκιμάσεις δε θα μπορέσεις ποτέ να νιώσεις άνετα σε αυτή την κατάσταση. Θα ήταν αρκετά βοηθητικό πριν ενταχθείς σε μια συζήτηση ή ακόμη κι αφού το κάνεις να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου να παρατηρήσεις πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι γύρω σου που θεωρείς ότι έχουν καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες από εσένα. Για παράδειγμα, παρατήρησε πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και ποια είναι η στάση του σώματός τους. Μελετώντας αυτές τις συμπεριφορές βάλε τον εαυτό σου στη θέση αυτή και κάνε μια αυτοπαρατήρηση με σκοπό να δεις τι κάνεις και τι δεν κάνεις όταν βρίσκεσαι έξω με κόσμο.
Μην επιχειρήσεις να αντιγράψεις συμπεριφορές ή να μιμηθείς άλλους ανθρώπους. Προσπάθησε να καταλάβεις με ποιο τρόπο προσεγγίζουν άλλους ανθρώπους και προσάρμοσέ το στη δική σου προσωπικότητα, με τα δικά σου χαρακτηριστικά χωρίς να αλλοιώσεις τον χαρακτήρα σου. Άλλωστε, αν είναι να μπει κάποιος στον κύκλο σου θα το κάνει γι’ αυτό που ακριβώς είσαι κι όχι γιατί μοιάζεις σε κάποιον που ήδη γνωρίζεις. Αν όλο αυτό όλο σε δυσκολεύει προσπάθησε να κάνεις το πιο απλό. Σύστησε απλώς τον εαυτό σου σε μια νέα παρέα όπου δε γνωρίζεις κανέναν. Προσπάθησε να χαλαρώσεις και να σπάσεις τον πάγο με ένα αστείο. Ζήτησέ τους να μιλήσουν για τα ενδιαφέροντά τους και προσπάθησε να βρεις κοινά σημεία.
Ξεκίνα να έρχεσαι καθημερινά όλο και περισσότερο σε επαφή με κόσμο, γνωστούς κι άγνωστους, φίλους ακόμη και συγγενείς. Όσο περισσότερο μιλάς κι ανοίγεσαι τόσο πιο γρήγορα θα νιώσεις άνετα και θα εμπνέεις περισσότερη αυτοπεποίθηση γι’ αυτό που κάνεις. Μη διστάσεις να χρησιμοποιήσεις τους καλούς σου τρόπους, να είσαι ευγενικός αλλά και να εκφράσεις τι σου αρέσει σου χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των κομπλιμέντων. Μην το παρακάνεις όμως. Ένας καλός λόγος κάνει τους ανθρώπους να μαλακώνουν, μα τα πολλά καλά λόγια τους κάνουν να αμφιβάλλουν.
Κάτι άλλο που είναι εξίσου σημαντικό σε αυτή τη βαθμίδα και προκειμένου να βελτιώσεις τη δεξιότητα αυτή είναι το να μάθεις να ακούς τους άλλους όπως θα ήθελες αυτοί να ακούν εσένα. Το να είσαι καλός ακροατής είναι αρετή και δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά γι’ αυτό που έχει να σου πει ο συνομιλητής σου κι έτσι αυτό θα έχει και θετικό αντίκτυπο σε σένα. Όπως είχε γράψει κι ο Αμερικανός συγγραφέας αλλά και λέκτορας Ντέιλ Κάρνεγκι «Είναι πιο εύκολο να δημιουργήσεις και να βελτιώσεις τις σχέσεις αν εστιάζεις στο άλλο άτομο κι όχι στον εαυτό σου».
Πέραν ωστόσο από τη λεκτική επικοινωνία υπάρχει και η σωματική όπου εκφράζεται μέσα από τη γλώσσα του σώματος. Η μη λεκτική επικοινωνία λοιπόν είναι αρκετά σημαντική όταν συνομιλείς με έναν άνθρωπο, μιας και παίζει εξίσου μεγάλο ρόλο στην εικόνα που διαμορφώνει ο άλλος για σένα και τι προδιάθεση έχεις. Μερικά tips για το πώς να συμπεριφέρεσαι σωματικά είναι το να είσαι άνετος όταν μιλάς με κάποιον, να κρατάς επαφή με τα μάτια έτσι ώστε να καταλαβαίνει ότι πραγματικά ακούς όσα σου λέει και δεν πετάει το μυαλό σου αλλού και να είσαι ανοιχτός και δεκτικός σε συζητήσεις διάφορων θεμάτων. Ο τόνος της φωνής και η γλώσσα του σώματος αποτελούν το 90% της επικοινωνίας.
Τέλος, να θυμάσαι πάντα πως η θετικότητα γενικότερα στη ζωή τις περισσότερες -αν όχι όλες- τις φορές κερδίζει. Αυτό συμβαίνει και στον τομέα της επικοινωνίας. Τι εννοούμε λοιπόν με το να είσαι θετικός ακόμη και στην επικοινωνία σου; Σίγουρα δεν εννοούμε ότι δεν πρέπει να παραπονιέσαι για τίποτα στη ζωή σου ή να μην έχεις και αρνητικές στιγμές. Σε όλους συμβαίνει αραιά και πού να είμαστε αρνητικοί κι όλοι θα παραπονεθούμε για ορισμένα πράγματα τα οποία μας ενοχλούν. Με τον όρο θετικότητα, εννοούμε να προσπαθείς να κρατάς θετική στάση απέναντι σε διάφορες καταστάσεις της ζωής ανεξαρτήτου πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Το να προσπαθείς να κοιτάς πάντα τη θετική πλευρά και να ψάχνεις να βρεις ευκαιρίες είναι κάτι που πέρα από το γεγονός ότι το μεταδίδεις και στους άλλους, βοηθάει και τη δική σου ψυχολογία. Αυτό αυτόματα μεταφέρεται και στη γλώσσα του σώματος κι ο άλλος έχει καλύτερη διάθεση στο να επικοινωνήσει μαζί σου και να κρατήσει και μετέπειτα επαφές.
Εν κατακλείδι, προκειμένου να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες φαντάσου πώς θα ήθελες να ήταν κι αυτή τη φαντασία προσπάθησε να την εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου και μέρα με τη μέρα να τη βελτιώνεις. Και να θυμάσαι πως η επικοινωνία είναι κι αυτή μια συνήθεια, όπως είναι η γυμναστική. Στην αρχή μπορεί να μοιάζει δύσκολη, στην πορεία γίνεται αυτόματα.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου