Μια ουσιαστική παράφραση του γνωστού ομηρικού ρητού θα ήταν σίγουρα το «αιέν ταξιδεύειν». Οι ωφέλειες για τον άνθρωπο είναι αδιαπραγμάτευτες· τα ταξίδια προσφέρουν ξεκούραση, εναλλαγή εικόνων, απίστευτα ερεθίσματα, διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων, εμπλουτισμό γνώσεων.

Ωστόσο, ήρθε το “passport bros” ως νέα τάση για να μας αποδείξει πως τα ταξίδια δε γίνονται πάντα για καλό και δεν προσφέρουν πάντα αυτόν τον ανοιχτό ορίζοντα. Για του λόγου το αληθές, λοιπόν, μια ανδρική ομάδα πληθυσμού, έχει καταφέρει να μετατρέψει μια τόσο όμορφη συνήθεια όπως το ταξίδι σε μέσο σεξιστικής προπαγάνδας. Πρόκειται για μια άκρως υποτιμητική πρακτική, που έχει ως αφορμή την προθυμία να προσφερθεί μια καλύτερη ζωή αλλά ως αιτία, την άσκηση εξουσίας.

 

@markusaquarius0 Go Head and get you one. Get your passports ready fellas. They want you in peru. #fyp #foryou #blackman #passportbros #peru #blackwomen ♬ A Day in My Life – Soft boy

 

Το κίνημα του διαδικτύου που επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες θέλει τους άντρες του δυτικού κόσμου, να αναζητούν γυναίκες από χώρες που πιστεύουν ότι τους διέπει ένα πιο συντηρητικό υπόβαθρο και, ως εκ τούτου, γυναίκες με καταγωγή από εκεί, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην οικογένεια και την αφοσίωση. Εμφανίζουν ως δέλεαρ γι’ αυτές ένα διαβατήριο (κυριολεκτικά, η εξασφάλιση ενός διαβατηρίου) και την υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή.

Το φαινόμενο ήρθε στο φως και πήρε πραγματικές, ανησυχητικές του διαστάσεις, όταν βρέθηκε δ@λ@φονημένη και τεμαχισμένη μια νεαρή DJ  από την Κολομβία, ενώ ένοχος κρίθηκε ένας Ελληνο- Αμερικανός που εμφανιζόταν ως σύντροφός της. Οι δύο τους γνωρίστηκαν σε μια εφαρμογή γνωριμιών με τον δράστη να της αποκρύπτει το ότι είναι παντρεμένος. Αυτό το γεγονός στάθηκε η αφορμή για πολλές χώρες από τότε να εκδώσουν ανακοίνωση προειδοποιώντας τις γυναίκες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να καταδικάσουν τέτοια φαινόμενα. Ακόμα και τους λεγόμενους influencers που παρακινούν τους άντρες να κυνηγούν «παραδοσιακές»(!) γυναίκες.

 

@is_that_joeyb #datingproblems #datinginyour30s #datinginyour20s #datingin2024 #relationships ♬ original sound – Is that Joey B

 

Στόχος των “passport bros” είναι να βρουν κοπέλες από την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες, την Κολομβία, τον Παναμά, όπως και της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Ανατολικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, με το επιχείρημα ότι εκεί, το γυναικείο φύλο μεγαλώνει με έντονο το αίσθημα της δέσμευσης στην οικογένεια αλλά και τον σεβασμό στο αντρικό φύλο. Οι ίδιοι διατείνονται ότι το κίνητρό τους ή αλλιώς αυτό που τους ωθεί, είναι η απογοήτευση από τις σχέσεις αλλά και η αναζήτηση του διαφορετικού, του καινούργιου. Και τι πιο αναμενόμενο από το να κατηγορήσουν τον φεμινισμό και τα πρότυπα που αυτός δημιουργεί! Διότι οι γυναίκες είναι πλέον ανεξάρτητες (κι αυτό είναι πρόβλημα), ξέρουν τι θέλουν (μετάφραση: δεν μπορούμε να τις κάνουμε ό,τι θέλουμε) και δεν ανέχονται κακοποιητικές ή υποτιμητικές συμπεριφορές (άκουσον, άκουσον)!

 

@dm.dating Whatever you think about the passport bro movement, this is why they actually matter #dating #datingadvice #fortheboys #passportbros #masculinity ♬ original sound – DM Dating

 

Το  hashtag #passportbros έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής εκατομμύρια views στην πλατφόρμα του TikTok, κάτι που δείχνει, αφενός, ότι είναι πλέον μια σοβαρή κι επιζήμια συνθήκη που οφείλει να ληφθεί σοβαρά υπόψη κι αφετέρου την ύπαρξη ενός αντιφεμινιστικού κινήματος στην εποχή μας.

Το κίνημα ξεκίνησε το 2011 μετά από ένα ντοκιμαντέρ του αφροαμερικανού  Al Greeze, το «Frustrated» κι από το 2019 το κίνημα αυξάνεται σταθερά. Σ΄αυτό συνετέλεσε και η πανδημία του COVID-19. Ο εγκλεισμός, η απομόνωση και η τηλεργασία αύξησαν τις συνομιλίες εκτός συνόρων, το ίδιο και τις γνωριμίες μέσα από διάφορες πλατφόρμες και ιστοσελίδες. Φυσικά, η τάση αυτή δεν είναι τόσο απλοϊκή ούτε και η εξήγηση τόσο επιφανειακή. Έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, κυρίως διότι τροφοδοτεί το αίσθημα ανωτερότητας και υπεροχής, κάτι που μπορεί να γίνει φοβερά επικίνδυνο στα λάθος μυαλά.

 

@thecommentssectionwbc Teaching Ben all the TikTok trends! 😂 #benshapiro #passportbros #trends ♬ original sound – The Comments Section

 

Βέβαια, δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχει εδώ και δεκαετίες, ενδεδυμένο με άλλο μανδύα. Για παράδειγμα, με τη Διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο κόσμος βυθίστηκε στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, ενώ αρκετές γυναίκες ξεκίνησαν να ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, ένα μέλλον ελπιδοφόρο που θα τους έβγαζε από τις δυσκολίες και τη φτώχεια. Ήταν οι λεγόμενες νύφες δι’ αλληλογραφίας, που έφυγαν για τη Δύση κι έπεσαν θύματα είτε εργασιακής εκμετάλλευσης (και μάλιστα άγριας) είτε tr@fficking και δικτύων που τις προωθούσαν για διασκέδαση σε άντρες. Οι γάμοι ήταν το διαβατήριο για να εξασφαλιστούν και να έχουν μια ευκολότερη ζωή.

Στο σήμερα και στο τώρα, οι “passport bros” ανέδειξαν για μια ακόμα φορά την καταπίεση που βιώνουν χρόνια τώρα οι γυναίκες, και τον εξευτελισμό που πολλές φορές αναγκάζονται να υποστούν. Μια τάση που δείχνει το μεγάλο κοινωνικό χάσμα που υπάρχει σε ορισμένες χώρες κι οδηγεί σε κοινωνικές ανισότητες κι αναπόφευκτα σε εκμετάλλευση, έχει ως κύριο θύμα του περιθωριοποιημένες γυναίκες, με το γυναικείο φύλο να μην έχει βούληση αλλά ούτε και πραγματικές ευκαιρίες, αφού γίνεται εμπορεύσιμο είδος.

Κάθε φορά που τα στερεότυπα διαιωνίζονται και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη σε μια σχέση δεν είναι ισότιμα, ο κόσμος χάνει λίγη από την ανθρωπιά του. Η τόσο λανθασμένη αντίληψη ότι η ισότητα των φύλων και η ανεξαρτησία των γυναικών απειλεί τους άντρες, προκαλεί ζημιά. Όπως ζημιά προκαλεί και η σχεδιασμένη αναζήτηση σ3ξουαλικού συντρόφου, που βρίσκεται εκ φύσεως σε πιο αδύναμη θέση από σένα, υπό το πρόσχημα της καλύτερης και ανετότερης ζωής.

Συντάκτης: Χριστιάνα Δεμέναγα