Timing! Κάτι το οποίο ακούμε όλο και πιο συχνά στις μέρες μας και το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας λες κι είναι η δικαιολογία για όλα όσα μας συμβαίνουν σε σχέση με τον χρόνο. Είτε αυτό αφορά το επαγγελματικό μας πλαίσιο, είτε το φιλικό μας περιβάλλον, ή ακόμη και τον ερωτικό μας τομέα. Συνηθίζουμε, άλλωστε, να ορίζουμε τις καταστάσεις από το χρονικό διάστημα στο οποίο μας πετυχαίνουν.

Για να δώσουμε μια ερμηνεία, ή μια μορφή καλύτερα, στο timing, θα λέγαμε ότι είναι η κατάλληλη περίοδος σε ένα χρονικό διάστημα, για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός σχεδίου ή πλάνου που έχουμε στο μυαλό μας, όπως για παράδειγμα να μιλήσουμε στον σύντροφό μας για κάτι που μας ενοχλεί, ή να διεκδικήσουμε μια ανώτερη θέση στο εργασιακό μας περιβάλλον ή ακόμη και το να ξεκινήσουμε μια καινούργια σχέση. Το timing λοιπόν αφορά τον συγχρονισμό δυο ανθρώπων ή διάφορων καταστάσεων. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει είναι ποιο είναι το καλύτερο timing και ποιο το χειρότερο για να μπεις σε αυτή τη σχέση.

Συχνά η ιδανική στιγμή εντοπίζεται όταν δυο άνθρωποι είναι στην ίδια διάθεση και φάση προκειμένου να εμπλακούν συναισθηματικά, να αποκαλύψουν τους εαυτούς τους και να τους αφήσουν να εκτεθούν. Είναι εκείνη η στιγμή που και οι δύο είναι έτοιμοι να δώσουν σε μια σχέση και να προσπαθήσουν νε εξελιχθούν μαζί, τόσο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε συναισθηματικό.

Το σωστό timing ωστόσο δεν αφορά μονάχα τους δυο που θα είναι τέλεια συγχρονισμένοι μεταξύ τους, αλλά αφορά και τον καθένα ξεχωριστά. Ο λόγος είναι αρκετά απλός· ήδη έχουμε κατασταλάξει στο τι χρειαζόμαστε τόσο από τον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά και από τον άνθρωπο που θα θέλουμε να είχαμε δίπλα μας. Επιπλέον, το σωστό χρονικό διάστημα προϋποθέτει ότι έχουμε ήδη κάνει την αυτοκριτική μας κι έχουμε καταλήξει στα θετικά και τα αρνητικά μας κομμάτια εστιάζοντας στη βελτίωση των αρνητικών. Για να είμαι σε θέση να μπω σε μια σχέση και να επενδύσω σε αυτήν δε χρειάζεται μονάχα η θέληση του να δημιουργήσω έναν δεσμό, αλλά και το πόσο είμαι διατεθειμένος να ρίξω τις άμυνές μου, να γνωρίσω καλύτερα τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου και να αφήσω κι αυτόν να με γνωρίσει.

Αφορά και την ψυχολογία που έχει κανείς τη συγκεκριμένη περίοδο. Άλλωστε είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε περίπτωση που διανύουμε μια ψυχολογική περίοδο που δεν είναι σε καλό επικοινωνιακά επίπεδο, το να μπούμε σε μια σχέση θα μοιάζει βουνό. Δεν είναι αποδοτικό και δεν ωφελεί κανέναν να τραβάς μια σύνδεση από τα μαλλιά την οποία δεν είσαι έτοιμος να κάνεις. Γι’ αυτό συχνά, προκειμένου να προχωρήσει κανείς από το επίπεδο της μοναξιάς στο επίπεδο της δέσμευσης χρειάζεται να υπάρχει συνειδητότητα κι ηρεμία στη ζωή του χωρίς ιδιαίτερα σκαμπανεβάσματα που θα τον αποσπούν.

Από την άλλη υπάρχει και το κακό timing. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου λέμε ότι η λάθος στιγμή ήταν αυτή που ευθύνεται για την εξέλιξη ορισμένων καταστάσεων. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κακού συγχρονισμού. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους κακού timing είναι όταν αποφεύγεις να ζήσεις τον παρόν σου, καθώς κάτι σε κρατά στο παρελθόν ή η προσδοκία σου σε παρασέρνει στον οραματισμό του μέλλοντός σου- που όμως συμβαίνει φαντασιακά. Γνωρίζεις έναν άνθρωπο που από τις πρώτες κιόλας κουβέντες που ανταλλάζετε καταλαβαίνεις ότι υπάρχει μια σπίθα κι ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάτι πολύ όμορφο μεταξύ σας. Παρ’ όλα αυτά εσύ παραμένεις να υπάρχεις σε δικούς σου χρόνους, αδυνατώντας να γυρίσεις σελίδα ή να συντονιστείς με τη στιγμή που βιώνεις.

Μια άλλη περίπτωση κακού ή λάθος συντονισμού είναι οι εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες. Μπορεί η δουλειά σου να είναι πάνω από όλα, ή να υπάρχει ένα παιδί που να απαιτεί άλλου είδους σοβαρότητα στις αποφάσεις. Από την άλλη μπορεί να έχεις ανάγκη για ξεγνοιασιά και χαλαρές καταστάσεις. Αν δε συμπίπτουν οι ανάγκες, λόγω του τι έχει ο καθένας ψηλά στη λίστα των απαιτήσεών του, τότε η σχέση πολύ απλά δε θα πετύχει.

Ωστόσο το καλό και το κακό timing είναι κάτι το οποίο ορίζουμε εμείς κι όχι αυτό εμάς.  Οι επιλογές μας είναι αυτές που φέρνουν τις καταστάσεις κι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να αλλάξουμε τις επιλογές μας και τις προτεραιότητές μας. Δημιούργησε εσύ λοιπόν τη σωστή χρονική στιγμή για τον εαυτό σου και μην αφήνεις τις καταστάσεις να αποφασίσουν πώς θα νιώσεις. Πάρε το ρίσκο και μπες στην περιπέτεια. Χρειάζεται κι αυτή.

 

Συντάκτης: Άντρια Χατζηθωμά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου