Ας πάμε λίγα χρόνια πίσω: Sex and the city. Η σειρά που αγαπήσαμε πολλοί και για πολλούς λόγους. Τα ρούχα και το στιλ των πρωταγωνιστριών, η ανιδιοτελής γυναικεία φιλία, η απελευθέρωση στο σ3ξ είναι κάποια από αυτά που μάς κέρδισαν. Εμένα, με κέρδισαν και οι ατάκες των ηρώων, κυρίως όσες έκρυβαν μια αλήθεια, συνήθως  σκληρή κι ανεπιθύμητη. Θυμάστε στον τελευταίο κύκλο, όταν η Carrie έβγαινε με έναν πολλά υποσχόμενο συγγραφέα, ο οποίος τελικά τη χώρισε με ένα post it; Εκείνος, λοιπόν, προσπαθώντας να εξηγήσει στη Μιράντα πώς σκέφτονται οι άντρες, μετά από ένα ραντεβού, τής είπε την αλήθεια για την απόρριψη: well, he’s just not that into you (ναι, ναι, είναι και τίτλος ταινίας). Σκληρό αλλά αληθινό. Όπου he, βάλτε she, ή όποια άλλη αντωνυμία.

Γιατί, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι αληθινό. Κι όσο πιο νωρίς το πάρεις απόφαση, τόση απογοήτευση, κλάμα κι εσωστρέφεια θα γλυτώσεις. Είναι άσχημο; Ναι, αναμφισβήτητα ναι. Αλλά, πρέπει να το πάρεις απόφαση πως δεν είναι όλοι για σένα κι αντίστοιχα, δεν είσαι για όλους. Δεν ταιριάζεις, δεν κουμπώνεις με όλους, δεν  αρέσεις σε όλους και δε σου αρέσουν όλοι.

Ας πάρουμε ένα ρεαλιστικό και πιθανό σενάριο. Βγαίνεις ραντεβού με κάποι@ που γνώρισες και μόλις αυτό τελειώσει, θεωρείς ότι πήγε καλά. Στο μυαλό σου υπήρχε η απόλυτη χημεία και ταύτιση, η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα και κυλούσε αβίαστα, τα ενδιαφέροντα κοινά, το χιούμορ έξυπνο και τα ποτά πηγαινοέρχονταν. Παρεμπιπτόντως, θυμάμαι (τώρα πια με χαμόγελο, τότε όχι) ένα τέτοιο ραντεβού δικό μου, πριν κάποια χρόνια. Έφυγα από ‘κει και είπα χαρούμενη: Μπράβο μου, όχι μπράβο μου. Έκανα το τέλειο πρώτο ραντεβού, δε γίνεται να μην υπάρξει συνέχεια. Μαντέψτε. Δεν υπήρξε. Προσπάθησα. Αλλά δεν υπήρξε. Τίποτα. Ούτε καν δεύτερο.

Ας δούμε το σενάριο και από την αντίθετη όψη. Βγαίνεις ραντεβού με κάποι@ που γνώρισες κι ελπίζεις ότι θα ενθουσιαστείς. Αλλά χημεία δεν υπάρχει καθόλου (τέτοια απουσία ούτε στο γυμνάσιο που κόπηκες το μάθημα), η συζήτηση είναι βαρετή (τη συνεχίζεις από ευγένεια κι αβρότητα, θα μπορούσες και να χάζευες στο κινητό), δεν έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα (παρ’ όλο που είπες ότι σε  ενθουσιάζει η καλαθόσφαιρα και το σκάκι για να μην τ@ν απογοητεύσεις αφού μιλούσε με τόσο πάθος), το χιούμορ ανύπαρκτο (ένα μειδίαμα σχηματίστηκε στο πρόσωπό σου απλώς για να μη μιλά μόνο το ένα άτομο) και πίνεις το ένα ποτό μετά το άλλο για να περάσει κάπως ευχάριστα η ώρα. Φεύγεις από ‘κει με την απόλυτη πεποίθηση ότι δε σε ελκύει καθόλου και δεν επιθυμείς καμία συνέχεια σε κανένα επίπεδο. Παρόλο που, απ΄ότι κατάλαβες, υπάρχει ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά.

Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, στην προκειμένη του ίδιου ραντεβού.

Αν είσαι από την πλευρά που δέχτηκε την απόρριψη, πρέπει οπωσδήποτε:

1. Να μη γεμίζεις το μυαλό σου με χιλιάδες σενάρια και πιθανότητες. Αν έλεγα, αν φορούσα, αν πρότεινα, αν δεχόμουν, αν έπινα. Μάταιο κι άσκοπο.

2. Να κρατήσεις απόσταση και να μη διατηρήσεις φρούδες ελπίδες. Μη θεωρήσεις ότι θα σε πάρει τηλέφωνο, ότι θα σε ψάξει, ότι θα αλλάξει γνώμη. Όμως, επειδή άνθρωποι είμαστε, δεν είναι απίθανο λίγο καιρό μετά, το αντικείμενο του πόθου σου να επιστρέψει στις σκέψεις σου, ιδίως τις νυχτερινές. Πρέπει να μπορείς να το διαχειριστείς.

3. Να μην απογοητευτείς, δεν είναι το τέλος του κόσμου και σίγουρα δεν είναι το τέλος της ερωτικής σου ζωής. Καταλαβαίνω το αρνητικό συναίσθημα που δημιουργείται, ανθρώπινο και φυσικό είναι, ειδικότερα αν δεν είναι η πρώτη φορά που σου συμβαίνει, αλλά δεν πρέπει να σε πάρει από κάτω.

4. Να βρεις ένα (δύο; τρία;) φιλαράκια για να το περάσετε μαζί. Να δείτε ταινία, να βγείτε, να πιείτε και να φάτε εκείνο το κιλό παγωτό που βρίσκεται στην κατάψυξή σου για έκτακτες περιπτώσεις.

5. Να μη σταματήσεις το φλερτ. To αγνό, όμορφο φλερτ είναι εκείνο που θα σου δώσει, εκτός από ενέσεις αυτοπεποίθησης κι επιβεβαίωσης, και το αίσθημα ότι εκεί έξω υπάρχουν τόσα ενδιαφέροντα άτομα που δεν αξίζει να χαλιέσαι για μια αποτυχία.

 

Αν είσαι στην πλευρά που θα δώσει την απόρριψη, πρέπει οπωσδήποτε:

1. Να μιλήσεις με ευγένεια και κομψότητα. Οι καλοί σου τρόποι, το χαμόγελο (αν η συζήτηση θα γίνει δια ζώσης) δεν πρέπει να σε εγκαταλείψουν. Μην είσαι απότομ@ ή αγενής, είναι εξαιρετικά μειωτικό και για σένα.

2. Να μιλήσεις με σαφήνεια και ακρίβεια. Μη δώσεις ελπίδες, μην αφήσεις ανοιχτό ένα ενδεχόμενο για το μέλλον, μην τροφοδοτήσεις τα όποια συναισθήματα. Είναι άδικο και για σένα και για το άλλο άτομο.

3. Το όχι πρέπει να είναι όχι. Να το θέσεις ξεκάθαρα, να τεθούν τα όριά σου και να ξεκαθαρίσεις ότι ό,τι λες το εννοείς.

4. Να μιλήσεις με ειλικρίνεια. Εξήγησε ότι δεν είστε στην ίδια φάση, ότι δε ζητάτε τα ίδια πράγματα και ότι δεν είδες εκείνα που περίμενες να δεις.

5. Να μην προσφέρεις τη φιλία σου, δεν είναι αυτό που ζητά από σένα. Εξάλλου, με αυτό τον τρόπο τροφοδοτείς και συντηρείς μια κατάσταση εκ των προτέρων καταδικασμένη.

Σε όποια πλευρά κι αν βρίσκεσαι είναι σημαντικό να θυμάσαι πως υπάρχουν φορές που ο έρωτας δε βρίσκει την αναμενόμενη ανταπόκριση. Αν είσαι στη φάση που σου συμβαίνει, είσαι και στη φάση που πρέπει να το αποδεχτείς.

Συντάκτης: Χριστιάνα Δεμέναγα