Κοπλιμέντα. Έξυπνα, χαζά, ενδιαφέροντα, κοινότυπα, πρωτότυπα. Όλα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτα, να τα αποζητάμε -με μέτρο- και να τα δεχόμαστε με ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Από τη στιγμή που κάποιος μπήκε στη διαδικασία να σου κάνει ένα κομπλιμέντο, σημαίνει ότι θέλησε να σου φτιάξει τη διάθεση, να βρει έναν τρόπο να σε προσεγγίσει, να σου εκφράσει τον ενδιαφέρον του και το θαυμασμό του, να σπάσει τον πάγο και γενικότερα να εξωτερικεύσει κάτι που βλέπει και διαπιστώνει ότι του αρέσει.
Ένα κομπλιμέντο μπορεί να αφορά την εμφάνισή σου, το στιλ σου, σ’ ένα συγκεκριμένο αξεσουάρ που φοράς. Μπορεί όμως να έχει να κάνει και με το βλέμμα σου, το έξυπνο χαμόγελό σου, τον τρόπο που κινείσαι, που γελάς ή που εκφράζεσαι. Το μυαλό σου ή η συμπεριφορά σου, που κάλλιστα μπορούν να γοητεύσουν κάποιον, θα μπορούσαν να αποτελούν πηγή έμπνευσης ενός πρωτότυπου κι έξυπνου κομπλιμέντου. Δεν μπορούμε να βάλουμε ταμπέλες και όρια στα κομπλιμέντα. Καθένας το εκφράζει αλλιώς, το σερβίρει αλλιώς, ανάλογα με το άτομο και τις περιστάσεις.
Το βασικότερο όμως είναι πώς εκλαμβάνουμε κάθε είδους κομπλιμέντο. Πολλοί από εμάς αρνούμαστε να το δεχθούμε, φοβόμαστε, είμαστε ανασφαλείς, δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας και ουσιαστικά δεν πιστεύουμε και το συνομιλητή μας και το κομπλιμέντο που μας κάνει. Όλα ξεκινάνε από τη δική μας αυτοεκτίμηση και κατά πόσο ενισχύουμε ή υποβιβάζουμε τον εαυτό μας. Όταν βρισκόμαστε σε μία περίεργη και δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, για παράδειγμα όταν έχουμε βγει από ένα χωρισμό, μια απογοήτευση, μια επαγγελματική απόρριψη ή μια άσχημη οικογενειακή κατάσταση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψουμε σ’ εμάς και κατ’ επέκταση να δεχθούμε και να απολαύσουμε τα κομπλιμέντα που μας κάνουν.
Όλη αυτή η κατάσταση όμως είναι λανθασμένη και πρέπει να την ανατρέψουμε. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να σαμποτάρουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, να υποβιβάζουμε εμάς τους ίδιους και να δείχνουμε στο συνομιλητή μας τη χαμηλή αυτοεκτίμηση που έχουμε. Δεν υπάρχει λόγος να απορρίπτουμε κοπλιμέντα και να διώχνουμε ανθρώπους από κοντά μας. Δεν πρέπει να είμαστε τόσο επιφυλακτικοί και καχύποπτοι και να θεωρούμε ότι κάθε κομπλιμέντο κρύβει κάτι άλλο από πίσω.
Κάθε κομπλιμέντο αποτελεί κι ένα λόγο για να χαμογελάσουμε, να αισθανθούμε πιο όμορφα και καλό θα ήταν να το δεχθούμε με χαρά και να ανέβει η διάθεσή μας και η ψυχολογία μας. Όχι να αυτοσαρκαζόμαστε και να αποδεικνύουμε με κάθε τρόπο τις ανασφάλειές μας και το ψυχολογικό κενό που βιώνουμε. Κανένας δεν ενδιαφέρεται να κάνει ένα κομπλιμέντο απλά για να το κάνει, χωρίς να το εννοεί.
Οπότε ήρθε ή ώρα να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας, να νιώσουμε όμορφα με τον εαυτό μας, με τα όμορφα και τα άσχημά μας, να διώξουμε μακριά ανασφάλειες και να επικεντρωθούμε στα θετικά μας. Αξίζουμε όλοι μας κομπλιμέντα και όμορφα σχόλια που θα μας τονώσουν το ηθικό και θα μας κάνουν να νιώσουμε όμορφα. Δεν χρειάζεται να χαλάμε εκείνη τη στιγμή που τα δεχόμαστε. Αρκεί απλώς να χαμογελάσουμε και να πούμε «ευχαριστώ». Αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να μην απομακρύνουμε από δίπλα μας κάθε άνθρωπο που μας πλησιάζει.
Όλοι μας, μικροί, μεγάλοι, γυναίκες, άνδρες, θέλουμε να ακούμε κομπλιμέντα. Τα έχουμε ανάγκη, μας αρέσουν, μας ανεβάζουν. Καλύτερα λοιπόν να τα δεχόμαστε καλοπροαίρετα, παρά να τα απορρίπτουμε και να εκπέμπουμε μονίμως μια αρνητική στάση. Την επόμενη φορά που θα δεχτείτε ένα κομπλιμέντο, αντί να το αντικρούσετε γεμάτοι ανασφάλεια, δοκιμάστε να φορέσετε το πιο όμορφο χαμόγελό σας και να πιστέψετε σ’ αυτό και στον εαυτό σας.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου