Οι φρενήρεις ρυθμοί στη ζωή μιας νέας μητέρας είναι μια εμπειρία αξέχαστη. Τις κοιτάς από μακριά και βλέπεις ότι έχουν κάτι φευγάτο στο βλέμμα τους. Όχι άσχημα φευγάτο, αλλά μια περίεργη ένταση που και να μη θες να την προσέξεις, σε βάζει σε σκέψεις. Αναρωτιέσαι γιατί αυτό το βλέμμα. Και σκέφτεσαι πώς τα προλαβαίνουν και τα καταφέρνουν όλα κουβαλώντας καρότσι, τσάντες, παιχνιδάκια μωρού, μαντηλάκια, μπιμπερό κι ό,τι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο πηγαίνοντας βόλτα τα μωράκια τους.
Να σου πω την αλήθεια; Δεν προλαβαίνουν! Προσπαθούν να τρέξουν για όλα, να συνδυάσουν τα πάντα, πιστεύοντας ότι θα τα φέρουν εις πέρας, αλλά κάποτε το να τα καταφέρουν (μόνες τους) μοιάζει ακατόρθωτο, κάτι θα πρέπει να μείνει πίσω. Υπάρχουν, όμως κι ευτυχώς, κι ορισμένες τυχερές νεαρές μανούλες, που ενώ δεν έχουν τόσες γνώσεις στο πώς να αντεπεξέλθουν στο κεφάλαιο «μωρό στο σπίτι» κι όλα τα νέα δεδομένα, έχουν παππούδες, αδέρφια και θείες στο πλάι τους να τις βοηθήσουν. Να δώσουν συμβουλές όπως ποια είναι η σωστή θερμοκρασία του νερού ή τι να κάνει σε περίπτωση συνεχόμενου κλάματος. Βοήθεια από συγγενείς υπάρχει, κάποτε κι από καλούς φίλους. Η σωστή διαχείριση χρόνου είναι που δεν υπάρχει. Κι είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό.
Δεν υπάρχει εγχειρίδιο για το πώς να γίνει κάποια η τέλεια μαμά και για πολλούς εκείνη είναι η πιο σκληρά εργαζόμενη μέσα στην οικογένεια. Έχει να φροντίσει το μωρό της, να αφιερώσει χρόνο στον άνθρωπό της, να παραμείνει αφοσιωμένη στη δουλειά της, να μην αφήσει το σπίτι της να βουλιάξει απ’ τα ασιδέρωτα και φυσικά να μην ξεχάσει ότι πρέπει και κάποια στιγμή να προσέξει και τον εαυτό της για να μην καταρρεύσει. Κάπου εκεί ξεκινάει το πρόβλημα της διαχείρισης χρόνου. Το άγχος είναι η αιτία του κακού.
Άγχος για το νέο μέλος της οικογένειας, άγχος για να γίνουν όλα στην ώρα τους, άγχος για να μην κολλήσει κάτι το παιδί κι η πίεση μαζί με το τρέξιμο για όλα τα παραπάνω. Σε αυτό το σημείο και λίγο πριν απ’ την κρίση πανικού, είναι απαραίτητη η αποδοχή οποιασδήποτε βοήθειας από συγγενή ή φίλο. Είναι πολύ διαφορετικό κάποιος δικός σου άνθρωπος να έχει αγκαλιά το μωράκι σου ενόσω εσύ πλένεις πιάτα κι απίστευτα δύσκολο με το ένα χέρι να κρατάς το μωρό σου αγκαλιά και με το άλλο να χρειάζεται να ξεπλύνεις μπιμπερό, πιπίλα ή οτιδήποτε κατά λάθος λέρωσε το μωράκι σου.
Για τις μανούλες που χρειάζεται άμεσα να επιστρέψουν στη θέση εργασίας τους, οι ρυθμοί και τα ωράρια είναι διαφορετικά, αρκετά συγκεκριμένα και σίγουρα οι συνθήκες ακόμη δυσκολότερες. Εκείνες δεν έχουν το περιθώριο να φτιάξουν το δικό τους πρόγραμμα, όπως το επιθυμούν, καθώς εξαρτώνται αναγκαστικά απ’ το εργασιακό τους ωράριο. Στην περίπτωση που και οι δυο γονείς εργάζονται (κάτι που είναι οριακά απαραίτητο για να μπορέσεις να μεγαλώσεις παιδί σήμερα) χρειάζεται ακόμη πιο εύστοχος προγραμματισμός για να μπορέσουν και οι δυο να χαρούν το μωράκι τους και να βοηθήσουν φυσικά ο ένας τον άλλον όσο αυτό τους επιτρέπεται.
Σε αυτή τη φάση κάτι παραπάνω από βοηθητικοί κι ανακουφιστικοί μπορούν να φανούν οι παππούδες που δεν υπάρχει περίπτωση να μη χαρούν στην ιδέα πως θα περάσουν χρόνο με το εγγόνι τους. Εννοείται πως θέλουν να το προσέχουν και να το κακομαθαίνουν και δε χωράνε εδώ αμφιβολίες, υπερηφάνειες κι ανησυχίες περί υποχρέωσης και κούρασης, όταν οι παππούδες προσφέρονται να κάνουν babysitting. Δίνουν την ευκαιρία σε κάθε νέα μανούλα να κερδίσει λίγο χρόνο για τον εαυτό της, να ηρεμήσει, να τακτοποιήσει άλλες υποχρεώσεις και –γιατί όχι;– να βγει για ένα ποτό με φίλους ή (και) με το σύντροφό της.
Ο συνήγορος της νέας μανούλας, λοιπόν, είναι ο συνδυασμός ενός πειθαρχημένου προγράμματος μαζί με την ενεργή παρουσία θετικών και γενναιόδωρων δικών της ανθρώπων, που όχι μόνο δεν προσφέρουν περαιτέρω πίεση στο ήδη υπάρχον άγχος, αλλά συντελούν στο να τη βοηθούν να διαχειριστεί και την ανησυχία και το χρόνο της, καλύπτοντάς την όπου κι όπως μπορούν.
Η περίοδος αυτή είναι όντως κουραστική, δύσκολη, με καινούριες εμπειρίες και πολλά ζόρια, αλλά έχει και τις πιο γλυκές κι αγαπησιάρικες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας. Για αυτό, αν είσαι νέα μανούλα και κάπου ανάμεσα σε αυτές τις γραμμές βρήκες τον εαυτό σου, σου εύχομαι πολλά χαμόγελα κι ομορφιές με το παιδάκι σου στέλνοντάς σου θετική ενέργεια. Δύναμη δε χρειάζεται να σου ευχηθώ, την έχεις κάπου βαθιά μέσα σου! Ψάξε την κι όλα θα λειτουργήσουν ρολόι!
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη