

Πριν διαβάσεις αυτό ή οποιοδήποτε άλλο άρθρο του pillowfights.gr, ενδεχομένως πέρασες την ώρα του -πρωινού, μεσημεριανού, απογευματινού- διαλείμματός σου παρακολουθώντας βιντεάκια σε γνωστές πλατφόρμες ή βλέποντας φωτογραφίες διάσημων influencers, εγχώριων ή και μη. Το ότι ζούμε σε μια εποχή στην οποία βομβαρδιζόμαστε από εικόνες πανταχόθεν είναι γνωστό, άρα είναι απολύτως φυσιολογικό να μπερδευόμαστε και να επηρεαζόμαστε από όσα βλέπουμε και ακούμε. ‘Η καλύτερα από όσα επιδιώκουμε να δούμε και να ακούσουμε. Σε κάποιους γίνεται εμμονή αυτή η ενασχόληση, νιώθουν ότι παρακολουθούν τη ζωή των διασήμων από την κλειδαρότρυπα, είναι η ένοχη ευχαρίστηση γι’ αυτούς.
Τα προφίλ των influencers είναι γεμάτα με φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία ανεβαίνουν με πρωτοφανή ταχύτητα και αφορούν σε κάθε προσωπική στιγμή τους που θέλουν να μοιραστούν με τους ακολούθους τους. Τι τρώνε, πού γυμνάζονται, τι αγόρασαν, πώς πήγε το παιδί τους στο σχολείο, πώς τακτοποίησαν το σπίτι τους, πώς και πού κάνουν διακοπές. Και σε τακτά διαστήματα οι αναρτήσεις τους περιλαμβάνουν και τοποθέτηση προϊόντων, με το αζημίωτο πάντα. Όσο πιο πολλοί οι ακόλουθοι τόσο πιο ψηλό το κασέ. Οι οποίοι ακόλουθοι αποκτήθηκαν και με τη μέθοδο των διαγωνισμών και των δώρων που δίνονται από εταιρίες και χορηγούς.
Και το άτομο βυθίζεται σε ένα αέναο κύκλο. Επιζητά να μαθαίνει και να αναμεταδίδει ειδήσεις και νέα των προβεβλημένων ατόμων, κι εκείνα αποζητούν με νύχια και με δόντια τη δημοσιότητα και την απήχηση. Και η αμφίδρομη αυτή σχέση συνεχίζεται. Οι πολύ γνωστές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, από τη μια πλασάρουν την καραμέλα της ιδιωτικότητας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων αλλά από την άλλη θέλουν τους χρήστες τους να περνούν ώρες ολόκληρες μπροστά από μια οθόνη.
Θα έλεγα, και μάλιστα χωρίς ενδοιασμό, ότι όλη αυτή η έξαρση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης επιτάθηκε την περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού, όταν οι χρήστες έγιναν ενεργοί (στον υπερθετικό βαθμό) συνειδητά. Έδωσαν δύναμη σε διάσημα ή μη άτομα, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Κάθε ανάρτηση και κάθε φωτογραφία τους προσβλέπει σε κάτι. Είναι λες και το διαδίκτυο είναι μια μεγάλη κάμερα παρακολούθησης που καταγράφει τα πάντα και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να τα βγάλει στη φόρα.
Ως εδώ, όλα γνωστά και χιλιοειπωμένα. Τα βλέπουμε, τα ζούμε, τα ακούμε, τα συζητάμε καθημερινά. Καιρός, λοιπόν, να βάλουμε στη ζωή μας και ένα καινούργιο όρο, τον ψηφιακό μινιμαλισμό. Την τάση που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τον τελευταίο καιρό, μετά την άκρατη ασυδοσία που επικράτησε με τη χρήση των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης. Την τάση που κάνει τα άτομα που την ακολουθούν, κουλ.
Πλέον, πολλοί διάσημοι επιλέγουν να είναι αόρατοι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, να αρχειοθετούν παλαιότερες αναρτήσεις τους και να κρατούν απόψεις και φωτογραφίες για τον εαυτό τους σε μια προσπάθεια να θέσουν σαφή όρια στην εποχή της διαρκούς ορατότητας. Το μότο που κυριαρχούσε μέχρι πρότινος, αν δεν αναρτήσω, δεν υπάρχω, αν δεν αναρτηθεί δεν έγινε ποτέ, τείνει να αλλάξει. Παρατηρείται μια μεταστροφή της κατάστασης και κυρίως του τρόπου σκέψης. Οι αναρτήσεις δεν αφορούν προσωπικές στιγμές αλλά επαγγελματικά επιτεύγματα. Τα φώτα της δημοσιότητας δεν στρέφονται στο άτομο αλλά στην επαγγελματική του ιδιότητα, εάν βέβαια αύτη είναι γνωστή ή προβεβλημένη. Ως αποτέλεσμα, το άτομο αποφορτίζεται από ένα μεγάλο μέρος της πίεσης που ένιωθε.
Η καινούργια εποχή στα Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης ενθαρρύνει τους χρήστες να αλλάξουν τακτική και να προσεγγίσουν το θέμα από μια άλλη οπτική. Να είναι ενεργοί όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί το θέλουν. Να είναι προσεκτικοί και επιλεκτικοί στο τι ανεβάζουν, ακολουθώντας το κλασικό ρητό, σημασία έχει η ποιότητα αντί η ποσότητα.
Αποτελεί μια μεγάλη αλήθεια το ότι σήμερα οι νέοι, και όχι μόνο, influencers έχουν εξαντληθεί, έχουν εξουθενωθεί από την αδιάκοπη προσπάθεια να είναι παρόντες πάντα και παντού στα ΜΚΔ. Να είναι συνέχεια ενεργοί. Με τον ψηφιακό μινιμαλισμό δίνεται η ευκαιρία να στραφεί η προσοχή στο περιεχόμενο των αναρτήσεων αντί στη συχνότητά τους.
Έχετε παρατηρήσει ότι πολλοί διάσημοι έχουν σβήσει τα πάντα από τα προφίλ που διατηρούν στις κοινωνικές πλατφόρμες, αφήνοντας να πλανάται ένα πέπλο μυστηρίου για το γιατί και πώς; Φυσικά, ο λόγος δεν είναι μόνο για να εξάψουν τη φαντασία των ακολούθων τους αλλά και γιατί επιδιώκουν συνειδητά να αλλάξουν την παρουσία τους σ’ αυτές. Αυτό συνιστά μια καινούργια πραγματικότητα. Μια καινούργια στρατηγική με καινούργιους κανόνες, στους οποίους πρέπει να προσαρμοστούν και οι υπόλοιποι influencers, αν θέλουν να είναι ακόμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Το στοίχημα δεν είναι να αναρτώνται πιο λίγα αλλά να υπάρξει ένα μέτρο και επακολούθως, μια αυθεντικότητα.
Η επιθυμία για ιδιωτικότητα δεν είναι πλέον απλώς θέμα ασφάλειας. Δείχνει ότι το άτομο ελέγχει την κατάσταση και επιδιώκει αποκλειστικότητα. Η αποχή από τη δημοσιότητα και την υπερπροβολή, είναι εκείνο που τελικά κερδίζει έδαφος. Αντί να λέει: κοίτα με τι κάνω και πού πήγα, αυτό μετατρέπεται σε : βλέπεις μόνο όσα σου επιτρέπω να δεις. Κάτι που είναι εξαιρετικά όμορφο. Με την πραγματική έννοια της λέξης. Και είναι αξιοσημείωτο πως όσοι influencers το εφάρμοσαν, είδαν με έκπληξη να μην μειώνονται ή να αντιδρούν αρνητικά,
Καθίσταται πλέον σαφές πως η επόμενη δεκαετία θα έχει αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά. Λίγο μυστήριο και λίγη προβολή. Ο ψηφιακός μινιμαλισμός δεν έχει να κάνει με την αποσύνδεση από τις κοινωνικές πλατφόρμες αλλά με τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με αυτές. Αντί να επιδιώκεται η προβολή μέσα στο πλήθος, επιλέγεται η περιορισμένη πρόσβαση. Ίσως αυτό πρέπει να έχεις στο μυαλό σου την επόμενη φορά που θα έχεις την αυθόρμητη επιθυμία να αναρτήσεις κάτι: το πραγματικά κουλ άτομο, ξέρεις, εκείνο που πάντα ήθελες να γίνεις, είναι εκείνο που δεν ανεβάζει ποτέ ή ανεβάζει σπάνια.