Φιλίες σε μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι άραγε εξίσου δυνατές όσο αυτές που ονομάζουμε παιδικές; Ή έστω τις φοιτητικές; Κάποιοι τις έχουν στο μυαλό τους σαν πιο σοβαρές. Άλλοι, δε θέλουν να μπαίνουν σε νόρμες και δεν το ξεψαχνίζουν.
Το να ξεκινάς μια φιλία σε μεγαλύτερη ηλικία κι όχι ας πούμε στην εφηβεία ή εκεί γύρω στα 20, δείχνει πολλά. Αρχικά, εκφράζει μεγαλύτερη συνειδητότητα. Γιατί έχεις περάσει από την φάση που απλώς ψαχνόσουν για να δεις τι σου αρέσει, ποιοι τύποι ανθρώπων σε ελκύουν και πώς εσύ ο ίδιος περνάς καλύτερα. Ξέρεις πλέον τι θέλεις από μια σχέση και με τι τρόπο να το ζητήσεις ή να πεις ένα παράπονό σου. Είσαι ξεκάθαρος και είσαι σε θέση να δίνεις, να αιτιολογείς, να μην κρατάς μούτρα χωρίς λόγο ή να απαιτείς αποκλειστικότητα από φίλους σου. Έχεις ωριμάσει. Σίγουρα μπορεί να μην έχεις εκείνον τον απίστευτο ενθουσιασμό της εφηβείας που σε ωθούσε σε φοβερά πάρτι με άκυρες παρέες που μετά θεωρούσες κολλητούς. Κι έχεις περάσει το στάδιο του πιο αυθόρμητου που δε σε ένοιαζε και πολύ, άμα καθόταν φιλία ήσουν κουλ αλλά αν δεν, πάλι όλα τέλεια.
Σε μια φιλία που αρχίζει σε μεγαλύτερη ηλικία διακρίνεται μια πιο σταθερή σχέση κι αυτό κάνει τη συγκεκριμένη φιλία μια ώριμη επιλογή. Μοιράζεσαι κοινά βιώματα, έχετε το ίδιο άγχος επαγγελματικά, αναφέρεις πιο προσωπικά και δυσνόητα ίσως θέματα γιατί θέλεις τη γνώμη του άλλου. Σέβεσαι αυτό που θα ακούσεις από τον φίλο σου επειδή έχετε από κοινού μια διαφορετική στάση ζωής πια. Είναι πλέον άλλο το εύρος. Βρίσκεστε και μιλάτε για τις οικογένειές σας, για το πώς να διαχειριστείτε καταστάσεις. Και γελάτε και κλαίτε και χαίρεστε που γίνατε φίλοι ακόμα και μετά τα 30.
Η φιλία αυτή δεν είναι ευκαιριακή. Χαρακτηρίζεται από ακρίβεια και με τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες που έχετε παρέα, η σχέση δοκιμάζεται, εξελίσσεται και φαίνεται ότι είναι ακριβής. Κι ας μην είστε «κολλητοί». Κι ας μη γνωρίζεστε από τα γεννοφάσκια σας. Κι ας μην κολυμπήσατε κάπου με μπρατσάκια μαζί με τις οικογένειές σας. Ναι, δεν έχετε γίνει λιώμα για εκείνον τον μεγάλο έρωτα, ούτε έχετε ανταλλάξει χιλιάδες στιγμιότυπα οθόνης από συζητήσεις με άλλους φίλους ή κάποιο αίσθημα. Έχετε όμως κανονίσει να πάτε ένα ταξίδι μακριά μαζί. Έχετε βοηθήσει κοινό σας φίλο όταν το είχε ανάγκη. Έχετε διοργανώσει εκπλήξεις για το νέο μέλος μιας φιλικής σας οικογένειας κι έχετε βρεθεί να καμαρώνετε ο ένας τον άλλο σε επιτυχίες, σε κουμπαριές, σε ουσιαστικές στιγμές.
Μια από αυτές είναι όταν μπορείτε να μοιράζεστε μαζί στιγμές σιωπής. Χωρίς να σας φαίνεται περίεργο. Μπορείτε να περνάτε όμορφα χωρίς να μιλάτε γιατί χρειάζεται κι αυτό και γιατί καταλαβαίνεστε. Αυτή η σιωπή και η κατανόηση επιτυγχάνεται πιο ουσιαστικά σε μεγαλύτερη ηλικία. Και γι’ αυτήν αποτελεί στόχο σχέσης και σημαντικής φιλίας.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια λέει ο λαός κι έτσι αυτό που μετράει σε μια φιλία που γεννήθηκε σε πιο ώριμές μας φάσεις είναι το πως αναπτύχθηκε ως μια επιλογή και όχι επειδή γεννήθηκε λόγω των συνθηκών. Τη διαλέξατε και τη διαπραγματεύεστε γιατί είναι δική σας. Γι’ αυτό και μπορεί να γίνει μακροχρόνια ακόμα πιο δυνατή, σε χαρές και λύπες. Άλλωστε σημασία έχει να βρεις τον άνθρωπο που όταν πια θα είστε παππούδια να μην μπορείτε να θυμηθείτε πόσο καιρό έχει που γνωριστήκατε γιατί θα φαίνεται σαν να συνέβαινε από πάντα το να είστε ο ένας στη ζωή του άλλου.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου