Καφρίλες και φίλοι. Παίζει πιστεύεις ρόλο η ηλικία; Ή, μήπως αυτή η φάση η φουλ στο χιούμορ και τα πειράγματα δείχνει ανωριμότητα; Τα γεγονότα και κυρίως τα πρόσωπα που απαρτίζουν αυτά τα σκηνικά αποδεικνύουν πως ποτέ δε μεγαλώνουμε αρκετά για να κάνουμε καφρίλες με τους κολλητούς.
Και τι εννοώ καφρίλες; Μπορεί να πετύχεις τους φίλους σου να κάνουν φάρσες με απόκρυψη σε άλλους φίλους, που πολύ πιθανό να το φάνε το παραμύθι, να χτυπάνε κουδούνια και να τρέχουν σαν πιτσιρίκια ή ν’ αλλάζουν τις φωνές τους μπροστά σε τρίτους, μπορεί να προσποιούνται το ζευγάρι για να σοκάρουν κάτι συντηρητικά τυπάκια ή να στήνουν τάχα καβγάδες για το show και μόνο.
Κάποιοι κανονίζουν επίσης «καφρίλα πάρτι» και βρίσκονται για να οργανώσουν συναντήσεις μέσα από αγγελίες στις οποίες είτε δεν εμφανίζονται ποτέ (λογικό αφού έγινε για πλάκα η κατάσταση) είτε πηγαίνουν και παρακολουθούν από μακριά, έτσι ώστε να κλάψουν απ’ τα γέλια βλέποντας κάποιον να περιμένει κοιτώντας δεξιά κι αριστερά και κρατώντας πιθανώς κάποιο άκυρο αντικείμενο συμφωνημένο δήθεν για να αναγνωρίσετε ο ένας τον άλλον.
Για να μη μιλήσουμε για τους υπέροχους influencers. Είναι η εποχή τους, είμαστε η γενιά τους κι είναι μια περίφημη ιδέα για να τραβήξεις τα βλέμματα και να κατουρηθείς απ’ τα γέλια. Οπότε, οι κάφροι αλλά χιουμορίστες φίλοι πηγαίνουν ντυμένοι instagrammers στα σούπερ μάρκετς με κάμερες, μικρά τρίποδα και μικρόφωνα για γύρισμα, και καλά. Προσποιούμενοι πάντοτε πως διαφημίζουν κάποιο νέο προϊόν ή βγάζοντας μια diva από μέσα τους παρέα με την ολίγον τι ξινή και σνομπ αύρα μιας διασημότητας που η άδικη ζωή την έριξε στο συνοικιακό σούπερ μάρκετ μόνο και μόνο για να ενημερώσει τους followers για ό,τι νέο κυκλοφορεί.
Οι άνθρωποι τριγύρω να προσπαθούν να καταλάβουν ποιος κάνει τι και γιατί κι οι κάφροι φίλοι να προσπαθούν να συγκρατηθούν απ’ τα γέλια για να συνεχίσουν το πλάνο όπως το είχαν φανταστεί. Φυσικά, αυτοί οι τελευταίοι, έχουν και την κάμερα έτοιμη για να απαθανατίσουν στιγμές και να τα βλέπουν χρόνια μετά γελώντας και νοσταλγώντας εκείνη την τρέλα.
Βέβαια, ντοκουμέντα έχουν κι όσοι δηλώνουν τους φίλους τους σε σεμινάρια, κατασκηνώσεις ή online μαθήματα εξωτερικού, τα οποία βρίσκουν τυχαία σε διαφημίσεις στα social media. Δίνουν αληθινά στοιχεία επικοινωνίας και κρατάνε την κοιλιά τους απ’ τα γέλια όταν επικοινωνούν με τον φίλο τους από όλες αυτές τις πλατφόρμες κι εκείνος αρνείται κατηγορηματικά ότι έκανε αίτηση συμμετοχής, λέγοντας παραπονεμένα στην παρέα πως δεν μπορεί να καταλάβει πού τον βρίσκουν και γιατί έχει δηλωθεί σε όλα αυτά. Να φαίνεται ο άνθρωπος πελαγωμένος, να απαντάει ευγενικά σε όσους τον παίρνουν τηλέφωνο για τα σεμινάρια προσπαθώντας να ξεμπλέξει και να υπάρχει από πίσω ένας κάφρος φίλος ο οποίος τρελαίνεται με το σκηνικό αυτό.
Οι πλάκες δε σημαίνουν απαραίτητα κι ανωριμότητα. Δείχνουν ευφυΐα, χιούμορ, αισιόδοξη αύρα και μια πνευματική οξύτητα, αφού για να οργανωθούν αυτά και να πετύχουν χρειάζονται οι κατάλληλες ατάκες, σε σωστές στιγμές κι όλη η ομάδα σε ετοιμότητα. Άρα απαιτείται και συνεργασία, κάτι που θέλει κόπο, ενσυναίσθηση και κατανόηση. Φαίνεται παιδιάστικο αλλά είναι ένας τρόπος να ξεφύγεις. Θες να γελάσεις και να κάνεις και τους άλλους να γελάσουν. Όχι να προσβάλλεις κόσμο.
Οι άνθρωποι που ‘χουν αδυναμία σε τέτοιες καφρίλες, θέλουν κυρίως να δείξουν πως κι οι φάρσες είναι μέρος της ζωής μας και καλό είναι να τις ζούμε και να τις χαιρόμαστε. Επειδή έτσι δραπετεύουμε απ’ τη μιζέρια και τη ρουτίνα και καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι το γέλιο στη ζωή μας. Και πόσο δίκιο έχουν, τελικά, όσοι λένε πως το γέλιο σου δίνει ζωή. Δοκίμασέ το και δε θα χάσεις! Κάνε την καφρίλα σου και πέρνα ζάχαρη, δημιουργώντας ιστορίες που θα ‘χεις να αναπολείς με τα κολλητάρια σε ‘κείνους τους πολύωρους καφέδες σας!
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη